Un val de întârzieri ale zborurilor este înregistrat în toată Europa în această perioadă. În aceste condiții, oamenii, pe bună dreptate, vor să fie despăgubiți pentru neplăcerile create de aceste întârzieri. Potrivit legii, pasagerii ale căror zboruri au fost întârziate, nu din cauze de forță majoră, cum ar fi de exemplu vreme nefavorabilă, sunt îndreptățiți la plata unor despăgubiri, dar doar în anumite condiții.
Majoritatea întârzierilor din această perioadă sunt datorate a ceea ce se numește „lipsă echipaj”. Adică echipajul care și-a efectuat deja orele legale de zbor, trebuie să rămână la sol pentru odihnă. De cele mai multe ori companiile aeriene nu au echipaj „de rezervă”, odihnit, care să poată prelua zborul. Și atunci se acumulează întârzieri.
Dacă întârzierile sunt mai mici de trei ore, pasagerii nu vor fi despăgubiți în niciun fel. Astfel, pentru a se califica la încasarea despăgubirii, pasagerii trebuie să fi avut zborul întârziat, iar acesta să fi ajuns la destinație cu mai mult de trei ore întârziere.
De exemplu, zborul de joi noapte – vineri dimineață, 27-28 iunie 2024, operat de Wizz Air, W43026, de la Larnaca la București, ar fi trebuit să aterizeze la ora 00:15. A avut întârziere și a aterizat, conform tabelei, la ora 03:13. Pasagerii respectivului zbor, pentru doar două minute, nu se califică pentru plata despăgubirilor.
Companiile aeriene mai specifică faptul că pasagerii nu au dreptul la despăgubiri în următoarele situații: Dacă anularea sau întârzierea este cauzată de circumstanțe extraordinare care nu s-ar fi putut evita nici dacă ar fi fost luate toate măsurile rezonabile (de exemplu: probleme de trafic aerian, vreme nefavorabilă); Dacă zborul a fost anulat cu mai mult de 14 zile de la data decolării; Dacă vi s-a oferit un zbor alternativ rezonabil; Dacă întârzierea a fost mai mică de 2 ore; Pentru alte zboruri de legătură.
Pentru întârzieri mai mari de trei ore
Pe de altă parte, în cea mai mare parte din cazuri, atunci când întârzierea depășește 3 ore, în conformitate cu regulamentul UE 261, pasagerii pot fi despăgubiți cu sume cuprinse între 250 și 600 de euro de persoană, în funcție de distanța până la destinație, astfel: 1.500 kilometri sau mai puțin – 250 de euro; 1.500 – 3.500 kilometri – 400 euro; Peste 3.500 – 600 de euro
În ultima vreme, la Aeroportul „Henri Coandă”, sunt prezenți, în zona porților de îmbarcare, reprezentanți ai agențiilor de recuperare, care contactează pasagerii cu zboruri întârziate pentru a le propune să solicite despăgubiri companiei aeriene. Agențiile fac demersurile și, în cazul în care pasagerii se califică pentru despăgubiri și primesc banii, agenția oprește 35% comision. Concret, la o sumă de 250 de euro, pasagerii vor primi doar 162,5 euro, restul va fi oprit de agenția de recuperare. La suma de 600 de euro, pasagerul va primi doar 390 de euro, diferența va fi oprită de agenție.
Pentru a evita plata acestui comision către agenții, pasagerii pot face cererea în nume propriu, direct la compania aeriană, pe site. Pentru că site-urile sunt stufoase, este recomandat să se dea căutare
Formularele pentru cele mai folosite companii aeriene de către români: Ryanair, Wizz Air, Austrian Airlines, TAROM.
https://onlineform.ryanair.com/ro/ro/eu-261
https://wizzair.com/ro-ro/informatii-si-servicii/complimente-si-reclamatii
https://wci.austrian.com/app/ck.fly?l=ro&pos=RO
https://www.tarom.ro/compensatie-pentru-zbor-anulat-sau-intarziat/
Accesând linkurile de mai sus, și urmând pașii ceruți acolo, inclusiv logarea în contul de client, cererea de despăgubire poate fi depusă în nume personal, evitând astfel comisioanele agențiilor de recuperare.
