- Publicitate -

De ce a rămas Bulevardul Castanilor neterminat? Nu vremea a fost de vină, ci facturile neachitate drumarilor [DOCUMENT]

Data:

Pe 15 septembrie 2023, Primăria Ploiești anunța începerea lucrărilor de reparații la Bulevardul Independenței și impunerea unor restricții de circulație pe durata șantierului. Termenul de finalizare a investiției, conform contractului, semnat în 21 august 2023, trebuia să fie de trei luni. Acesta nu a fost respectat, primarul Andrei Volosevici invocând în  mod repetate ”condițiile meteo nefavorabile”. În realitate, lucrările au fost sistate pentru că facturile emise de constructor nu au fost achitate de Ministerul Dezvoltării, iar Primăria Ploiești nu a putut acoperi decât într-o mică parte ”gaura” constructorilor.

- Publicitate -

Comunicatul Primăriei: ”durata de execuție este de 3 luni”

Pe 21 august a anului trecut, Primăria Ploiești anunța semnarea contractului pentru modernizarea Bulevardul Independenței.

Potrivit comunicatului de presă, ”primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a semnat cu reprezentantul Asocierii OMEGA STAR SISTEMS S.R.L. & TERRA STRADE TOTAL CONSTRUCT S.R.L. & OYL COMPANY HOLDING AG S.R.L., prin lider de asociere OMEGA STAR SISTEMS S.R.L, contractul de lucrări nr. 15012/21.08.2023, având ca obiect “Lucrări de execuție pentru obiectivul de investiții „MODERNIZARE BULEVARDUL INDEPENDENȚEI – TRONSON CUPRINS ÎNTRE SENSUL GIRATORIU GARA DE SUD ȘI STRADA GH. LAZĂR (n.r. Oficiul Poștal nr 1 din centrul Ploieștiului).

- Publicitate -

Prețul contractului este de 16.572.079,50 lei, fără TVA, iar durata de execuție este de 3 luni.

Obiectivul de investiții este finanțat prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”,
potrivit contractului de finanțare nr. 6429/31.03.2023, încheiat de Municipiul Ploiești cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”.

După trei luni, constructorul a reabilitat parțial doar un tronson, apoi a sistat lucrările

- Publicitate -

Până la jumătatea lunii decembrie, când trebuia încheiată întreaga lucrare, constructorul a reușit doar să asfalteze – fără stratul de uzură – tronsonul dintre Gara de sud și statuia lui Radu Stanian. Tot atunci, Primăria Ploiești a decis reluarea circulației rutiere, obligând șoferii să facă slalom printre capacele de canalizare supraînălțate și să frâneze brusc la intrarea, respectiv ieșirea de pe tronsonul reabilitat parțial, din cauza diferenței de nivel dintre asfaltul vechi și cel turnat de constructor.

Primarul Volosevici invocă vremea pentru abandonarea lucrărilor

De fiecare dată când a fost întrebat de motivul pentru care s-au sistat lucrările de reparație la Bulevardul Castanilor, primarul Andrei Volosevici a invocat condițiile meteo nefavorabile.

- Publicitate -

Ultima intervenție a edilului pe acest subiect o puteți vedea și asculta aici: Când vor fi finalizate lucrările pe Bulevardul Independenței din Ploiești? Volosevici: ”Mafalda, la nivel de vreme, nu sunt”

Constructorii au executat lucrările, fără să fie plătiți

În realitate, lucrările au fost sistate din cauza lipsei fondurilor necesare investiției. Iar această informație rezultă chiar din răspunsul pe care Primăria Ploiești, condusă de Andrei Volosevici, l-a transmis unei solicitări a redacției Observatorul Prahovean, pe care o reproducem integral mai jos:

- Publicitate -

Cât la sută din investiție a fost realizată la data de 15 ianuarie 2024?

Municipiul Ploiești este beneficiarul contractului de finanțare nr. MDLPA 861/27.03.2023, nr. PMP 6429/31.03.2023, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de coordonator al Programului național de investiții „Anghel Saligny”. În baza contractului de finanțare, Municipiul Ploiești a încheiat contractul de lucrări nr. 15012/21.08.2023 și au fost executate lucrări în proporție de aproximativ 57 %.

Ce sumă a fost achitată până la data de 15 ianuarie 2024 constructorilor?

- Publicitate -

În baza situațiilor de lucrări, verificate și aprobate de dirigintele de șantier au fost emise facturi fiscale în valoare totală de 11.424.976,51 lei (inclusiv TVA), pentru care Municipiul Ploiești a făcut solicitare de transfer de la Bugetul de Stat, conform contractului de finanțare. Întrucât de la Bugetul de stat nu au fost virate sumele solicitate, Municipiul Ploiești a decontat Executantului suma de 2.274,000 lei (inclusiv TVA), sumă ce va fi recuperată de la Bugetul de Stat, în conformitate cu Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de învestiții „Anghel Saligny”, pentru categoriile de investiții prevăzute la art. 4 alin. (l) lit. a)-d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021.

