conpet

Majorarea capitalului social al companiei de stat Conpet prin aport în natură al acționarului majoritar, Ministerul Energiei, constând în valoarea terenurilor pentru care Conpet a obținut certificate de proprietate, propunere aflată pe ordinea de zi a AGA Conpet din 19 mai, riscă să provoace societății o pierdere de peste 32 milioane lei în acest an și să reducă astfel la mai puțin de jumătate profitul net bugetat de companie pentru anul acesta.

 

Concluzia apare într-o analiză privind impactul potențial al majorării de capital, întocmită de conducerea Conpet.

Consiliul de Administrație al Conpet, operatorul sistemul național de transport prin conducte al țițeiului, a convocat o AGA extraordinară a societății pe 19 mai pentru majorarea capitalului social al companiei cu 92,18 milioane lei. Din această sumă, 54,12 milioane lei reprezintă aport în natură al Ministerului Energiei, constând în valoarea terenurilor pentru care Conpet a obținut certificate de proprietate. Acționarii minoritari vor trebui să scoată din buzunar cumulat peste 38 milioane lei cash pentru a-și conserva cotele de participare la capitalul Conpet.

 

Conpet, listată la Bursa de Valori București, este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 58,7% din acțiuni. Terenurile cu a căror valoare se propune majorarea capitalului social al companiei sunt în număr de 47 și cumulează o suprafață de 554.537 mp, certificatele de atestare a dreptului de proprietate fiind obținute de Conpet în perioada 2001-2005.

Companiile la care statul român deține participații, majoritare sau nu, au amânat multă vreme obligația legală de a-și majora capitalul social prin aport în natură al statului, reprezentând valoarea terenurilor întreprinderilor respective, pentru care acestea au obținut certificate de proprietate, fapt evidențiat și de către Curtea de Conturi, care a dispus, de altfel, în mai multe spețe de acest tip, inclusiv în cazul Conpet, declanșarea operațiunilor de majorare.
Citește articolul integral pe profit.ro