Marea „grătăreală” de 1 Mai se poate lăsa cu sancțiuni pentru cei care aleg alte zone decât cele amenajate pentru picnic. Spre deosebire de alți ani, Prahova este deficitară la zone special amenajate pentru grătare.
Oficial, Prahova nu deține multe zone de agrement special amenajate pentru grătare de 1 Mai. Iar pentru acest lucru ar exista și o explicație.
Pe vremuri, înainte de Revoluție, Ziua Muncii era sărbătorită prin manifestații muncitorești uriașe. După Revoluție, 1 Mai, zi liberă prevăzută în calendarul sărbătorilor legale și-a mai pierdut din amploare, rămând doar bucuria de a petrece în aer liber, la iarbă verde.
Numai că, după aprobarea așa-numitei legi a picnicului, numărul zonelor de agrement strict destinate celebrelor grătare s-a redus considerabil, iar în locul lor au apărut terasele.
Fără grătare pe Valea Prahovei
Cei dornici de o ieșire la iarbă verde pot opta pentru un traseu pe Valea Prahovei. Atenție, însă, lipesc zonele special amenajate pentru grătare.
„La Bușteni nu mai avem astfel de zone amenajate pentru grătare, pentru că nu mai avem terenuri disponibile. Terenurile sunt private”, ne-a explicat Mircea Corbu, primarul orașului Bușteni, care susține că localitatea se bucură în schimb de zone turistice deosebite.
Nici la Comarnic nu sunt zone special amenajate pentru grătare. „Nu avem zone amenajate pentru grătare de 1 Mai, dar, în perioada 30 aprilie – 1 mai, la Comarnic are loc competiția sportivă internațională „Cupa Țărilor Latine” la Orientare, eveniment sportiv de notorietate, la care vor participa aproximativ 400 de sportivi ce provin din 18 țări”, a uținut orin Popa, primarul orașului Comarnic.
16 foișoare cu grătare la Parcul Bucov
La Ploiești, singura zonă amenajată pentru grătare este la Parcul Memorial Constantin Stere de la Bucov.
„În Poiana Ciucaș, din incinta parcului, avem o zonă special amenajată pentru grătare. Aici sunt amplasate 16 foișoare pentru grătare. Este cel de-al patrulea an în care spațiul a fost amenajat special pentru grătare.
Tot la parc, de 1 Mai, va exista zona de terase deschisă și există program de vizită și la Grădina Zoologică Bucov. În parc sunt amenajate trei locuri de joacă, iar în incinta Grădinii Zoologice mai este amenajat un loc de joacă pentru copii”, ne-a precizat Sandu Ștefan, directorul Administrației Parcului Constantin Stere Ploiești.
Fără locuri de grătare la Cheia
Celebra stațiune Cheia oferă priveliști deosebite. Lacul de acumulare Măneciu, dar și pădurea de la Cheia sunt doar două dintre cele mai mari atracții turistice din zonă. Atenție, însă, chiar dacă mulți se opresc pe marginea DN1A, crezînd că este zonă de grătare, ei bine lucrurile stau cu totul altfel.
Primarul Comunei Măneciu, Auraș Dragomir susține că la Cheia nu sunt amenajate momentan zone pentru grătare.
„Am întocmit documentația pentru dezmembrarea unui teren pentru a amenaja un astfel de loc. Momentan nu există zone special pentru grătare”, ne-a precizat Auraș Dragomir.
Liber la grătare în zona Ruda de la Măgureni. Traseu prin pădure spre Râpa Comorii
„În zona de Nord a comunei Măgureni, mărginită de o parte și de alta a pădurii, avem o zonă destinată grătarelor.
Este vorba despre zona Ruda, unde există amenajate 11 grătare pentru cei dornici de o ieșire la iarbă verde.
Zona este superbă pentru cei care doresc să își petreacă timpul în natură, iar cei care ajung aici au posibilitatea de a parcurge și câteva trasee prin pădure, cum ar fi traseul spre Râpa Comorii”, ne-a povestit Gheorghe Iordache, primarul comunei Măgureni.
Amenzi de 5.000 de lei
Legea picnicului a intrat în vigoare în urmă cu mai bine de 10 ani, iar conform actului normativ grătarele pot fi făcute în aer liber numai în zonele special amenajate. În caz contrar, amenzile pot ajunge la 5.000 de lei.
Atenție, foarte important! Nepăstrarea liniștii poate să se soldeze cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar aruncarea țigărilor, chibriturilor sau a oricăror obiecte aprinse în alte locuri decât cele amenajate se poate solda cu amendă cuprinsă între 300 de lei și 3000 de lei.