Primăria Ploiesti dispune la data prezentei de suma comunicată la semnarea contractului necesară acestei investiții? Dacă nu, de câți bani mai are nevoie?

La data prezentei nu a fost aprobat, de către Consiliul Local al Municipiului Ploiești, bugetul aferent anului 2024.

- Publicitate -

Când vor fi reluate lucrările de modernizare a Bulevardului Independenței?

Lucrările de modernizare aferente Bulevardului Independenței vor fi reluate în momentul în care condițiile meteorologice vor fi favorabile.

De la deschiderea traficului rutier și până în prezent nu sunt semnalizate diferențele de nivel între tronsonul reabilitat parțial și asfaltul vechi și nici capacele de canal, existând riscul producerii unor accidente.

Pe tronsonul situat între sensul giratoriu Gara de Sud – Statuia Radu Stanian, lucrările nu au fost finalizate, fiind turnate primele două straturi de asfalt (respectiv cel de bază și cel de legătură), la reluarea lucrărilor urmând să fie turnat și cel de-al treilea strat (stratul de uzură). În vederea reducerii disconfortului, precum și a siguranței conducătorilor auto, până la turnarea ultimului strat de asfalt pe tronsonul menționat, Executantul a realizat atât rampe provizorii la diferențele de nivel pe carosabil, precum și realizarea de marcaje rutiere provizorii de culoare galbenă.

Din 11,4 milioane lei cheltuite de constructori au fost achitate doar 2,1 mlioane lei

Așadar, din răspunsul Primăriei Ploiești reiese cât se poate de clar faptul că firmele implicate în lucrare au executat 57% din investiție și au emis facturi în valoare 11.424.976,51 lei, din totalul de 16.572.079,50 lei, fără TVA, prevăzut în contract.

Pentru că Ministerul Dezvoltării, finanțatorul proiectului, nu a achitat nici măcar 1 (un) leu, Primăria Ploiești a acoperit doar o mică parte din cheltuiala constructorului (2,1 milioane lei din cele 11,4 milioane lei solicitate) de la bugetul local.

Cum bugetul Primăriei Ploiești pe 2024 nu a fost încă adoptat, iar finanțarea Programului național de învestiții „Anghel Saligny” este blocată, situație de care se plâng toți primarii din Prahova care sunt beneficiarii unor investiții astfel finanțatate, lucrările la Bulevardul Independenței vor fi reluate doar când constructorul va fi plătit, indiferent de evoluția vremii.

Astfel, ”condițiile meteo nefavorabile” sunt doar un pretext pentru că dă bine în anul electoral ”grija față de banul public”.

P.S. Aplicațiile meteo anunță o vreme neobișnuit de caldă pentru săptămâna viitoare la Ploiești, ciu maxime de 15-16 grade. Ce credeți, că va fi asfaltat bulevardul fără bani în contul drumarilor? 🙂

Comunicatul Primăriei Ploiești privind semnarea contractului pentru modernizarea Bulevardului Castanilor:

Răspunsul Primăriei Ploiești la solicitarea Observatorului Prahovean din care reiese faptul că firmele implicate în modernizarea bulevardului nu au fost plătite:

 

 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Nu vă lăsați manipulați de Simona Dolniceanu, candidat la primăria Ploiești din partea Partidului România în Acțiune

Deși nu ne-am dorit să intervenim în acest mod în competiția electorală, ne vedem obligați să facem următoarele precizări:

Polițiștii l-au prins pe suspectul de agresiune sexuală din Ploiești [VIDEO]

În această dimineață, polițiștii din cadrul Secției nr. 4...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Andrei Volosevici si-a prezentat în seara aceasta realizările. Cum le evaluați?

Aflat la al doilea mandat, primarul Andrei Volosevici încearcă...

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Care sunt cele mai populare hobby-uri ale românilor

Hobby-urile sunt acele activități recreative practicate în mod regulat,...

Ce pierderi pe rețea raportează Hidro Prahova

Hidro Prahova susține că rata pierderilor din sistemul de...
- Publicitate -

Informații utile

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi Electrica în Prahova în perioada 13-17 mai. Lista localităților afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Andrei Volosevici si-a prezentat în seara aceasta realizările. Cum le evaluați?

Aflat la al doilea mandat, primarul Andrei Volosevici încearcă...

Un ploieștean reclamă discriminare ilegală în anunțurile de angajare. ITM dă răspunsuri vagi

Discriminarea la angajare, este interzisă prin lege în România....

Care sunt cele mai populare hobby-uri ale românilor

Hobby-urile sunt acele activități recreative practicate în mod regulat,...
- Publicitate -