Continuăm seria prezentării a ceea ce se întâmplă în alte orașe din România, comparativ cu nimicul care se întâmplă în Ploiești. Astăzi, revenim în Brașov, acolo unde municipalitatea locală a prezentat un nou proiect care să le sporească gradul de confort.
Conform Primăriei Brașov, astăzi a început montarea primelor bănci cu panouri fotovoltaice, sistem contactless de încărcare a telefoanelor, internet wireless, senzori de temperatură și de poluare.
Primăria Brașov continuă implementarea proiectelor care au ca scop transformarea Brașovului în capitala verde a României, prin implementarea unor soluții prietenoase cu mediul, indiferent că vorbim de transport ecologic, de energie verde sau de mobilier urban.
Municipalitatea și-a propus să testeze eficiența băncilor inteligente cu panouri fotovoltaice montate în locul șezutului, cu încărcătoare USB și contactless pentru telefoane, internet wireless, senzori de temperatură și de poluare și cu iluminat inteligent.
,,Brașovul este orașul din România cu cea mai accelerată tranziție către un oraș verde, cu investiții majore, cum ar fi transportul în comun electric, amenajarea de piste de biciclete sau soluții ecologice de producere a energiei pentru consumul public.
De astăzi venim și cu o soluție de mobilier urban care produce energie prin intermediul panourilor fotovoltaice. Este vorba de 6 bănci smart, care produc energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice montate în acestea, iar energia produsă va putea fi utilizată pentru încărcarea device-urilor mobile – contactless sau cu USB, pentru iluminat și pentru funcționarea senzorilor de măsurare a calității aerului. Sperăm să fie un proiect de succes , astfel încât să îl extindem și în alte zone circulate ale orașului”, a precizat primarul Allen Coliban.
Toate cele 6 bănci inteligente se vor găsi în zona centrului istoric. Trei au fost deja amplasate în zona Teatrul Dramatic, pe promenada de pe b-dul Eroilor (în dreptul poștei) și la Primăria Brașov. Celelalte 3 vor fi amplasate în Piața Sfatului, piața Sf. Ioan și în Parcul Titulescu.
Primăria Ploiești are o altă abordare. Decât să ne facem iar de râs, mai bine să nu mai facem nimic în ultimele luni de mandat
Nu repetăm scuzele deja cunoscute… ”alții sunt de vină”. Soarta a fost potrivnică, primarul Ploieștiului a vrut, dar nu s-a putut. Conspirații, interese, oameni cu suflet negru… în fine. Pentru nimicul care s-a întâmplat în ultimul mandat sunt de vină alții. Nu mai contează că alți primari nu au în spate o majoritate în consiliul local. Al nostru a avut, dar a renunțat. Toată lumea era rea, domnia sa era și este un om bun.
Totuși, nu putem să nu comparăm ce fac alții cu ceea ce (nu prea) s-a făcut în Ploiești. Și dacă Primăria Brașov a venit cu băncile high tech, să facă bine să afle că are și Ploieștiul ceva de genul. E drept că noi avem un palmier albastru, o realizare urbanistică de excepție, încadrată perfect în mizeria de oraș în care suntem acum nevoiți să trăim.
Și pentru ca brașovenii să nu și-o ia în cap, crezându-se ”mai cu moț”, îi informăm că ei nu au ce are Ploieștiul în materie de bănci. Ploieștenii se pot mândri cu cele vintage de pe Bulevardul Independenței, jumătate fiind ruginite (patina timpului pentru autenticitate), jumătate fiind acoperite cu un strat consistent de găinaț de la negrele înaripate pentru care primarul a promis cândva o soluție, apoi a devenit milos și a luat în calcul că poate măcar ele îl vor mai vota.
*Și încă ceva: citisem că băncile din Brașov au senzori de poluare. La noi nu era cazul, pentru că Ploieștiul nu are poluare. Clar, da?
Proba foto – unii testează inteligența, alții o jignesc:
Atentie mare pentru cei care mananca fasole,nu va asezati pe banca, ca se aprinde senzorul de poluare.