NewPaintJob.jpg

Fie că vrei să îţi revopsesti maşina, fie că doreşti să o colantezi, dar ai prefera să faci o schimbare de culoare, trebuie să ştii că este obligatoriu să treci mai întâi pe la RAR, apoi pe la poliţie.

 

Imediat după ce maşina ta a fost revopsită sau colantată în altă culoare decât cea trecută în certificatul de înmatriculare, trebuie să îţi faci o programare la Registru Auto Român. Acolo vei completa o cerere tip pentru menţiune în cartea de identitate, vei achita o taxă de 90 de lei, iar un inspector RAR va constata schimbarea culorii şi o va trece în carte. Documentele necesare la RAR: cerere tip, cartea de identitate a solicitantului sau înputernicire notarială (în cazul în care se prezintă o altă persoană), certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a vehiculului, chitanţa cu care s-a achitat suma de 90 de lei la casieria RAR. Toată procedura durează maxim o oră.

Cu cartea de identitate a vehiculului în care s-a menţionat deja noua culoare, se merge la serviciul de înmatriculări şi permise. Sunt necesare aceleaşi documente ca la RAR, însă o altă cerere tip şi chitanţa care atestă încasarea sumei de 37 de lei pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare. Se eliberează pe loc o dovadă, iar noul talon va fi expediat prin poştă.

 

Întreaga operaţiune costă doar 127 de lei, este în aparenţă una foarte simplă, asta dacă nu luăm în calcul cozile infernale de la permise şi înmatriculări. În concordanţă cu Directiva Uniunii Europene nr. 2001/116, cele 10 culori de bază înscrise în cartea de identitate sunt: alb; galben; portocaliu; roşu; violet; albastru; verde; gri; maro si negru.