- Publicitate -

Competiție ecvestră la Florești, pe domeniul Cantacuzino

Data:

Distribuie articolul:

competite

In acest sfarsit de saptamana, pe celebrul Domeniu Cantacuzino din Florești, județul Prahova, are loc Karpatia Horse Trials, eveniment hipic internațional aflat la prima ediție. Domeniul Cantacuzino va redeveni un spaţiu plin de viaţă, elegant şi autentic, destinat pasionaților de călărie, precum şi iubitorilor istoriei nobiliare din România, cuprinzând în program atât Concursul Complet Internațional de echitație, cât și evenimente conexe, precum paradă cu ogari și expoziție de mașini de epocă.

- Publicitate -

Irina Bossy-Ghica, coproprietara Domeniului, stră-strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”), prințul căruia i-a aparținut moșia de la Florești la începutul secolului XX și care a comandat construirea Palatului „Micul Trianon”, va fi prezentă la eveniment și a avut amabilitatea să ne vorbească despre Karpatia Horse Trials și despre planurile de viitor pe care ea împreună cu ceilalți inițiatori ai Fundației Domeniul Cantacuzino le au cu privire la Domeniu:

„Pentru mine, Floreşti nu este o «reîntoarcere», pentru că în copilărie nu fusesem niciodată în acest loc unde s-a născut bunica mea:  nu aveam voie să călcăm în locurile unde familia noastră «a supt sângele poporului», după cum obişnuiau comuniştii să se exprime! 
Nu este o reîntoarcere, ci achitarea unei datorii. Datoria pe care România n-a onorat-o, lăsând în paragină monumentul de la Floreşti care a stârnit admiraţia multor personalităţi în vremea lui.

Am decis deci că mă voi achita eu de această datorie faţă de familia Cantacuzino, din care mă trag şi care a dat atâtea personalităţi de vază cu care România se poate mândri. Competiția ecvestră Karpatia este primul eveniment de anvergură pe care ne-am propus să-l organizăm pentru a reda viață Domeniului Cantacuzino. Eleganța călăriei se încadrează perfect în acest parc care fusese prevăzut pentru călărie și vânătoare. Veniturile acestui eveniment va contribui la restaurarea fântânii din nifeum și la consolidarea ruinei. Asteptăm inceperea finantarilor prin  fonduri europene nerambursabile pentru a candida, bineînțeles. Dar până atunci, de trei ani încoace, am pornit deja lucrul angajând un meșter pietrar din Franța, care a stat doi ani și a lucrat la degajarea blocurilor de piatră de la baza monumentului, încercând să-i învețe pe localnici cum se taie piatra. Vom continua, sper, și după plecarea lui. Localnicii trebuie incluși în acest proiect, pe care ar trebui să și-l aproprieze. Vrem să lucram în cooperare și cu primarul comunei și cu toți cei care au dorința de a contribui la acest nobil proiect. Intenționăm să organizăm și concerte, în timpul verii, și tot felul de activități care să atragă atenția cetățenilor asupra acestui monument și asupra datoriei pe care o avem de a întreține și salva patrimoniul – deja foarte distrus – al acestei țări. 
Dar cine mai vorbește azi de datorii, mai ales când e vorba de datorii morale…? E o noțiune pe care trebuie s-o reabilităm.” (Irina Bossy-Ghica)

- Publicitate -

Competiția ecvestră internațională

Karpatia Horse Trials organizează 2 tipuri de competiții oficiale care ocupă locul central al evenimentului: Concurs Complet Internațional (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) şi Concurs de atelaje cu doi și patru cai (Maraton, Conuri). Probele, în același timp elegante și spectaculoase, vor constitui o dovadă a armoniei cuplului călăreț-cal, care se va remarca prin precizie și fluență, atenție și încredere, suplețe și cooperare. De la Dresaj și Cross-Country până la Obstacole, probele din competiție vor fi un adevărat deliciu pentru iubitorii de adrenalină, care vor urmări cu sufletul la gură mișcările de sincronizare ale calului și călărețului. Emoțiile mari vor fi în cadrul probei de Cross-Country, în care orice pas greșit poate avea urmări serioase. 

