La doar 450 de grame, Anais Maria a venit pe lume pe 17 decembrie, la Maternitatea Ploiești. Fetița a fost născută la 24 de săptămâni de o mamă minoră, de fel din comuna Izvoarele. Tot luna aceasta, o altă tânără, de 16 ani, din Drăgănești, a dat naștere unei alte fetițe de doar 500 de grame. Ambele copile au fost transportate de urgență la spitale din București. Sunt doar două din cele aproape 400 de cazuri de bebeluși născuți prematur anul acesta, la Maternitatea din Ploiești.
Adolescente speriate, cu dureri în tot corpul și sarcini nemonitorizate, care vin și nasc. Sunt copii cu copii, care aduc pe lume bebeluși, cei mai mulți înainte de termen. „Corpul lor nu e pregătit pentru a susține o sarcină. Sunt mult mai multe cazurile de nou născuți aduși pe lume înainte de termen de către mame care au vârste de 14, 15, 16 sau 17 ani”, ne spune Cerasela Alexiu, șefa secției de Neonatologie de la Maternitatea Ploiești.
Citește și: Cele mai mici mămici care au născut la Maternitatea Ploiești au 13 ani. Asistent social: „Ne spun că s-au îndrăgostit și s-a întâmplat să rămână gravide!”
Pe micuța Anais Maria, născută acum trei zile, medicul Alexiu o numește „pitica”.
„A supraviețuit miraculos, la limită, e la terapie intensivă. 24 de săptămâni este exact momentul în care fătul devine viabil. Mama are 17 ani, iar la noi a ajuns în urgență, fix când au apucat-o durerile și a trebuit să nască. Nu avea niciun control al sarcinii făcut în prealabil. Iar cazuri de acest gen sunt multe.
Anais Maria a fost dusă la Maternitatea Giulești, întrucât, datorită cazuisticii pe care o rezolvăm, spitalul este declarat de interes judetean, având gradul II. O altă fetiță, născută tot în decembrie de către o mamă minoră, de 16 ani, a avut 500 de grame și a fost transportată la Maternitatea Cantacuzino din București”, ne mai precizează șefa secție de Neontalogie.
Citește și: Mame cu ghiozdan în spate. Cea mai tânără mămică din județ are doar 12 ani! Numărul prahovencelor minore care aduc pe lume un copil este de ordinul sutelor
Cu toate sistemele și organele extrem de imature, îngrijirea și tratamentul sutelor de copii veniți pe lume înainte de termen la Maternitatea Ploiești reprezintă o mare provocare. „E și principala cauză a mortalității infantile”, adaugă medicul Cerasela Alexiu.
Micuții eroi, deși născuți cu prematuritate severă, luptă pentru viață, iar diferența dintre reușită și dramă o reprezintă, pe lângă profesionalismul medicilor, și aparatura necesară pentru a menține în viață o fărâmă de om de câteva sute de grame.
„Surfactant, medicamentul care ajută la maturizarea plămânilor bebelușului, trebuie administrat în primele minute de viață. Apoi, prin Organizația Salvați Copiii, Maternitatea Ploiești a primit incubator de transport, ventilator, analizor gaze sanguine, dar și un aparat de radiologie. Fără o astfel de aparatură de primă intervenție, șansele bebelușilor născuți la câteva sute de grame, ar fi minime. Iar anul acesta am avut 370 de micuți născuți înainte de termen. În 2022 au fost alte 400 astfel de cazuri”, mai aflăm de la șefa secție de Neonatologie de la Maternitatea Ploiești.
Îngrijorător, din spusele acesteia, este și numărul ridicat de bebeluși care ajung în grija asistenților maternali. „Mamele nu îi vor. Nu îi abandonează, îi lasă în grija statului până când, spun ele, vor avea posibilitatea să îi crească.
Media, anul acesta, a fost cam de trei astfel de bebeluși pe lună. Chiar cum avem gemeni, băiețel și fetiță, care în ianuarie vor ajunge la asistentul maternal”, a conchis Cerasela Alexiu. Pentru aceasta nu există satisfacție mai mare decât să ofere micuților o șansă atunci când pare că au pierdut lupta pentru viață. Sau un cămin, prin mecanismele pe care le are la îndemână, atunci când familia nu îi dorește.