Startul etapei a II-a pentru campania de vaccinare anti-Covid-19 începe cu programarea, care debutează vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. Pe platforma națională de informare despre vaccinare au fost publicate noi precizări cu privire la persoanele care se pot vaccina în etapa a II-a, dar și cum anume poate fi realizată programarea.
În etapa a II-a, potrivit datelor publicate pe platforma națională de informare despre vaccinare, se precizează că se încadrează beneficiarii din centrele de îngrijiri rezidențiale, care vor fi vaccinați de echipe mobile, dar și celelalte categorii de persoane.
Categoriile de persoane care se pot vaccina în etapa a II-a:
- adulți cu vârsta peste 65 ani,
- persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă
- lucrători care desfășoară activități în domenii – cheie, esențiale.
„În categoria bolilor cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA)”, precizează sursa citată.
Conform datelor publicate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID-19 utilizând oricare dintre următoarele modalități:
- prin medicii de familie;
- individual, prin intermediul platformei RoVaccinare (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);
- prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);
- prin structurile de asistență socială de la nivelul U.A.T.-urilor.
Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecțiunile cronice menționate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși.
În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:
– prin intermediul oricărui alt medic de familie;
– prin call center-ul unic 021.414.44.25
Citește și: Mai puține centre de vaccinare anti-Covid în Prahova, în faza a II-a. Anunțul Prefecturii Prahova