Odată cu începerea noului an școlar, traficul din Ploiești a devenit un coșmar. Părinții care își duc copii la școală, creează blocaje pe arterele principale ale orașului, dar și în apropierea unităților de învățământ. În majoritatea cazurilor, benzile de circulație dar și trecerile de pietoni, sunt blocate de mașinile parcate necorespunzător. Astfel, consecințele sunt resimțite de toți participanții la trafic.
Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de parcările necorespunzătoare, mai ales în zonele unde sunt unități de învățământ, iar în lipsa locurilor insuficiente de parcare, părinții tind să oprească mașinile pe trecerile de pietoni sau chiar pe benzile de circulație.
Aglomerație mare este în timpul orelor de vârf, atât dimineața cât și la prânz, atunci când copii ies de la cursuri. Și după-amiază, când finalul cursurilor schimbului II coicide cu terminarea programului de muncă al unor părinți, situația se repetă. Astfel, în preajma multor școli din oraș se formează coloane de mașini care blochează complet circulația.
Aceste ambuteiaje afectează până și siguranța pietonilor. Oprirea pe trecerile de pietoni, sau pe trotuare, împiedică deplasarea în siguranță a oamenilor care merg pe jos, aceștia fiind nevoiți să coboare pe partea carosabilă.
De asemenea, mulți șoferi sunt nevoiți să ocolească aceste zone, aceștia pierzând și mai mult timp în trafic.
Astfel, efectele aglomerației din trafic nu sunt resimțite doar în apropierea școlilor, ci au un impact semnificativ asupra întregului oraș. Chiar și șoferii care nu au treabă în zonele școlilor sunt afectați de traficul infernal, deoarece rutele alternative devin tot mai aglomerate.
Aglomerația creată de la începutul anului școlar aduce și în discuție nevoia unor soluții pentru traficul din jurul unităților de învățământ. Până când niște soluții mai eficiente vor fi implementate, părinții ar trebui să își încurajeze copiii să opteze și pentru utilizarea transportului alternativ, fie că este vorba de mijloace de transport în comun, de biciclete, trotinete sau chiar și mersul pe jos, mai ales unde distanța până la școală este una mică.