Uită de copilărie, de păpuși, plimbări prin parc cu prietenele, ori școală. Aleg sau sunt forțate să devină mame la o vârstă mult prea fragedă și asta din cauza lipsei de educație și a sprijinului afectiv pe care ar trebui să îl primească din partea familiei. Ajung la Maternitatea Ploiești și aduc pe lume copii pe care, unele dintre ele, refuză să îi ia acasă. Și nu, nu sunt cazuri izolate. Asta pentru că, spre exemplu, de la începutul acestui an, la maternitatea ploieșteană au născut nu mai puțin de 100 de mame minore. Cele mai mici din ele au doar 13 ani.
Un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România, arată o statistică a Eurostat. La Maternitatea Ploiești, din ianuarie până în iulie 2023 au născut 100 de minore cu vârste de 13, 14, 15 sau 16 ani. Cele mai multe din mediul rural, categorii vulnerabile. Alarmant de multe, analfabete. Unele și-au luat copiii acasă, ajutate de familii. Altele i-au uitat în salonul de nou născuți, bebelușii ajungând în grija statului.
„Se îndrăgostesc”, este răspunsul pe care mamele minore îl dau asistenților sociali de la Maternitatea Ploiești, în momentul în care sunt întrebate „ce a fost în capul lor”, ne spune Luminița Leonte, asistent social. „Mai sunt și cele care la 14,15 sau 16 ani îmi zic că au vrut să aibă un copil. Partenerii lor sunt, de obicei, majori. Unii recunosc bebelușii, în dreptul altor nou născuți, trecem, însă, la tată, un X”.
Citește și: Ce își doresc elevii din Prahova să studieze la școală: “Educație sexuală! Suntem primii în topul țărilor cu cele mai multe mame minore…”
Două dintre copilele cu copii au doar 13 ani. Restul, până la o sută, câte au născut de la începutul acestui an la Ploiești, ar fi trebuit să fie azi clasa a VII-a, a VIII-a sau să intre la liceu.
„Ar fi trebuit, însă, abandonează școala. Unele au două, trei clase. Altele sunt analfabete, pun degetul la semnătură. Sunt care vin și nasc și nici măcar nu au acte. Provin din familii în care părinții, de exemplu, au stat prin centre de plasament și atunci aceste copile nu au niciun reper în viață. Nu știu ce sunt acelea metode contraceptive, ne trezim cu ele gravide. Vin să nască și atâta tot”, ne-a mai mărturisit Luminița Leonte, asistent social la Maternitatea din Ploiești.
Cu siguranță e nevoie de educație sexuală și cu siguranță vorbim despre un fenomen alarmat, conchide asistentul social, care e de părere că fără programe naționale eficiente, implementate corect, nu doar formulate pe hârtii și ținute în sertare, acest fenomen se va croniciza.
Iar în timp ce autorităţile de la vârful statului se bat în cifre şi teorii, realitatea din teren rămâne una dramatică: o sută de copile de 13,14,15 și 16 ani au născut, în jumătate de an, la Maternitatea din Ploiești. Iar România e în top la capitolul nașteri în rândul minorelor.
Păcat de acești copii,dar eu personal,mulțumesc unei astfel de mama!Nu este minora,însă dacă ea nu abandona copilul eu nu as fi fost mama!Abandonul ei a însemnat fericirea mea de a fi pe deplin împlinită!