- Publicitate -

Profesor de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ploiești: „Greva nu e doar despre salarii. E despre umilire și dispreț față de dascăli”

Data:

Distribuie articolul:

Dan Culicovschi predă limba franceză la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. Face asta de 37 de ani, are toate gradele didactice luate și un salariul de puțin peste 4000 de lei. De ce a ales să intre în grevă? Nu doar din considerente financiare, spune dascălul, ci și din cauza faptul că autoritatea profesorului din zilele noastre este grav știrbită. „De la părinți care se cred mici Dumnezei, la elevi care nu mai au respect față de omul de la catedră și până la guvernanți, care tratează educația la modul cel mai disprețuitor cu putință”. 

- Publicitate -

Profesorul Culicovschi consideră că învățământul din ziua de azi e net inferior celui de acum 20 de ani, spre exemplu. Se declară un susținător înverșunat al grevei profesorilor și asta pentru că „și-au bătut joc de noi destul. Educația a ajuns să fie așa, un fel de monedă de schimb ruginită și fără de valoare, cu care toată lumea dă de pământ”. 

Citește și: A treia săptămână de grevă pentru profesori. Referendum, astăzi, pentru continuarea protestelor

După 37 de ani petrecuți la catedră, la un liceu de top al Ploieștiului, Dan Culicovschi câștigă lunar 4.400 de lei.

I se pare umilitor, dar spune că și-a ales această meserie într-un moment în care a fi profesor însemna ceva. „Dascălul era respectat, reprezenta o autoritate atât în fața elevului, cât și a părintelui.

- Publicitate -

În ziua de azi, din cauza proastei salarizări, a faptul că au ajuns anumiți părinți să se creadă mai presus decât un profesor, ba chiar să îl tragă de urechi pe acesta sau să îl învețe cum să își facă meseria, totul se duce în jos. Lipsa dotărilor iarăși e o problemă în foarte multe școli. Mafia manualelor e, din nou, un aspect deloc de neglijat. Făcute după ureche de către oameni nu tocmai competenți, care se vor autori. Și uite așa apar în rândul copiilor analfabeții funcționali. Învață, dar nu știu ce învață. Rețin, dar nu știu ce rețin”, a precizat profesorul Dan Culicovschi.

Citește și: Iohannis, atac dur la adresa profesorilor: „Guvernul le-a dat tot ce-au cerut, de ce să mai continue greva?”

Greva nu e doar despre salarii, concluzionează dascălul de limba franceză. „E despre umilirea acestei categorii sociale, despre batjocură și dispreț, care persistă de 30 de ani. Băltim într-o mare de indolență de prea mult timp. Un tânăr ce să mai caute azi în învățământ pe 2400 de lei, mai prost plătit decât un șofer ministerial. Mulți întreabă de ce acum, de ce facem greva azi. Acum e momentul, acum apare deranjul. Respect tuturor colegilor mei care nu cedează și luptă pentru drepturile lor”.  

Profesorul Dan Culicovschi a ținut să transmită și un  mesaj președintelui Iohannis, mesaj care a devenit viral în foarte scurt timp:

- Publicitate -
„Cel care a transformat România Educată în România Eșuată are tupeul să afirme că profesorii ar pune în pericol desfășurarea examenelor naționale !
Păi cei care pun în pericol educația și cultura din România sunt de fapt alcătuitorii clasei politice prin: subfinanțare, politizare, tolerarea mafiei manualelor, știrbirea constantă a autorității profesorului, birocratizare, programe deficitare, preluarea unor forme fără fond.
Aș putea da nenumărate exemple ! Iată unul dintre ele : un așa – zis specialist al ministerului găsise rezolvarea problemelor prin faptul că nu mai trebuie să corectezi lucrările cu roșu, ci cu verde.
La literatură, Coșbuc sau Goga nu mai sunt considerați autori canonici, iar din Sadoveanu sau Rebreanu e suficientă studierea unui singur roman.
Istoria sau limbile clasice sunt privite ca paria!
La mate, fizică sau chimie se pleacă de la ideea că toți elevii sunt genii.
Iar când viața unei profesoare de japoneză e pusă în pericol și demnitatea unei profesoare de engleză e călcată în picioare de niște imberbi, ministerul continuă să susțină eliminarea exmatriculării. Să continui, Herr Klaus Werner?”

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

15 COMENTARII

 1. Va veti bucura de stima si respect si nu veti mai fi umiliti si dispretuiti doar atunci cand veti fi corecti in societate si nu veti mai lucra la negru si spun asta gandindu-ma la faptul ca acordati meditatii pe ascuns fara sa platiti un ban la stat pentru venitul incasat. Voi va comportati intocmai ca b reasla de josm mai putin educata si anume ca zidarii, frizerii, cizmarii, electricienii, etc. Daca v-ati comporta ca niste oameni intelectuali, educati cum pretindeti ca sunteti adica asa cum se comporta in societate inginerii, doctorii, avocatii sau alti intelectuali adevarati ati fi beneficiat de respect ca si ei insa comportamentul vostru este oarecum infractional daca ne gandim prevederile din legislatia muncii si la ANAF. Schimbati-va atitudinea comportamentala si veti primi ceea ce doriti sa primiti insa pana atunci „ciocul mic” cum ar fi spus cineva.

   • Aveți dreptate și îmi cer scuze ca nu i-am exclus din discuție pe cei care au luat note mici la examenul de titularizare însă am crezut ca-i lesne de înțeles ca ei nu-s capabili sa dea meditații pentru ca nu știu nici măcar pentru ei materia. Prietene, când am fost eu la școală se învața carte și profesorii aveau ore de meditație în școală cu elevii, atunci dascălii erau respectați și prețuiți. Acum ei se bucura de ce oferă si primesc ce transmit. Când s-or schimba o sa vorbim altfel despre ei. Pana atunci s-auzim numai de bine!

    • Cand ai fost tu la scoala se face meditatie ca si acum papagalule. Atunci insa se intra mult mai greu pentru ca erau mult mai putine locuri la facultate. Nu mai face atata pe desteptul ca nu esti vreo valoare din ce prostii debitezi pe aici si sunt sigur ca daca ai incerca sa inveti pe altii din cunostintele care zici ca le ai in primele 30 de minute te-ar da afara. Nu obisnuiesc sa pierd vremea scriind pe net , dar toti tampitii care scriu de meditatii trebuia sa inteleaga ca nu se fac decat la cateva materii. (matematica , romana si in rest nimic notabil) La limbile straine ,de la 11 ani in sus, faci doar daca esti pasionat, handicapat sau ai nevoie de un atestat international serios ( TOEFL , Cambridge,IELTS etc). La Fizica meditatiile au murit de mult. La medicina se da grila , meditatiile sunt mai mult decorative. Sunt multi care folosesc doar tehnici de invatare a grilelor. Meditatii se fac peste tot in lumea asta si ultima chestie e ca meditatii face oricine poate si poate vrea sa castige un ban ( studenti, ingineri , pensionari si chiar elevi)
     In ceea ce priveste stima si respectul aecasta categorie o merita din plin ( buni , rai asa cum sunt si eu am marile mele nemultumiri fata de ce se intampla in invatamant, dar nefiind in sistem nu am nici un drept sa dau cu pietre) In mocirla actuala sociala , unul din putinii stalpi ramane scoala, restul sunt cei care invata de acolo. Dati 2000 de euro debutantilor si in 10 ani Romania se va vindeca si va incepe sa creasca sanatos. Sunt prea multe de spus , dar educatia nu e fotbal si ar fi bine sa se retina faptul ca „scoala e grea”.

    • Supermarketurile sunt pline de casiere care au absolvit liceul pedagogic,au terminat o facultate,și ar dori sa prindă un loc în sistem,se știe ca nu se poate întra fără relații,asa ca cei nemulțumiți ar putea cauta un post mai bine plătit la privat,lăsând și altora șansă de a lucra la stat.

    • Cineva își cere scuze sieși. Recunoaște de la începutul comentariului că greșește. Se scrie „vă cer scuze” și nu „îmi cer scuze”!

 2. Terra a devenit o cloaca cotropită de bipezii care îndrăgesc si susțin materialismul. Care ucid moral și fizic pentru bani, glorie, faima, placere și mai ales pentru milioane de euro.

  Profesorii egocentrici și plini de ei susțin tot ce este împotriva Binelui. Lor le place sa fie stăpâni și să aibă servitori care sa li se închine. Ei nu lupta pentru Bine! Susțin ierarhiile sociale deoarece le place ca alții să fie inferiori lor. Ei sunt urâți pe dinăuntru. Privesc cu dispreț pe cei care care nu au doctorate, pe cei care au 4 clase. Ei înjura fin, cu vorbe frumoase și arată cu degetul spre cel needucat, nerafinat. Dar ei tot o mizerie produc. Ei vorbesc frumos, intelectual ca sa nu deranjeze Sistemul.
  Le place mizeria numita competiție, le place dezumanizarea. Ca sa fii primul trebuie sa calci pe toți, sa hrănești orgoliul , mulțumit că i ai învins. Și mai vor și premii și laude pentru mizeria asta.

  Ei urmează poruncile sistemului si spun că ne educa pe noi? Spre ce? Spre susținerea acelorași mizerii numite Stat și Societate? Societatea ne termină nervos. Ne baga la comun și ne rupe daca nu ne încadrăm in regulile ei de cacat, in regulile mai ales nescrise.

  Profesorii sustin concurenta și competitiile, și numesc asta iubire pentru copiii lor/nostri??!

  Ce cooperare poate fi intre cel care influențează și cel care este influențat?
  Ce cooperare poate fi intre stăpâni și servitori/ sclavi , între dominați și dominatori?
  Ce respect are autoritatea pentru cel pe care l domina?

  Profesorii creează generații de sclavi supuși sistemelor ca sa plătească taxe, in vreme ce stăpânii capitaliști plus bancherii camatari ne au nenorocit pe toți. Raul este în aer. Formează generații care sa urmeze superficialități (obiceiuri formale care sa le acopere tristețea interioara, prefacandu se veseli), care sa i distragă de la problemele de fond. Daca nu te supui regulilor, convenientelor ești exclus de ceilalți din „bunătate”, nu?

  Perpetuează atacul că avem „datorii”. De când ne naștem suntem plini de „datorii”, de la datoria față de familie (că părinții sunt nemernici și ce, suporta i), până la cea pentru stat (da bani statului, supune te orbeste și fă plozi, altfel de ce trăiești?). E in regulă sa fii obligat sa faci armata și să omori cetățeni pentru „stat”. E in regulă sa fii pedepsit daca dezertezi, mama, ce trădător!. Poți să omori că nu i nici o problema pentru societate și stat- concepte sinistre. Și popii proliferează aceleași nemernicii, sa te sacrifici. Chipurile sacrificiul înseamnă iubire. Minciuni!

  Suntem împroșcați cu rahat de când ne naștem și mai trebuie sa și suportam aroganta profesorilor și orgoliul lor mizerabil. Daca un om apare în fata ta a fi destept și bun și reușește să schimbe ceva in jurul lui, ei își aroga rezultatele, pentru ca, chipurile, ei, profesorii l ar fi format.
  Profesorii sunt niste închipuiți!

  Vreți valori, dar și capitalism? Sa ne sprijinim intre noi, să fim buni unii cu alții, dar și capitalism? Vreți valori dar și să umilim și să disprețuim pe ceilalți, pe cei care nu au studii superioare? Și să se vadă superioritatea prin bănet? Altul nu merita concediu, trai decent, nu? Că are o meserie fara prestigiu social? Ne baga in fața diplomele lor -chestii materiale, și ne impun respect cu forța?

  Cunoașterea le a zdrobit capul!

  Competitiile sunt războaie in miniatura. Un copil se laudă că a luat aurul la olimpiada. Așa, și? A fost învățat că trebuie să primească laude, populimea sa i se închine. Pentru cine a învățat? Pentru el sau pentru populime?!

  Profesorii nu au vazut nemernicia acestui sistem financiar care se repeta la 100 de ani? Ii doare in cot? Nu pretind ei ca sunt culți și deștepți? Nu trebuia să le spună elevilor ce urmează ca sa se pregătească pentru dezastru?. Cine sunt monștrii ce aduc acest dezastru?

  Ca sa ai bani multi trebuie sa iei de la alții. Înstăriții nu împart cu alții. Toți banii sunt murdari. La nivel înalt, nu poți să ai bani foarte multi fara sa fi păcălit, escrocat sau șantajat pe careva, ca sa nu zic și băgat în mormânt.

  Ce au inteles profesorii în general legat de viață? Absolut nimic! Predau fiecare câte o materie așa cum e ceruta de agenda política, chinuindu se sa de-a examene ca sa aibă mai mulți bani la salariu. Materia aia nu te creste și nu te îmbogățește ca fiinta pe interior. Căci asta înseamnă educație: cultivarea valorilor, sădirea/cresterea semințelor de a fi bun și a face bine in general, de a te sprijini sa ajungi înțelept. Sa înțelegi ce este bine , ce este rău. Sa îți clarifici de ce este bine, de ce este rău. Educația te sprijină sa te însănătoșești, te sprijină sa dai drumul raționalului, sa nu intri in ierarhia stăpân -servitor, căci te transforma pe interior, si cate și mai cate. Sa nu faci rău altuia (așa nu ți faci nici ție), sa nu faci chestii strâmbe altuia, chestii nedrepte. Că înveți să și numeri până la „100 „e altceva. Sa înveți meserie , sa fii meserias in care sa nu profiți de altii, sa nu i escrochezi, sa nu le produci rău prin activitatea ta. Asta e normalul de educație care nu este la școală pentru că sistemul inițial , prusac, moștenit este de cacat. Pentru că „statul” și „societatea” sunt mai presus de ființele umane.

  Profesorii nu pregătesc tinerii să taie Raul din rădăcini, acest rău care are multe forme. Nu i pregătesc nici măcar sa nu fie afectați de Raul din jur. Ești împotriva sistemelor, demaști minciunile, strâmbele, esti exilat, denigrat, atacat. Societatea se dezice de tine. Profesorii arata această realitate? Ce ne învață ei?
  Ei vor bani, pentru că, chipurile, formează caractere. Minciuni!

  Vor bani pentru că salariul minim nu le ajunge așa cum nu le ajunge tuturor românilor. Pentru că politicienii și mafia politica ne au distrus pe toți. Ii numesc demnitari in loc de criminali sau lichele. Ei nu spun lucrurilor pe nume, așteaptă să o spunem noi , „ăia”, care nu predam și nu ne credem zeii „formatori de caractere”. Ne au învățat la școală supușenia, frica, sa lăsăm capul plecat, impunandu ne ce cred ei că e bine. Și să învățăm pe de rost, corect, ca sa trecem nenorocita de clasa. Daca te revoltai dominării lor erai un elev „concediat”.

  Școala în sine, cu note, evaluări (ne judeca sfinții de profesori, apoi cei de la HR sa vadă în cate moduri se pot folosi de „obiectele umane”), examene, autoritate, impuneri, este un coșmar!
  Daca voiesc să știu cât știu, eu sa aleg o verificare a cunoștințelor. Nu sa fim obligați la evaluari. Mai rămânem și cu sechele că nu am luat nota corespunzătoare.

  Profesorii nu aduc nici o schimbare! Mai predau și evoluționismul in scoli si tot nu pricep că acest teritoriu (și Terra) este plin de animale. Și ei cer de la animale chestii bune? Orgoliul, lăcomia, dominarea, placerea, cruzimea, șefia, stăpânirea, competiția, mârșăvia, escrocarea, viclenia, impunerea, toate sunt întunecate!

  Lumea este un Infern! O accepți, faci parte din ea și te distruge.

  Profesorii , în general, sunt niste cretini (nu este o jignire, este faptul) surprinși , acum, că nu mai sunt adulati de nimeni. Atunci când te duce capul și ești deștept, vezi in clar fara autoiluzii ce este în jur; nu mai poți tolera minciunile, strâmbătățile, imaginile de fațadă, mafia din propriul sistem de învățământ, samd. Simți ce este Binele, ți e clar Raul.
  Lupți pentru dreptate in general, împotriva a tot ce este strâmb și rău! Binele nu este personal!

  Ambiția este dușmanul iubirii, iar fara iubire, ești o ființă umană moarta.

  • Mergeți la un psiholog. Ghiveciul expus aici, fără nici o legătură cu răspunsul către cunoscutul și respectatul profesor al Colegiului trădează neîmpliniri profunde profesionale dar mai ales familiale…

 3. Puțin peste 4000 la jumate de norma…hmm, parcă nu suna atât de rau..deci rata lui orară este peste 111 lei/ oră în timp ce salariul minim este de 15.9 lei/ ora și cel miediu 42.4 lei/ oră și vs mai întrebați la această rată de ce provocați doar scârbă și analfabeți funcțional?…

  • Atât pseudonimul ales cât și vocabularul plin de agramatisme trădează adevăratele dvs motive de ură împotriva școlii…

   • Tu pe la ce Kaufland vinzi, analfabet funcțional mic, de ai scris doar ca sa suferi de tine și să te bagi in seama?..nu înțelegi împărțiri simple?..Asta nu e problema mea.Mergi și le mai fa o statuie celor cărora le datorezi lipsa reală de educație căci aparent dresajul de care te.ai bucurat și încă te bucuri și pe care îl lauzi nu te.a făcut decât un submediocru incapabil de.o idee originală..PS: oamenii deștepți atacă ideile în timp ce oamenii proști ii atacă pe alții…ironia maxima e că aceiași 89% analfabeți funcțional sunt atât de mândri și laudă cu atâta ardoare sistemul care i.a făcut așa…Dunning Kruger pe viu.

 4. Oameni buni, tot circul ăsta nu aduce nimic bun.Medicii au salarii mati și iau șpagă, avocații te aduc în sapă de lemn, preoții nu te îngroapă dacă nu le dai cât cer,cine e cinstit sa arunce piatra. E dreptul lor să-și ceară drepturile. Noi am fost elevi, copiii noștri la fel, nepotii idem, apoi am plecat în viață cu ce am învățat de la ei. Iar acești dascăli nu au plecat nicăieri . Au rămas acolo sa pregătească alte generații de oameni. Iată de ce trebuie să fim alături de ei.

 5. Respect pentru această profesie.Dar nu poți pretinde ca salariile sa fie aceleași pentru toți. Este adevărat ca învățământul este obligatoriu de 10 ani,dar nimeni nu te obligă sa treci clasa orice elev.Merita sa fie lăsat repetent,lasă-l sa repete anul și 5 ani dacă este nevoie, nu îl pasa altui profesor doar ca scapi tu de el.Nu poți compara un profesor din mediul rural cu altul din mediul urban(sunt și mici,foarte mici excepții).Nu pot fii salariați la fel profesorii unui liceu care are rata de promovabilitate la bac de 90% ,cu cei care au rata de nici 5%.În rest problemele celelalte rămân (Meditații, mafia manualelor,trecerea clasei contra cadouri, etc)

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Imagini cu puiul de delfin Baby de la unul dintre ultimele lui spectacole din Delfinariul Constanța [VIDEO]

VIDEO: Puiul de delfin Baby, născut în captivitate, a murit la delfinariul din Constanța. Un cititor ne-a trimis imagini surprinse la unul dintre ultimele spectacole în care Baby a încântat asistența cu un program de excepție.

Sala de lupte de la CS Petrolul Ploiești a fost renovată printr-o sponzorizare a Dosco România

Sala de lupte a Clubului Sportiv Petrolul Ploiești a...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Ce salariu au arhitectul șef și directorul general din Primăria Ploiești. Bugetul, echivalentul unei garsoniere

Bugetul anual pentru un singur funcționar public de conducere, aproape 45.000 de euro

Cel mai bun drum spre Grecia și orele la care trebuie să pleci ca să nu pierzi timpul în vamă

Când ar fi bine să pleci de acasă ca să eviți aglomerația

Andreea Iordache, de la CS Petrolul Ploiești, a devenit vicecampioană europeană la Lupte pe Plajă

Andreea Iordache, luptătoarea de la CS Petrolul Ploiești, a...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: ”Iubirea este cheia longevității”

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Candidatura lui Mircea Geoană, susținută de Partidul România în Acțiune

Cum se va implica Partidul România în Acțiune la alegerile prezidențiale din toamnă
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Ce salariu au arhitectul șef și directorul general din Primăria Ploiești. Bugetul, echivalentul unei garsoniere

Bugetul anual pentru un singur funcționar public de conducere, aproape 45.000 de euro

Cel mai bun drum spre Grecia și orele la care trebuie să pleci ca să nu pierzi timpul în vamă

Când ar fi bine să pleci de acasă ca să eviți aglomerația

Andreea Iordache, de la CS Petrolul Ploiești, a devenit vicecampioană europeană la Lupte pe Plajă

Andreea Iordache, luptătoarea de la CS Petrolul Ploiești, a...
- Publicitate -