fbpx

WhatsApp Image 2018-11-12 at 09.01.41.jpeg

De cel puțin 12 ore arde un foc mare, care scoate un fum negru și greu și care s-a dezvoltat pe cer ca o ciupercă deasupra singurului oraș al României gardat de trei rafinării active. În acest oraș mai funcționează câteva zeci agenți economici din categoria mari poluatori și alte zeci  zeci de mici sau medii, legale sau ilegale, depozite de deșeuri industriale, cu potențial înalt poluator.

Acum, când scriu aceste rânduri, cerul de deasupra sudului Ploieștiului este acoperit de norul gri, pâclos. În zona din imediata apropiere a locului incendiului care încă arde, funcționează câteva creșe și grădinițe, mai multe școli, două licee mari, Universitatea de Petrol și Gaze.

https://www.observatorulph.ro/exclusiv/102551-dovada-ca-aerul-din-ploiesti-a-fost-otravit-in-urma-incendiului-instalatiile-apm-prahova-indica-depasiri-uriase-la-pm-10-particule-ce-pot-provoca-astm-si-cancer

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Tot în apropiere funcționează uzina Timken și zeci de firme în care sunt angajați câteva mii de ploieșteni, dintre cei care și-au început ziua de muncă după ce au lăsat copilul la creșă/grădiniță/școală. Peste drum se află Gara și Autogara Sud, cu tot traficul unei dimineți de luni.

Focul arde de minimum 12 ore la maximum 3 kilometri de centrul orașului ”nu se știe ce”. Dar un „nu se știe ce” suficient de periculos încât reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) să facă un apel la ploieșteni să evite ieșirea din locuințe.

https://www.observatorulph.ro/viata-prahovei/102534-incendiu-la-un-depozit-de-mase-plastice-din-ploiesti-ploiestenii-din-zona-avertizati-sa-nu-iasa-din-case-foto

A fost, dealtfel, singura reacție a unei autorități a statului pe marginea acestui eveniment sinistru care otrăvește, la propriu, aerul respirat de ploieșteni. În rest, o tăcere monstruoasă: toți se bâlbîie, nimeni nu știe nimic, nimeni nu poate face vreo clarificare. Nu se încearcă nici măcar tradiționala pasare a pisicii între instituții. Oare de ce?

https://www.observatorulph.ro/eveniment/102550-seful-garzii-de-mediu-prahova-despre-incendiul-care-a-otravit-aerul-din-ploiesti-nu-stim-ce-a-ars

Să fie pentru că poliția locală – singura instituție care putea face ceva să prevină incidentul - doarme în bocancii ăia exagerat, nesimțit de bine plătiți, domnule primar? Să fie pentru că acerba luptă pe ciolan din consiliu și dintre partide au transformat primăria într-un fel de autoservire pentru șmecherii cu tupeu?

Să fie această tăcere a ISU, a Gărzii de Mediu, Direcției pentru Sănătate Publică confirmarea faptului că afacerea pute rău a combinații politice subterane, doamna prefect? Sunteți o tipă destoinică și păreți a arăta că vă pasă. Ia contraziceți-mă. Ia spuneți-ne dumneavoastră ce respirăm, de fapt, și cine este beneficiarul/proprietarul/deținătorul afacerii care a luat foc.

Apropo, ce ziceți, nu merită ciuperca asta care acoperă și azi Ploieștiul o vizită la domiciliu a vicepremierului Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediul din România? Trebuie să accepte că este o curiozitate similară statuilor din Insula Paștelui, dar puțin mai toxică. Priviți și imaginile din articolul de mai jos ca să-mi dați dreptate:

https://www.observatorulph.ro/eveniment/102536-imagini-de-la-locul-incendiului-care-a-otravit-aerul-din-ploiesti-pompierii-lupta-cu-flacarile-foto-video

Deci, doamna ministru, dacă vreți să arătați că vă pasă de electoratul care v-a făcut ce sunteți, vă așteptăm cu drag astăzi, la Ploiești. Să stăm împreună sub aceeași umbrelă. Pe curând.

sursa foto: Andrei Cernat

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg