Pe 11 decembrie, în 1946, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF, cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.
În prezent, organizația caritabilă de încredere și de renume a contribuit la salvarea mai multor vieți de copii decât orice altă organizație umanitară, oferind asistență medicală și imunizări, apă curată și salubritate, nutriție, educație, dar și ajutor de urgență.
Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii activează în 190 de ţări şi teritorii, inclusiv în România, făcând tot posibilul să ajute fiecare copil să supravieţuiască, să se dezvolte şi să îşi atingă potenţialul maxim, pentru a crea o lume mai bună. Voluntarii UNICEF îşi desfăşoară munca sub deviza „Suntem alături de fiecare copil, oriunde în lume. Şi nu renunţăm niciodată”.
Pentru contribuția sa la umanitate, UNICEF a primit o recunoaștere remarcabilă pentru activitatea sa, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1965, Premiul Indira Gandhi în 1989 și Premiul Prințesa de Asturias în 2006.
În anul 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, organizaţia a publicat mai multe documente cu rolul de a înlătura dezinformările cu privire la pericolul reprezentat de noul coronavirus şi de a-i asista pe părinţi şi profesori în eforturile lor de a-i proteja pe copii şi de a le asigura, în continuare, accesul la educaţie.
11 decembrie – evenimente și personalități
1810 – S-a născut Alfred de Musset, poet, prozator şi dramaturg francez, unul dintre primii reprezentanți ai romantismului în literatura franceză.
1843 – S-a născut savantul Robert Koch, medicul care a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905. Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul , infectarea rănilor, tuberculoza, conjunctivita, holera și alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 și șef al Institutului de Boli Infecțioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904.
1861 – A fost rostită Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române. Ca urmare, s-a trecut la unificarea guvernelor si a Camerelor celor două Principate. Pe 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu. Parlamentul unic își va deschide lucrările pe 24 ianuarie 1862, dată la care Al. I. Cuza proclama Unirea definitivă a Principatelor, iar orașul București devenea capitala acestora.
1861 – Se desfiinţează taxele de export pentru produsele Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. Criza economică era puternică: grânele se vindeau greu, între altele și din cauza taxei de export, iar importul întrecuse în 1858 exportul. Lipsa de numerar era acută, iar creditul se redusese considerabil. S-a încercat un împrumut în străinătate, care nu a putut fi realizat atunci și a fost obținut abia în 1864.
1882 – S-a născut savantul Max Born, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1954. Acesta a adus contribuţii importante în mecanica cuantică.
1913 – A încetat din viaţă juristul, publicistul și colecţionarul de artă, Ion Kalinderu, fost preşedinte al Academiei Române.
1916 – În urma înfrângerilor militare suferite de România în toamna anului 1916, se formează, la Iași, guvernul de concentrare națională Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.
1935 – S-a născut Ferdinand Alexander Porsche, designer auto german şi proprietarul firmei Porsche.
1942 – S-a născut, la Miercurea Ciuc, cascadorul român de origine maghiară Szobi Cseh (Szabolcs Cseh). După 1989 a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti. La Festivalul de Film de la Berlin, din anul, 1974, i s–a acordat Premiul I pentru cele mai bune lupte realizate în „Somerfilm tage”. A decedat la 1 august 2014 in București.
1946 – Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF, cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.
1958 – Filozoful Constantin Noica a fost arestat de autorităţile comuniste, sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale”, pentru organizarea întrunirilor de discuţii filosofice de la Câmpulung, precum şi pentru tipărirea și difuzarea în afara graniţelor a volumului „Povestiri despre om”. La 1 martie 1960, a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică.
1972 – Sonda americana Apollo 17 ajunge pe Lună, devenind al șaselea și ultima sondă din misiunea spațială Apollo, care va ateriza pe Lună.
1986 – A fost demolată biserica, iar în 1987 întreaga Mănăstire Văcărești. Mănăstirea Văcărești, cunoscută și ca Închisoarea Văcărești, a fost un ansamblu arhitectonic construit între 1716-1736 în stil brâncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din București, demolat în anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.
1992 – La Bursa Romană de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră, dupa înlăturarea regimului comunist.
2004 – A fost inaugurată, la Focşani, prima eurogară din România.
Cum ți se pare subiectul?