Povestea fascinantă a bisericii din lemn de la Jercălăi, construită în formă de corabie

0
manastire-jercalai-urlati-consolidare_2e1d1.jpg

manastire-jercalai-urlati-consolidare_2e1d1.jpg

La nici patru kilometri de centrul orașului Urlați, ascunsă printre mai mulți copaci înalți, biserica din lemn de la Jercălăi, monument istoric de o mare valoare arhitecturală, are o vechime de peste două secole și jumătate. Construită în 1731, în satul Luieru, din județul Mureș, în timp a ajuns să fie cunoscută sub numele de „biserica călătoare”, după ce a fost mutată la Bran, iar mai apoi în Prahova.

Construită numai din lemn de stejar, singurul lăcaș de cult cu forma rotundă, biserica din lemn de la Mănăstirea Jercălăi are o istorie fascinantă, aceasta fiind demontată, bucată cu bucată și mutată la Bran și, ulterior, în Prahova.

Biserica din lemn a fost realizată în 1731. Lăcașul a fost așezat pe temelie și soclu din piatră și are forma unei corăbii. 

„Construită în 1731, în satul Luieru – Reghin, din județul Mureș. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria, pentru Castelul Bran. A fost mutată bucată, cu bucată și trimisă la Bran, însă a fost părăsită după plecarea Familiei Regale din țară”, a povestit părintele Nectarie. 

Povestea bisericii nu se încheie aici. În 1954, biserica din lemn ajunsese într-o stare de degradare avansată, pentru că fiind amplasată în afara Castelului Bran a rămas părăsită. Așa a fost descoperită de patriarhul Teotist, care la acea dată era episcop la Arhiepiscopia Bucureștilor. 

Doi ani mai târziu, în 1956, cu binecuvântarea Patriarhului Iustinian, episcopul Teotist s-a ocupat de mutarea bisericii, aceasta pornind din nou la drum, de data aceasta fiind adusă în Prahova, în apropiere de Urlați, la Jercălăi.

Remarcându-se printr-o armonie desăvârșită, biserica din lemn a fost loc de pelerinaj pentru toți cei care au vrut să-și găsească un strop de alinare.

Din fericire, cu fonduri europene, pe ultima sută de metri, o mână de oameni inimoși au luptat pentru atragerea de finanțare europeană astfel încât lăcașul de sfânt să fie reabilitat.

Citește și:  Mănăstirea Jercălăi va fi reabilitată cu fonduri europene

Șantierul este în plină desfășurare, atât în interiorul bisericii, cât și în exterior. Acoperișul din șindrilă de la biserica din lemn, inclusiv de la turla înaltă și țuguiată, a fost schimbat a fost schimbat integral, iar lucrările sunt avansate inclusiv pentru reabilitarea picturii din interior, care are o valoare artistică aparte, aceasta fiind compusă din două straturi.

Este vorba despre pictura inițială, din 1731, care s-a menținut numai în zona de la catapeteasmă și pe boltă, precum și cea din anul 1838, executată în ulei pe lemn. 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Dreapta judecată ori Învierea lui Lazăr sau Buna Vestire sunt numai câteva dintre picturile realizate pe lemnul vechi al bisericii.

Atent supravegheate, lucrările de refacere și conservare ale picturii sunt realizate de mai mulți restauratori.

Valoarea totală a proiectului se cifrează la peste 5,5 milioane de lei, din care peste 5,4 milioane de lei reprezintă finanțare europeană, restul fiind co-finanțare de la Consiliul Județean Prahova.

jercalai-biserica-refacere_5398e.jpg

pictura-jercalai_5c51a.jpg

jercalai_b13a5.jpg

jercalai-manastire-urlati_dd412.jpg

jercalai-biserica-refacere_100bf.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău