Compania OMV Petrom nu a fost deloc încântată de ”taxa de solidaritate”, impusă de anul trecut de România. Reprezentații companiei au declarat că societatea nu se încadrează pentru a fi obligată să plătească această taxă. Cum declarațiile au stârnit o serie de controverse în spațiul public, dar mai ales în rândul autorităților, au urmat o serie de controale, nu doar la OMV, ci la toți marii operatori din rafinare și distribuție de produse petroliere. Așa s-a ajuns la suma despre care vorbim astăzi și care nu reprezintă taxa de solidaritate, ci Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică.
Este o taxă diferită faţă de taxa de solidaritate, introdusă la finalul anului trecut, prin transpunerea unui regulament european.
Conform profit.ro, inspectori Antifraudă specializaţi în domeniul produselor energetice se află de mai mult timp într-un control la OMV Petrom.
Aceştia strâng inclusiv date pe care le furnizează Ministerului Finanţelor pentru discuţiile purtate cu Comisia Europeană, a transmis preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, într-o conferinţă de presă desfăşurată în prima parte a lunii martie.
Citește și ”Ministrul Finanțelor susține că OMV va plăti taxa de solidaritate, în ciuda speculațiilor”
Din verificările efectuate, inspectorii ANAF au stabilit o sumă suplimentară de plată de 581,7 milioane lei (117,5 milioane euro la curs actual), aferentă obligaţiilor declarate în contul contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică.
Rămâne de văzut care va fi reacția OMV, în sensul în care va contesta rezultatele controlului ANAF sau va accepta diferența de plată și o va achita.