- Publicitate -

Mame cu ghiozdan în spate. Cea mai tânără mămică din județ are doar 12 ani! Numărul prahovencelor minore care aduc pe lume un copil este de ordinul sutelor

Data:

Sunt forțate să uite de copilărie, de păpuși, plimbări prin parc cu prietenele, ori școală. Sunt fetițe ce devin mame înainte de a afla ce înseamnă să fii femeie. România ocupă locul al doilea în Europa într-un clasament al mamelor adolescente. Prahova nu face excepție. Numărul minorelor ce dau naștere unui copil crește alarmant. Și asta din cauza lipsei de educație, dar și a informației care abundă, însă, este prost înțeleasă și gestionată de către aceste copile. La doar 12 ani, o fetiță dintr-o comună prahoveană a devenit mamă. A născut prin cezariană la spitalul din Câmpina, înainte ca el să devină spital suport COVID. Bebelușul a fost luat în grijă de către bunici. Oameni intelectuali, care nu au știut și nu știu cum să ascundă „rușinea” de a deveni „părinți” și nu bunici, așa cum ar fi fost normal.

- Publicitate -

Un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România, potrivit Eurostat. Prahova se poate „mândri” la acest capitol, din datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Prahova, cu peste 300 de tinere, minore, care au devenit mame în ultimii doi ani.

Medic: „organismul unei fetițe de 12,13,14 ani nu este pregătit pentru o naștere”

„Fenomenul este unul îngrijorător. Lipsa de educație și lipsa de informare primează. Am avut fetiță de 12 ani căreia i-am făcut operație cezariană pentru a aduce pe lume bebelușul pe care îl purta în pântece. Fetiță de familie bună, dintr-o comună din Prahova”, ne-a spus Cristina Radu, medic primar obstetrică – ginecologie.

Întrebată fiind câte minore i-au trecut pragul cabinetului pentru a da naștere unui bebeluș, același medic a răspuns tranșant:

- Publicitate -

„prea multe ca să mai țin minte. În general, fetițe de 13,14 ani, de etnie romă, în cazul cărora căsătoria și nașterea la vârstă fragedă sunt ceva normal. Dar nu vorbim doar de fetițe aparținând acestei etnii. Vin la mine, însărcinate, și copile ce nu au parte de suport familial. Fetițe gravide ce nu au părinții alături, ei fiind plecați la muncă în străinătate, sau care provin din familii destrămate. Ele sunt, așadar, vulnerabile și ușor de păcălit. Se trezesc că întreaga lume le este dată peste cap când află că sunt ÎNSĂRCINATE. Aduc pe lume un copil, iar în dreptul tatălui, se întâmplă, în certificatul de naștere apare o liniuță. Eu vreau să spun doar atât: organismul unui copil, fiindcă vorbim de un copil ce aduce pe lume un copil, nu este  pregătit fizic pentru o naștere. Ca să nu mai vorbim din punct de vedere psihologic. Ele habar nu au ce li se întâmplă și cât de marcată le va fi viața în urma nașterii la o asemenea vârstă”.

Copile ce își abandonează bebelușii, iar ei ajung în sistemul de protecție al statului

În aceeași notă, aflăm că unul din patru adolescenți care face sex nu folosește metode de protecție. Fie pentru că nu știe, fie pentru că nu i se pare…relevant. Totodată, la doar 15 ani, una din șapte fete declară că a avut contact sexual. În egală măsură, din 10 întreruperi de sarcină, una este făcută de către o minoră.

Abandonul copiilor născuți de mame sub 18 ani este și el un fenomen îngrijorător.

- Publicitate -

„Da, avem astfel de cazuri la noi, în Prahova. Copile cu copii care ajung în grija asistenților maternali. Căutăm rudele, iar dacă ele nu vor să se ocupe de bebeluși, aceștia din urmă intră în sistemul de protecție. Vreau să punctez aici faptul că nu este recomandată adopția acestor nou – născuți de către bunici, ci doar luarea lor în plasament. Practic, mama devine soră cu nou – născutul, lucru ce reprezintă o traumă psihologică. Au fost cazuri când ni s-a cerut desfacerea adopției, fiindcă mama biologică, odată devenită majoră, și-a dorit copilul înapoi. Nu voia să îi fie soră, ci mamă. Ei bine, odată dată sentința de adopție, ea nu mai poate fi desfăcută” ne-au spus reprezentanți al DGASPC Prahova.

Educație sexuală, nu livrare de sloganuri. Inocența nu are legătura cu informarea corectă și coerentă

Ajungem și la punctul în care constatăm, cu stupoare și tardiv, că e nevoie de educație sexuală în rândul minorilor. Că subiectul nu este unul ce trebuie considerat „tabu”, că e nevoie de o schimbare a mentalității, că gunoiul ascuns sub preș nu e o soluție și că acești copii nu ar trebui să își ia informația, haotic, de pe internet, ci de la persoane avizate, în măsură să îi pregătească la modul cel mai coerent și transparent din acest punct de vedere. Cine ar putea fi aceste persoane? Nu se știe. Dincolo de părinți, evident, ar putea fi dascăli, psihologi, medici… Cert este că o variantă de lucru optimă trebuie găsită cât mai repede. Indiferent că se va numi educație sexuală sau sanitară.

Însă, nu livrarea de sloganuri e soluția, ci discuțiile cât se poate de tranșante, deloc bulversante, cum susțin unii, pentru o generație crescută în era tehnologiei. Cu acces, așadar, la tot felul de informații deloc ușor de digerat și de înțeles pentru, spre exemplu, un copil – mamă de doar 12 ani. În cazul căreia este târziu să se mai vorbească despre ”atentat asupra inocenței”, cum susține BOR. Sunt fetițe care nu își cunosc propriul corp, habar nu au ce e aia maturitate sexuală, boli transmisibile și, iată, sarcini care stigmatizează pe viață și schimbă destine.

- Publicitate -

Fiindcă, până la urmă, totul se rezumă la educație, informație bine aleasă și, într-un final, prevenție. În caz contrar, rămânem numărul unu. Negativ, vorbind. Societatea în care copiii nasc copii și femeile devin bunici la 23 de ani și străbunici la 40.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

2 COMENTARII

  1. Nu inteleg un lucru….cand vedem pe strada fetele de 10,12,14 ani cum.se comporta, cum vorbesc si cum cauta baieti…..pe bune, cum dracului ne mai miram. Ca daca e viol, e altceva, insa vad zilnic cazuri la TV cum efectiv sunt obsedate de barbati

  2. Si atunci la ce ar ajuta educația sexuală? Daca tinerele mame sunt de etnie sau privin din familii destrămate sau sarace cauzele de sarcini timpurii sunt multiple.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -