Poliția Română atrage șoferilor care sunt depistați de aparatele radar fixe, din sistemul e-Sigur. Aceștia riscă dosare penale și pot fi condamnați la închisoare pentru fals dacă încearcă să păcălească vigilența polițiștilor
Citește și: Cum au încercat doi șoferi să păcălească radarele fixe din România
La data de 9 februarie 2025, polițiștii Serviciului Rutier Iași, în timp ce acționau cu echipamentul radar Trucam pe modul automat, pe DN 2, în zona localității Cristești, au înregistrat un autovehicul care circula cu 84 km/h, pe un sector de drum pe care limita legală admisă era de 60km/h.
Abaterea a fost încărcată în baza de date a Poliției Române, iar verificările au fost continuate de către polițiștii din cadrul Centrului E-SIGUR.
Citește și: Radare fixe: Ce pățești dacă nu recunoști că erai la volan
După efectuarea comunicării către proprietar, prin care au fost solicitate datele conducătorului autovehiculului aflat la volan la data de 9 februarie 2025, polițiștii au stabilit că datele comunicate aparțin unei femei, însă, din înregistrarea video a reieșit faptul că autovehiculul a fost condus de un bărbat.
Citește și: Radare fixe în Prahova: În cât timp primești acasă amenda
Astfel, la data de 14 martie 2025, polițiștii Direcției Rutiere din cadrul centrului E-SIGUR s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
Atragem atenția asupra faptului că dispozitivele radar, montate pe trepied, înregistrează activitatea din trafic la calitate deosebită, iar sistemul este implementat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Sistemul E-SIGUR este operațional la nivelul întregii țări. Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier, înregistrările fiind ulterior analizate.
Citește și: Câte radare fixe sunt în țară. Amenzile, imposibil contestat
Abaterile sunt sancționate potrivit legii, după identificarea conducătorului auto. Procesul-verbal este comunicat la domiciliul acestuia, fără a fi necesară oprirea în trafic.
Acest sistem presupune monitorizarea traficului rutier prin colectarea de date cu ajutorul dispozitivele radar, tip pistol, din dotarea structurilor de Poliție Rutieră.
Radarele de tip TruCAM II sunt amplasate în afara părții carosabile, montate pe trepied, la loc vizibil.
Citește și: Cum funcționează radarele fixe utilizate în Prahova
Sistemul E-SIGUR reprezintă un pas major pentru creșterea siguranței pe drumurile publice și reducerea numărului de accidente rutiere.