Ploieștenii, făcuți patroni de echipă de fotbal fără știrea lor

Probabil, la fel ca noi, nici voi nu știați că municipiul Ploiești are o echipă de fotbal seniori, care joacă în Liga B Prahova, seria Est. Și când spunem echipă de fotbal a orașului, ne referim la tot tacâmul: jucători, antrenori, coordonator, deplasări etc etc etc, cheltuieli care vor fi susținute din bugetul orașului. Iar ca totul să fie incredibil de frumos, aveam să descoperim că, din cei 25 de membri câți numără consiliul local, doar cinci consilieri știau de existența ei. Iar din cei cinci, doar doi sunt indicați ca fiind cu adevărat “părinții” proiectului.

 

Cine? Când?…
Să începem cu începutul și să vedem cine?, când?, cum? și de ce? a pregătit această adevărată bombă pentru Primăria Ploiești, municipalitate al cărei întreg consiliu local este cercetat de DNA într-un alt dosar penal vizând finanțarea unei echipe de fotbal. Dosar care, apropo, a dus deja la demisia primarului – caz unic în istoria recentă a orașului. Pe 23 iunie a.c., Consiliul local Ploiești a adoptat HCL 216 vizând “constituirea Comisiei de supraveghere și verificare a activității Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploiești”, care își va desfășura activitatea până la 31 decemebrie 2015. Conform expunerii de motive, necesitatea înființării acestei comisii a fost determinată de “fluctuația directorilor care au fost la conducerea CSM și faptul că și în prezent CSM Ploiești este condus de un director interimar”. Comisia are ca unic scop “supravegherea și verificarea activității acestei instituții”. Cu o excepție, inițiatorii aceste hotărâri sunt și membrii noii comisii: Cristian Ganea (PSD), Constantin Popa (PSD), George Botez (PSD), George Pană (ALDE). Excepția o constituie viceprimarul Raul Petrescu (UNPR) care a rămas doar inițiator, locul său în comisie fiind luat de consilierul independent Radu Socoleanu.

Comisia a făcut mai rapid o echipă de fotbal decât un raport de activitate
Odată înființată, comisia s-a și pus pe treabă. Primul rezultat concret al activității acesteia a fost înființarea unei echipe de fotbal seniori și în niciun caz producerea vreunui raport sau analize referitoare la managementul CSM. Discreția cu care a lucrat această comisie este, cu adevărat, incredibilă. După ce am contactat mai bine de jumătate dintre consilierii locali ploieșteni, vă putem confirma un lucru cu adevărat demn de cartea recordurilor secretomaniei: cu excepția celor cinci (din care doi auziseră ei ceva!!!) niciun consilier local contactat de noi nu știa de existența vreunei echipe de fotbal seniori a CSM. Tot incredibil, așa cum ne-a declarat, primarul interimar Iulian Teodorescu a aflat de existența acestei formații abia vineri, 21 august, deși echipa a avut programat primul meci oficial pe 16 august. De subliniat faptul că primarul Teodorescu ne-a confirmat faptul că primul raport al comisiei ajunsese pe biroul său cu o jumătate de oră înainte ca noi să-l contactăm. Adică la vreo trei ore după ce vorbisem cu majoritatea mebrilor comisiei și cu o bună parte a celor implicați. Pe durata acestei documentări, am încercat să aflăm mai multe detalii de la Luminița Albu, directorul interimar al CSM, însă ne-a fost imposibil să o contactăm. Am reușit însă să vorbim cu patru dintre cei cinci membri ai comisiei, dar și cu persoane implicate în “proiect”, iar declarațiile acestora n-au făcut altceva decât să ridice mari semne de întrebare.
Dacă măcar bunul simț ar fi fost respectat…
Pe scurt, comisia ar fi trebuit să facă un audit din care să reiasă necesitatea înființării unei echipe de fotbal seniori a CSM Ploiești. În mod normal și legal, aceeași comisie ar fi trebuit să supună aprobării consiliului – iar noi mergem mai departe și spunem că, în contextul specific al Ploieștiului, era obligatorie și o dezbatere publică serioasă – oportunitatea înființării și bugetării din banii orașului a unei echipe de fotbal seniori. Odată încheiate aceste etape, ar fi trebuit – susținem noi – să fie începute demersuri concrete și ultra-transparente vizând înființarea noii echipe de fotbal a Ploieștiului. Ce s-a întâmplat de fapt: echipa joacă deja în Liga B județeană sub denumirea de CSM I, nu are alocare bugetară, are antrenori și coordonator (președinte – după cum s-au exprimat unii dintre cei cu care am discutat), dar nu are buget și contract cu stadionul pe care joacă, iar jucătorii și staff-ul nu au contracte cu CSM. Vă repetăm, toate aceste demersuri au fost concretizate într-o secretomanie atât de mare, încât nici măcar primarul interimar Teodorescu nu știa de existența lor.
Din cinci, doi nu știu și pe unul nu l-am găsit…
Cu excepția consilierului George Pană, am discutat cu ceilalți patru mebri ai comisiei. Concluzia discuțiilor cu ei este cu adevărat incredibilă: doi nu știau despre existența echipei – consilierii Ganea și Constantin – iar declarațiile lui Radu Socoleanu și George Botez nu fac decât să alimenteze marile semne de întrebare generate de acest proiect. Ca o sinteză a discuțiilor cu cei doi, iată cum a apărut ideea înființării unei echipe de seniori și cum a fost pusă în practică aproape în exclusivitate de ei. Imediat după înființare, comisia “de supraveghere și verificare a activității CSM” a tras prima concluzie: jucătorii celor opt echipe de juniori nu mai au unde să practice fotbalul după ce intră la categoria seniori. Odată constatată această necesitate stringentă, membrii comisiei dau verde înființării și organizării echipei, astfel încât pe 27 și 28 iulie, – subliniem că la o lună după înființarea comisiei -, au loc primele trialuri pe stadionul Conpet de la Strejnic. Subliniem din nou că nimeni nu s-a gândit vreo secundă să informeze despre această decizie consiliul local, executivul primăriei sau comunitatea ploieșteană.
Presa, martor la moșirea echipei
Ce aflăm din presa vremii? Păi, de exemplu, aflăm că un moft, cum este transportul la trialuri, este suportat de CSM – ceea ce înseamnă că proiectul a generat deja costuri bugetare. Mai aflăm că echipa are deja un staff tehnic angajat sau antamat de nu se știe cine. De fapt, se cam știe, consilierii Ganea și Constantin declarându-ne explicit că de această chestiune a echipei de fotbal seniori a CSM s-au ocupat aproape exclusiv domnii Socoleanu și Botez. Dar și ăsta este un moft, pentru că abia acum începe cu adevărat distracția care are ca țintă atragerea bugetului praf al Ploieștiului într-o nouă aventură fotbalistică.
Iată ce scria Ziarul Prahova marți, 28 iulie: “CSM Ploieşti, a organizat ieri un prim trial, în vederea stabilirii lotului de jucători cu care va aborda stagiunea 2015-2016. Sub privirile staff-ului tehnic, din care au făcut parte Octavian Grigore, Marcel Catinca şi Gheorghe Mîrzea, dar şi ale oficialului Lucian Rădulescu, la selecţia organizată pe stadionul „Conpet” din Strejnic au luat parte juniorii proveniţi din propria pepinieră, plus jucători liberi de contract, care doresc să îmbrace tricoul noii grupări de prim eşalon judeţean. Cei aproximativ 35 de sportivi care au răspuns prezent acţiunii de selecţie au fost împărţiţi în trei echipe – roşu, verde şi alb -, disputându-se trei reprize a câte 30 de minute minute fiecare. Printre jucătorii care doresc să evolueze pentru echipa municipalităţii ploieştene i-am remarcat pe Bogdan Lixandru, Ricardo Constantinescu, Costin Petculescu sau Alexandru Năftănăilă, fotbalişti care au fost prezenţi pe prima scenă fotbalistică judeţeană, la grupări precum, CS Blejoi, CSO Teleajenul Vălenii de Munte, CS Ceptura, AS Ploieşti sau Petrolul Teleajen”. Interesant este faptul că anunțul privind organizarea acestui trial a fost postat și pe site-ul CSM Ploiești (vezi foto).
Ce ne facem cu viitorul juniorilor?
Prima observație asupra textului este adresată în special și aproape exclusiv “părinților fondatori ai echipei” – consilierii George Botez și Radu Socoleanu: jucătorii care s-au remarcat la trialuri nu provin din “pepiniera” CSM, ci sunt profesioniști care au jucat la alte cluburi. Păi, în aceste condiții, dragilor domni Botez și Socoleanu, nu trăiți la fel ca și noi sentimentul acut că noua echipă de fotbal a Ploieștiului a încălcat încă de la trialuri spiritul înființării ei? Și anume găsirea unei case, mese și surse de venit pentru “bieții juniori care nu au unde se duce când intră în seniorat”?!?. De ce nu au unde este o altă discuție, despre valoare și modul în care se face selecția și promovarea jucătorilor în echipele de juniori, însă cum am observat că pe dumneavoastră nu vă interesează subiectul, iar noi nu ne pricepem, la un moment dat o să dăm posibilitatea să se exprime cititorilor specializați în fenomen. Cum la asta ne pricepem, lansăm la scenă deschisă o speculație: să fie noua echipă de fotbal care se vrea finanțată exclusiv din bugetul Ploieștiului rampa de lansare pentru jucători profesioniști aflați sub contract de impresariat cu diverși oameni de bine din fotbalul județean, național și chiar mondial?!?
Să vedem, să vedem cui îi pasă…
După ce am observat cum motivul invocat de cei doi consilieri, “vaaai, săracii juniori!!!”, nu ține, vă invităm să ne aventurăm mai departe în această misterioasă afacere pregătită să pape bani din buzunarele ploieștenilor. Dacă vă gândeați că echipa a intrat în campionat cu staff-ul menționat de colegii de la Prahova pe 28 iulie, vă înșelați amarnic. Tavi Grigore nu mai e “în proiect”, Marcel Catinca – antrenorul de juniori a cărui serie ajunsese la seniorat nu mai e și nici Gheorghe Mârzea. “Oficialul” Lucian Rădulescu este singura legătură dintre cei trei "foști" și cei care se ocupă astăzi de echipa aflată pe locul 14 (din 16) ale Ligii B Prahova seria Est, dominată de echipa privată de fotbal FC Petrolul ’95 Ploiești. Adică o echipă care arată că poți face performanță în fotbalul ploieștean pe banii tăi, nu ai comunității.
Cum a ajuns Lucian Rădulescu “oficial” al CSM? Cine și cum antrenează echipa? Cine va plăti pentru toată distracția? Într-un cuvânt detaliile a ceea ce se prefigurează a deveni mega-scandalul toamnei în administrația locală ploieșteană, mâine. Tot până mâine așteptăm cu maxim interes reacțiile conducerii Primăriei Ploiești și, mai ales, ale consilierilor locali, indiferent de culoarea politică. Asta așa, ca să ne convingem cât de mult le pasă de orașul Ploiești și bugetul ciuruit al acestuia.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596