poluare-ploiesti-benzen-toluen.jpg

Valori îngrijorătoare înregistrate ieri și astăzi la mai multe stații de monitorizare a aerului din Ploiești este semnalul tras de un cititor al Observatorulph.ro. Asta în timp ce, comisarii de la Garda de Mediu au fost în grevă generală, pe motiv că sunt nemulțumiți de grilele salariale.

Un cititor al Observatorulph.ro ne-a atras atenția astăzi cu privire la faptul că valorile înregistrate la mai multe stații de monitorizare a aerului din Ploiești au depășit orice prag al bunului simț când vine vorba de protejarea sănătății, în special la benzen.

Constatarea făcută de cititorul nostru se confirmă. Astăzi, la ora 09.00, la stația PH4, situată în apropiere de Rafinăria Petrobrazi OMV, aparatele au înregistrat o concentrație de benzen de 550 ug/m3, în timp ce concentrația de toluen a fost de 148,57 ug/m3.

 

Conform site-ului calitateaer.ro, la benzen valoarea limită anuală este de 5 ug/m3 pentru protecția sănătății umane. Ei bine, acesta este și motivul pentru care autoritățile de mediu afirmă tot timpul că nu avem poluare. Cu alte cuvinte această valoare se calculează pe întregul an, nu pe interval orar.Rămâne însă o întrebare firească. Dacă plămânii copiilor noștri nu trebuie să inhaleze anual mai mult de 5 ug/m3 de benzen pot inhala 550 ug/m3 de benzen într-o oră? Chiar și un nespecialist poate răspunde la o astfel de întrebare.

Potrivit site-ului patronat de Ministerul Mediului, calitateaer.ro, benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, cu efecte nocive asupra stării de sănătate. Astfel, se precizează pe site-ul Ministerului Mediului, benzenul este „substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central”.

Curios sau nu, ieri și astăzi, la mai multe stații de monitorizare din Ploiești s-au înregistrat valori crescute, nu doar la benzen, ci și la oxizii de azot, regăsindu-se în aer și alte hidrocarburi, precum toluent, etilbenzen, o-xilen și m-xilen. De exemplu, la stația PH5, situată în zona Bulevardului București, ieri, la ora 14.00, s-au înregistrat valori la oxizii de azot de 248 ug/m3, iar astăzi, la ora 09.00 concentrația era de 114,89 ug/m3, în timp ce la toluen s-a înregistrat 5,41 ug/m3.

Tot coincidență sau nu, ieri comisarii Gărzii de Mediu Prahova au fost în grevă generală.

depasiri.jpg

 

ph5-poluare.jpg