Scut uman în jurul Muntelui Verde din Slănic. „Ce o să facă, o să intre cu utilajele în noi?” – VIDEO

4

Muntele Verde, cunoscut și sub numele de Piatra Verde, se află lângă Slănic, Prahova. O minunăție a naturii ce nu încetează să uimească. Felii de tuf vulcanic ce impresionează prin culoare. Un tarabostes adormit, săpat de mii de ani în piatră. Un întreg masiv, parcă asamblat, piesă cu piesă, de mâna inconfundabilă a naturii. Un munte falnic, distrus de nepăsare. Și, poate, inconștiență. Oameni, locuitori ai Slănicului, care au de gând să facă lanț uman în jurul muntelui excavat acum de fabrica de ciment a nemților de la Fieni, Dâmbovița.

Scurta poveste de mii de ani a muntelui

Are caracteristici pe care nu le întâlnești la tot pasul. Compoziția „pietrei” este tuful vulcanic al cărui verde pal, în condiții normale, devine, după ploaie, de un verde intens. Tuful acesta vulcanic este capabil, se zice, să rețină substanțele nocive rămase în urma accidentelor nucleare. Pe scurt, decontaminare radioactivă! Roca e extrem de moale și friabilă.

Natura s-a îngrijit să sculpteze în piatra muntelui chipul unui nobil dac, un tarabostes aflat cu fața în sus, de parcă ar dormi. Sau ar privi, gânditor, către înaltul cerului. Un sfinx verde pe cale de dispariție…

Nu doar turistul cocoțat pe roca ce i se fărâmă sub bocanci a contribuit la degradarea acestui simbol, ci chiar cei care ar fi trebuit să îl protejeze și să îl considere, pe bună dreptate, mina de aur a Slănicului. Fiindcă măsuri de conservare nu sunt. De distrugere, însă, da. Oamenii locului suferă după această măreție a naturii. Nu concep ca ea să fie distrusă, bucată cu bucată, sub ochii lor neputincioși.

„Du-te la Piatra Verde…cât încă mai ai ce vedea”

Nu vor să mai audă mesaje de genul : Du-te la Piatra Verde… cât încă mai ai ce vedea. Cât încă mai este!” Prin Groșani și apoi pe drumul asfaltat ce leagă Slănicul de Vălenii de Munte…

Petiții pentru salvarea muntelui cu al său „Dac adormit”

Piatra Verde a fost concesionată. Pe timpul fostei administrații, în 2004, cu drept de exploatare. A fost reînnoit contractul de concesiune în 2010 și 2016. Sunt două petițiile făcute de localnici pentru a salva Muntele Verde și pe al lui „Dac adormit”. Ambele au strâns undeva în jur de 400 de semnături. Ambele sunt un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă pentru salvarea acestui simbol aflat în pericol. Pericol apărut, spun localnicii, odată cu încheierea contractului de exploatare a carierei de piatră din zonă, implicit distrugerea unui obiectiv turistic de importanță națională.

Comoară naturală, concesionată cu…15 bani / mp

Câțiva ani de zile, Muntele Verde a avut parte de liniștea-i naturală. Până vineri, 20 august, când buldoexcavatoarele și-au făcut, din nou, apariția în zonă. Nestingherite, atât vineri, cât și sâmbătă, au sfărâmat în roca muntelui. Muncitorii au fost luați la rost de către localnici. Au promis angajații firmei că luni revin cu documentele de autorizare, care le dădeau dreptul de excavare. Au revenit astăzi, însă, doar pentru a-și retrage utilajele din zonă. (VIDEO)

Ce ar putea fi atât de prețios aici, astfel încât să distrugi un simbol al orașului? Iar tu autoritate locală, să concesionezi cu 15 BANI, ulterior 33 de BANI metrul pătrat de teren?

Florin Burnescu, om care a studiat problema, localnic al Slănicului de generații, susține că aici zace un minereu din care s-ar face un ciment folosit la căptușirea reactoarelor nucleare. Sau că în rocă s-ar găsi o substanță folosită în industria farmaceutică. De aceea interesul atât de mare pentru exploatarea acestui loc, adevărată bijuterie a naturii.

„La următoarea apariție a utilajelor, facem lanț uman în jurul muntelui”

Bijuterie pe care, acum, oamenii din Slănic sunt hotărâți să o protejeze chiar cu prețul vieții.

„ La următoarea apariție a utilajelor la Piatra Verde vom face un scut, un lanț uman în jurul muntelui. Să vedem, intră cu excavatoarele peste noi? Măcar știm că am luptat pentru o cauză dreaptă” ne-a spus Victoria Georgescu, inițiatorul uneia dintre petițiile prin care se vrea salvarea Muntelui Verde

Între timp, Primăria tace

Aflu de la sediul instituției că edilul șef, Daneluș Costea, e în concediu de odihnă. Lucru pe care mi-l infirmă localnicii. Dau, în schimb, de domnul viceprimar, Georgel Alionte. Îmi spune că nimic nu e ilegal din ce se petrece în zona Muntele verde, dar că se face o anchetă, iar rezultatele vor fi făcute publice la timpul potrivit. Un paradox, zic!  Nu mai primesc nicio altă lămurire în plus. Doar că lumea e răuvoitoare și nu are altă treabă. Sfârșit.

Sfârșitul declarației șefilor din Primărie, nu și al Muntelui Verde, își doresc oamenii din Slănic. Fiindcă ei își vor „Dacul adormit”  conservat așa cum trebuie pentru generațiile ce vor veni! Și pentru o bucățică de trecut și un simbol pe care nu le vor rase de pe fața pământului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

4 COMENTARII

  1. Același primar care de ani întregi nu este în stare sa construiască un lift pt accesul în salina… rușine…. rușine și celor care te-au ales primar …. va duceți crucea dragilor !

  2. Cum sa concesionezi cu 15 bani? Va dati seama ce spagi s-au dat???
    Tineti minte pe.la ce partide s-au perindat jigodiile astea din primarie sa-i votati la urmatoarele alegeri.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău