„Regele Mihai: Drumul către Casă”. Un documentar care prezintă povestea dramatică a ultimului rege al României. Filmat și produs în Marea Britanie, Elveția, dar și în țară, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui”. Proiecția va putea fi urmărită pe 20 aprilie, la Sinaia, în cadrul evenimentului „Oraș Regal – Moștenitori de Elită”. Va fi prezent nepotul Regelui Mihai, Nicolae al României, în calitate de invitat de onoare.
Prilejuit de proiecția filmului documentar „Regele Mihai: Drumul către Casă” și premierea celor mai performanți elevi de la Colegiile „Mihail Cantacuzino” din Sinaia și „Dimitrie Cantemir” din Breaza, unde a învățat și Regele Mihai, evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de administrația sinăiană, care îmbină promovarea excelenței în educație și celebrarea ultimului Rege al României.
În sala de teatru a Cazinoului vor fi premiați 19 de elevi de la Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia, care au obținut media generală 10 în anul școlar 2021-2022, precum și premii la olimpiadele județene și naționale.
Citește și: Regele Mihai I „veghează” asupra poporului român. La Sinaia, Majestatea Sa, Principesa Margareta, a dezvelit statuia ultimului suveran al României
Nepotul Regelui Mihai, Nicolae al României va premia alți 10 elevi pe de la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Breaza, cu aceleași performanțe școlare.
Filmului documentar care spune povestea dramatică și dificilă a vieții în exil a Regelui Mihai va putea fi urmărit la finalul festivității de premiere a tinerilor cu rezultate remarcabile la învățătură.
„Regele Mihai: Drumul spre casă”, care a avut premiera în octombrie 2021, a atras laude din partea jurnaliștilor, diplomaților, precum și a liderilor civici din întreaga țară. Istoricul britanic Dennis Deletant, expert în istoria modernă a României, a numit filmul „un portret impresionant, echilibrat și fidel al regelui”. Doctorul Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României, a considerat documentarul ca fiind „o bijuterie istorică rară”.