Românii care merg cu mașina în Grecia trebuie să prezinte test negativ covid. Ce se întâmplă dacă aleg călătoria cu avionul

0
, Image: 499945775, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia

Grecia nu mai permite accesul turiștilor din România, care călătoresc cu mașina decât dacă aceștia prezintă un test negativ pentru coronavirus cu cel mult 72 de ore înainte la vama Kulata-Promachonas.

Turiștii care călătoresc cu avionul nu trebuie să prezinte acest document medical deoarece vor fi testați obligatoriu în toate aeroporturile din Grecia.

Comunicatul MAE: Măsuri aplicabile începând cu data de 14 iulie 2020, ora 06.00

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile elene, începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Începând cu data de 9 iulie 2020 completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.  Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, recomandăm completarea formularului disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 ore  anterior deplasării și obținerea în timp util a codului de confirmare a înregistrării care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Autoritățile elene au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Măsura se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19. Procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elenRefuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău