1 iunie campina

Evenimentele destinate Zilei internaționale a copilului, dar și un festival folcloric ce ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, respective pe 1 iunie, la Câmpina au fost anulate.

 

Se întâmplă acest lucru din cauza unei prevederi din Ghidul finanțări campaniei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc în data de 5 iunie 2016. Conform acestui document, care a ajuns recent pe masa tuturor primăriilor din țară, în perioada campaniei electorale, sunt interzise "Spectacole, serbări, focuri de artificii, etc". De teamă să nu răspundă penal, mulți dintre reprezentanții administrațiilor publice locale din Prahova au anulat orice fel de manifestare sportiv-culturală care ar fi trebuit să aibă loc în luna mai și pentru care fuseseră alocate fonduri de la bugetul local.

Așa se întâmplă cu spectacolul dedicat copiilor de la Câmpina sau cu festivalul folcloric Hora Prahoveană, eveniment care se organizează de peste 20 de ani.

"Deocamdată nu s-a luat o decizie clară în legătură cu aceste evenimente programate pentru luna mai și începutul lunii iunie. Cel mai probabil acestea nu se vor mai organiza și banii vor fi alocați pentru alte manifestări de acest gen. Există și varianta să amânăm organizarea lor, probabil după alegerile locale, daca va mai fi cazul. Acum știu doar că există un ordin venit de la Prefectura Prahova prin care se interzice orice fel de manifestare publică începând cu 5 mai," a declarat Florin Frățilă, președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Câmpina.

 

S-a ajuns în această situație pentru că ani la rând, orice fel de festival, eveniment sportiv, cultural etc organizat de administrația publică locală a fost confiscat de reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local și ai partidelor politice care profitau de prezența spectatorilor pentru a se promova. Totuși, juriști din cadrul Primăriei Câmpina susțin că prevederile Ghidului de finanțare a campaniei electorale din 2016 a fost interpretat mult prea strict.

Evenimentul dedicat copiilor sau festivalul folcloric poate fi organizat fără participarea reprezentanților formațiunilor și a candidaților care intră în cursa electorală.
Nu doar copiii și tinerii din Câmpina se confruntă cu această problemă pentru că și la Ploiești au fost anulate mai multe evenimente programate în luna mai. Este vorba despre inaugurarea Parcului Municipal Vest și a Hipodromului Ploiești, precum și organizarea Zilelor Orașului, eveniment organizat an de an spre sfârșitul lunii mai.
Mai multe detalii AICI