Pe 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Ziua a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2005 pentru a onora memoria celor aproximativ 6 milioane de evrei care și-au pierdut viața în Holocaust, alături de alte grupuri persecutate de regimul nazist, precum romii, persoanele cu dizabilități, prizonierii politici și minoritățile sexuale.
Pe 27 ianuarie, în 1945, a avut loc eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz, Polonia. Ziua de 27 ianuarie a fost declarată zi de comemorare a victimelor Holocaustului.
Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau este numele unui complex de lagăre de concentrare și exterminare al Germaniei naziste. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului.
27 ianuarie – evenimente și personalități
1832 – S-a născut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician, cleric și fotograf englez, autorul celebrei povestiri „Alice în ţara minunilor”.
1841 – S-a născut Alexandru Candiano-Popescu, avocat şi ziarist, general al Armatei Române, luptător in Războiul pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, de la 1877 .
1861 – S-a născut mareşalul român Constantin Prezan, erou al Marelui Război de Reîntregire a României si membru de onoare al Academiei Romane.
1880 – Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă.
1888 – La Washington a fost fondată „National Geographic Society”.
1901 – A murit în Milano, la vârsta de 87 de ani, compozitorul italian Giuseppe Verdi.
1926 – Inginerul englez John Logie Baird a experimentat intr-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.
1967 – Trei astronauti americani (Virgil Grissom, Edward Withe si Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizati in incendiul izbucnit la bordul navetei spatiale „Apollo 1”, in timpul simularii unei lansari a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.
1967 – A fost semnat de către URSS, SUA și Marea Britanie Tratatul privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani (intrat în vigoare la 10 octombrie).
1973 – La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la încheierea Războiului din Vietnam. O încetare a focului a fost semnată la Paris între Statele Unite şi Vietnamul de Nord, în urma negocierilor dintre Le Duc Tho din partea Vietnamului si a lui Henry Kissinger pentru America. Publicul american este șocat să afle că 56 000 de soldaţi americani și-au pierdut viaţa în Vietnam şi ca s-au irosit 135 de miliarde de dolari în operaţiunile militare.
1983 – A murit, la vârsta de 68 de ani, popularul actor de comedie francez de origine spaniolă, Luis de Funès.
1988 – Are loc inaugurarea Bibliotecii Române din Paris.
1990 – A început procesul celor patru demnitari ai regimului comunist ( Ion Dincă, Tudor Postelnicu, Emil Bobu și Manea Mănescu). Pe 2 februarie au fost condamnați la închisoare pe viață. După scurt timp, au fost puși în libertate.
1992 – A fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare și bună vecinatate cu Bulgaria.
2010 – A murit scriitorul american Jerome David Salinger, autorul romanului „De veghe în lanul de secară”.
2011 – S-a declanșat „Primăvara arabă” în Yemen.
Primăvara arabă au fost o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010.
În principal, acestea au avut loc mai ales în țări arabe unde domnea un regim autoritar sau totalitar.
2013 – Două sute patruzeci și două de persoane au murit într-un incendiu al clubului de noapte din orașul brazilian Santa Maria, Rio Grande do Sul.