Protest: Închideți sălile de sport și spuneți că vă preocupă sănătatea oamenilor? Decideți pe baza argumentelor, a realităților!

Deja nu mai este vorba despre afaceri care sunt falimentate, având la bază măsuri discriminatorii, ci este vorba despre lipsa de înțelegere a celor de care depinde cu adevărat sănătatea românilor.

Urmărim cu real interes felul în care se iau măsurile despre care se spune că protejează sănătatea populației. Nu de puține ori, decidenții au revenit chiar a doua zi asupra acestor măsuri, dând dovadă că le-au stabilit inițial pe criterii care nu au legătură cu realitatea (vezi cazul programului magazinelor).

Educația șchioapătă online, cultura este suprimată, socializarea diminuată la nivel de relaționare mai mult online și mai puțin pe bază de interacțiune directă. Și toate acestea nu au cum să nu afecteze sănătatea mintală, la fel cum închiderea sălilor de sport afectează sănătatea fizică. Este dovedit faptul că sportul întărește sistemul imunitar, atât de serios afectat după un an de restricții. Aveam și așa un stil de viață defectuos, cu alimentație improprie, cu sedentarism generator de afecțiuni deosebit de grave, unele chiar letale.

Da, ne protejăm de virusul momentului, dar ce facem cu obezitatea, cu riscurile problemelor cardiace și circulatorii? Acesta este prețul de plătit?

În Capitală, sălile de sport au fost închise, într-un nou lockdown. Ploieștiul se află la 3,3 rata incidenței, destul de aprioape de 4, moment în care autoritățile decid închiderea sălilor de sport. Sunt mii de oameni care au abonamente pe minim o lună, la sălile de sport din Ploiești, oameni care au respectat în ultimul an toate regulile impuse. La rândul lor, marile săli, 3-4 la număr, s-au conformat și activitatea s-a desfășurat fără probleme.

Cu greu au evitat falimentul, deși au avut lacătul pe uși în 2020, timp de 3 luni, apoi au fost nevoite să limiteze numărul de clienți. Un nou lockdown le-ar îngenunchea. Pretinsele măsuri economice de sprijinire au fost doar minciuni, atât timp cât aplicând pentru ele unii au primit răspunsul: ”codul dvs. CAEN nu este eligibil pentru aceste programe”. Pare ireal, dar există dovezi că a fost refuzat ajutorul pentru cei care închiși, fiind nevoiți să susțină cheltuieli cu salarii, chirii, taxe și impozite. De anul acesta au dispărut aproape toate facilitățile.

Falimentul sălilor de sport pare însă una dintre cele mai mici probleme, comparativ cu dispariția beneficiilor pe care astfel de locuri le aduc în planul sănătății. Federația de Fitness și Culturism susține cu tărie că închiderea sălilor este o aberație. Există și o petiție online a bucureștenilor, pe care și unele săli de sport din Ploiești par să o susțină.

Citește AICI despre punctul de vedere al echipei de la Titan Academy Ploiești.

Considerăm aceste argumente a fi de bun simț, remarcând în mod deosebit unul dintre ele: ”Poate puțini știu, dar sălile de sport nu sunt accesate doar de sportivi și de cei care vor să arate bine, ci și de oameni cu nevoi speciale, care vin pentru recuperare.” Și nu sunt vorbe în vânt, atât timp cât din echipa lor, pe lângă trainerii profesioniști există și kinetorerapeuți, medici, nutriționiști.

Având la bază aceste considerente, dar și faptul că decidenții vorbesc despre ”grija pentru sănătatea populației”, facem apel la cei care pregătesc aceste seturi de măsuri să dea dovadă de mai multă responsabilitate, poate nu neapărat prin prisma efectelor economice evidente, cât mai ales prin prisma realei preocupări față de sănătate, dacă ea mai există cu adevărat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău