Deputatul USR de Prahova, George Marussi, a tras un semnal de alarmă privind nivelul rezervei de apă din lacurile de acumulare din județ.
Parlamentarul a comparat cifrele oficiale publicate de Apele Române din ultimii trei ani și a constatat că rezervele naționale de apă se află într-un declin îngrijorător.
Secetă în lacurile de acumulare din Prahova
”Întâlnim această situație inclusiv în județul Prahova, acolo unde nivelul rezervei de apă din lacul de acumulare Paltinu (o sursă importantă de apă pentru zonă și, mai ales, pentru orașele Ploiești, Câmpina și Breaza) a scăzut vizibil în ultima perioadă, atingând la data de 1 martie 2025 un nivel de doar 46% din capacitatea barajului, în timp ce barajul Măneciu a ajuns la 25%. Aceste valori sunt mult mai mici față de anii precedenți, iar perioada caldă și potențial secetoasă abia acum începe” este mesajul postat pe Facebook de deputatul USR.
Acesta reamintește că anul trecut au fost peste 500 de localități din România unde lipsa apei a devenit o problemă reală, iar autoritățile au fost nevoite să impună restricții în ceea ce privește furnizarea apei, aceasta fiind raționalizată.
Semnal de alarmă
”Pentru a nu ne mai confrunta cu această situație și în vara acestui an ar fi mai bine să ne organizăm și să gestionăm situația din timp, înainte ca problemele să se agraveze și să ajungem la o situație critică în lunile de vară.
Deși înțelegem că principala cauză a scăderii nivelului de apă este reprezentată de reducerea semnificativă a precipitațiilor – un fenomen asupra căruia nu avem control direct și pe termen scurt – putem și suntem datori să reacționăm prin reducerea risipei de apă și printr-o utilizare mai responsabilă a resurselor disponibile.
În acest context, este important să știm dacă autoritățile locale sunt conștiente de această realitate și de gravitatea situației, dacă prefectura și primarii celor doua orașe, Ploiești și Câmpina, sunt informați cu privire la acest risc și dacă există un plan de măsuri pentru a gestiona această provocare” susține Marussi.
Fără risipă!
Acesta face apel la gestionarea eficientă și responsabilă a resurselor de apă.
”Fiecare dintre noi poate contribui prin gesturi mici, dar importante, să nu risipim apa, însă principala responsabilitate aparține autorităților care pot și trebuie să își asume decizii importante și dificile. Așteptăm un punct de vedere din partea autorităților, iar primul pas ar trebui să fie o campanie de informare, conștientizare și responsabilizare a consumatorilor” a transmis parlamentarul prahovean.
Reamintim că Observatorul Prahovean a tras un semnal de alarmă pe această temă, luna trecută, aici: Secetă în lacurile de acumulare din Prahova
Despre microhidrocentralele de pe Doftana si Teleajen care sunt alimentate permanent de ce nu vorbește domnul deputat? Tot cetățenii trebuie sa fie responsabili și sa facă economie. Băieții deștepți, nu trebuie.