Amendă de 15.000 de lei pentru un bătrân care a ieșit să își adune oile. Prahoveanul nu avea la el declarația pe propria răspundere…

3

Bătrânul amendat de poliție ar fi ieșit din casă, observând că oile scăpaseră din țarc. Un vecin l-a reclamat, iar poliția a intervenit… ”energic”.

Să nu vă imaginați că este vorba de o turmă care ar fi făcut pagubă în zonă. Doar 8 oi avea omul. Din spusele nepoatei sale, animalele ieșiseră din curte și bătrânul plecase după ele să le aducă acasă.

Deși nu erau pe terenul lui, un vecin a sunat la poliție. În procesul verbal prin care polițistul l-a amendat pe bătrând cu 15.000 de lei (7500 plătibili în 15 zile), polițistul a consemnat:

”A fost depistat în comuna Gornet-Cricov, sat Dobrota, pe domeniul public, fiind în apropierea terenurilor extravilane din sat. Acesta nu avea asupra sa declarația pe propria răspundere, pentru a părăsi domiciliul, mentionând că a părăsit domiciliul pentru a ieși la păscut cu oile, fără a fi angajat, acesta nereprezentând un motiv întemeiat.”

Nepoata bătrânului ne-a mai declarat că a încercat să înțeleagă de la polițist ce s-a întâmplat, acesta spunându-i că ar fi fost înjurat de bătrân, fapt pe care nu l-a mai consemnat în procesul verbal, neluând nici măsura legală, în cazul în care era adevărat.

Este mai puțin important ce atitudine a avut bătrânul, rămânând în discuție amenda record aplicată de polițist. Dintr-o pensie de doar 700 de lei, bătrânul va avea nevoie de aproape un an pentru a achita jumătate din valoarea ei, în termen de 15 zile, timp în care nu va putea să se întrețină. Nepoata omului a precizat că va contesta în instanță, știind că șefii polițistului nu pot să o anuleze, putând cel mult să declanșeze o anchetă internă, pentru a afla dacă polițistul a procedat legal.

Date fiind circumstanțele, intuim deja răspunsul standard al IPJ Prahova, primit în cazuri similare: polițistul a aplicat legea…

Din nou, se pune problema aplicării legii nu doar în litera ei, ci și în spiritul acesteia. Spre exemplu, în cazul scandalurilor din Mimiu, amenzile au fost de 5000 de lei pe cap de cetățean recalcitrant, care nu a respectat prevederile ordonanței militare.

Dincolo de demersurile jurnalistice, am discutat cu reprezentanții IPJ Prahova, explicându-le că polițiștii ”zeloși” sunt cei care le aduc și cele mai mari probleme de imagine, de încredere din partea populației. Să aplici o asemenea amendă unui bătrân, aflat la limita subzistenței, care e posibil să se fi enervat, dar care nu știe foarte multe despre ordonanțe militare și declarații pe proprie răspundere, ne asumăm spunând că este EXAGERAT, disproporționat în raport cu situația și condiția omului.

Sperăm doar ca șefii IPJ Prahova să își instruiască subalternii, explicându-le că legea poate fi aplicată și în spiritul ei, nu doar prin prisma unui polițist cu puteri sporite pe perioadă determinată, care își dovedește astfel că merită să fie cooptat în structurile forțelor speciale, acelea care intervin energic în cazul bătrânelor traficate de leuștean sau ciobanilor neapărat mioritici, cu impresionante turme compuse din câte 8 oi. Apreciem totuși că nu a fost solicitată și intervenția trupelor antitero…

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

3 COMENTARII

  1. Deja depășește orice imaginație….reclamat de un vecin….ce să…Nu există comentariu…Așa se întâmplă când toți „…” ajung cu puteri depline dintr-o dată (mai elegant de atât nu există exprimare)….🤬😡

  2. ordonantele de urgenta sunt neconstitutionale, si asta o spun avocatii pe retele sau internet. Deci amenzile sunt ilegale, nule. Dupa incetarea starii de urgenta, sa faca contestatie, sa se intereseze cum actioneaza in instanta. Castiga sigur, nu conteaza ca avocatul lui boboru’ va reusi sau nu sa demonstreze neconstitutionalitatea ordonantelor. Acestea nu respecta constitutia, punct.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău