- Publicitate -

”Fabrică” ilegală de alcool descoperită la Penitenciarul Ploiești. Deținuții făceau țuică din fructele trimise de rude

După ce la sfârșitul lunii noiembrie v-am prezentat un incident grav petrecut la Penitenciarul Ploiești, unde un deținut a aruncat cu cafea fierbinte pe un polițist și l-a înjurat, astăzi vă supunem atenției o altă situație alarmantă: gardienii au de-a face cu deținuți aflați sub influența alcoolului, pe care și-l fabrică singuri, chiar în celule.

Situația este cu atât mai gravă cu cât persoanele private de libertate ajung să fie agresive și irascibile, iar măsurile disciplinare împotriva acestora se iau greu, după cum ne-au mărturisit surse din cadrul instituției.

Citește și: Incident la Penitenciarul Ploiești. Un deținut a aruncat cafea fierbinte peste un polițist pe care l-a și înjurat

În ultima luna a luat amploare, în interiorul Penitenciarului fabricarea alcoolului prin fermentarea fructelor și apoi fierbere cu ajutorul unor improvizații (rezistențe și fierbătoare electrice) ulterior transformându-se în banala țuică.

În ultima lună s-au găsit la percheziții peste 120 kg de fructe fermentate, dar măsurile disciplinare în rândul deținuților întârzie sa apară din păcate. Angajații sunt expuși mult deoarece atunci când deținuții sunt în stare de ebrietate sunt în stare de orice” susțin sursele noastre.

Contactați pentru un punct de vedere, reprezentații Penitenciarului Ploiești au confirmat că în celulele deținuților au fost găsite atât instalații improvizate de încălzire, cât și mai multe kilograme de fructe care urmau să fie folosite în vederea obținerii alcoolului.

În momentul de față au fost identificate și găsite astfel de instalații improvizate în care deținuții incearcă să pună la fermentat diverse fructe în vederea fabricării alcoolului.

Am intensificat activitățile de control în camerele de deținere pentru a depista și a preveni astfel de conduite. În momentul în care este depistat un astfel de dispozitiv, se cercetează fapta, iar apoi sunt identificați si deținuții implicați în producerea de alcool. După identificarea acestora, începe și cercetarea disciplinara, după parcurgerea etapelor legale.

Fiind vorba de o abatere gravă, în astfel de cazuri cercetarea disciplinară se poate finaliza cu schimbarea regimului de detenție, din „deschis” în „închis”, dar și cu interzicerea vizitelor, conform legii 254.

Astfel de controale sunt făcute atunci când sunt observate schimbări vizibile în comportamentul deținuților, dar și în urma testării cu aparatul etilotest. Dacă etilotestul confirmă prezența alcoolului în aerul expirat, sunt dispuse verificări suplimentare..

În data de 5 decembrie a fost dispus un control inopinat la o cameră de deținere și a fost găsită în mai mulți saci menajeri o cantitate de fructe, care a fost confiscate. Dosarul în acest caz nu a ajuns încă la comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului, deoarece parcurgerea etapelor necesită timp.

UPDATE Conducerea Penitenciarului încearcă printr-un comunicat să minimizeze gravitatea situației:

În urma unor controale inopinate în camerele de deținere, au fost identificate tentative de producere și consum de alcool ale persoanelor private de libertate, prin fermentarea fructelor, ascunse într-un sac menajer de dimensiuni mici.

Incidentul nu a fost de natură să creeze vulnerabilități pentru siguranța locului de deținere,  produsele interzise fiind descoperite în timp util, confiscate și distruse conform legii.

Introducerea  în penitenciar, producerea, deținerea, comercializarea sau consumul de stupefiante, băuturi alcoolice ori de substanțe toxice sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii 254/2013 și a Hotărării de Guvern 157/2016, acte normative care reglementează executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Încălcarea acestei interdicții de către persoanele custodiate reprezintă o abatere disciplinară gravă și se sancționează conform legislației sus-amintite. Față de persoanele private de libertate care se fac vinovate de încălcarea legislației, a fost dispusă începerea procedurii de cercetare disciplinară.

Conducerea unităţii întreprinde în mod constant demersuri pentru cunoaşterea stării de spirit și a preocupărilor persoanelor private de libertate, pentru eficientizarea acţiunilor în scopul de a preveni introducerea în unitate de bunuri și obiecte interzise ori nepermise.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -