cas prahova

Atât Prahova cât și alte județe din țară se confruntă cu un număr mare de persoane care nu beneficiază de asigurarea medicală deși uneori au nevoie de servicii medicale, în acest caz fiind nevoiți să le plătească integral.

 

În rândul neasiguraților intră persoanele care nu au niciun fel de venit ca: persoanele care au împlinit 18 ani, nu lucrează și nu au continuat studiile în învățământul universitar sau le-au continuat dar au mai mult de 26 de ani, persoanele care nu sunt angajate, nu au ieșit la pensie de boală sau de vârstă sau nu sunt co-asigurate.

În aceea ce privește co-asigurarea, această se realizează doar între rude de gradul I (soț, soție, copii, mamă, tată), și se pot lua maxim cinci persoane pe o singură asigurare. Co-asiguratul beneficiază de exact aceleași servicii medicale de care beneficiază și cel care plătește CAS-ul. Pentru a lua pe cineva pe asigurarea medicală este nevoie de declarație pe propria răspundere a persoanei care urmează să fie asigurată cum că nu realizează niciun fel de venit, declarație pe propria răspundere a persoanei angajate că este de acord ca ruda sa să beneficieze de aceleași servicii plătite din contribuția la bugetul general consolidat , copie după buletinele ambilor și dovada rudeniei (certificat de naștere, certificat de căsătorie- aici nu intră și persoanele care stau în concubinaj și nu au certificat de căsătorie). Toate aceste acte se depun la angajatorul persoanei care lucrează sau la Casa de Pensii (în cazul pensionarilor), unde CNP-ul persoanei co-asigurate va fi introdus în baza de date națională iar aceasta va beneficia de servicii medicale gratuite.

O altă metodă ca o persoană neasigurată să beneficieze de servicii medicale gratuite este ca doritorul să plătească din mână contribuția anuală către CAS. Această contribuție trebuie plătită pe șase luni, începând cu lunile premergătoare lunii curente, ceea ce înseamnă în jur de 500 de lei. Pentru cei care doresc să beneficieze de asigurare medicală și în zilele premergătoare lunii în curs, acesta trebuie să plătească asigurarea pentru fiecare lună, în avans. Contribuția pe o lună este de 69 de lei și se plătește la trezorerie.

Pentru persoanele neasigurate dar care au nevoie de intervenție medicală de urgență, serviciile sunt asigurate doar două ore de la momentul în care ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe, următoarele intervenții, dacă sunt necesare, urmând să fie plătite din buzunar. Pentru a evita costurile care sunt destul de ridicate, o zi de spitalizare, din urma unui accident, de exemplu, pornesc de la 120 la majoritatea instituțiilor medicale, în funcție de condițiile și serviciile primite. În acest caz, persoane în cauză trebuie să plătească imediat, din mână Asigurarea Medicală, sau o rudă îl va lua sub asigurarea sa.