“ După organizarea mai multor evenimente hipice internaționale de succes, am răspuns bucuros acestei noi provocări venite din partea Domeniului Cantacuzino Florești. Evenimentul își propune să marcheze începutul unui lung proces de renaștere a acestui loc impresionant și suntem convinși că toţi cei care vor veni în 10 și 12 octombrie vor fi impresionați de spectacolul oferit aici. Invitații și participanţii la acest eveniment vor fi din toate colţurile lumii, din Africa de Sud, SUA, Germania și lista poate continua. Îi așteptăm deci pe toţi cei care vor să-și bucure inima și ochii să ni se alăture pentru a trăi împreună emoţiile generate de un evenimente internaţional unic în România: Karpatia Horse Trials!” (Mihnea Vîrgolici, Director Eveniment)

- Publicitate -

Eleganța echitației va fi îmbogățită printr-o paradă de ogari, proprietarii din toată ţara ai acestei rase nobile fiind invitaţi să participe în număr cât mai mare, alături de exemplarele lor. Pentru a contribui la atmosfera Belle Époque, organizatorii îi invită să vină îmbrăcaţi corespunzător epocii pe care doresc să o recreeze. O altă activitate pe care Karpatia Horse Trials o propune vizitatorilor constă în plimbări cu trăsura pe aleile cu castani şi platani centenari, prin care se va putea cunoaşte întregul Domeniu.

 

Programul celor trei zile Karpatia Horse Trials 2014

Vineri, 10.10.2014

- Publicitate -

10:30 Novici – Dresaj

12:00 CCI 1* – Dresaj

14:30 CCI 2* – Dresaj

- Publicitate -

15:30 CIC 1* – Dresaj

 

Sâmbătă, 11.10.2014

11:00 Novici – Cross-Country

- Publicitate -

12:00 CCI 1* – Cross-Country

13:00 CIC 1* – Cross-Country

14:30 CCI 2* – Cross-Country

- Publicitate -

16:00 Atelaje 2 cai – Proba de Maraton

 

Duminică, 12.10.2014

11:00    Novici – Sărituri Obstacole

11:30    Prezentare  Fox Hunting

12:00    CCI 1* – Sărituri Obstacole

12:45     Atelaje 4 cai – proba de Conuri

13:45     CCI 2* – Sărituri Obstacole

14:15     CIC 1* – Sărituri Obstacole

14:35    Mașini ca pe vremuri: Clubul Morgan Romania

14:55    Paradă cu ogari

15:15     Atelaje 2 cai – probă combinată Conuri și Maraton

16:00     Ultima promenadă

17: 00    Festivitatea de Premiere

Informaţii despre eveniment găsiti şi pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficială de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.

Preţul participării la eveniment este de 10 lei pe zi, iar biletele biletele pot fi achiziţionate de la intrare. Încasările obţinute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului Domeniu.

Micul Trianon – o istorie tumultoasă de peste 100 de ani

Istoria palatului Micul Trianon coboară până în 1911 când prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogați oameni ai epocii sale, cunoscut şi sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brâncoveanu şi de două ori prim-ministru al României, începe construcţia acestuia pe locul vechiului conac (construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter și etaj), faţada conţinând zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea grădini de agrement și terenuri de vânătoare și echitație, iar în partea de sud un parc imens cu arbuşti rari în jurul unor copaci bătrâni, care a fost completat de către arhitectul Emile Pinard cu o grădină à la française. Criza economică şi izbucnirea Primului Război Mondial, precum și moartea Nababului în 1913 au împiedicat finalizarea proiectului. Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare și utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împărtășit soarta a aproape tuturor reședințelor de țară din România, fiind preluat de către stat.         

Martor la cele mai negre momente ale istoriei României, Domeniul Cantacuzino din Florești are acum șansa să-și recâștige locul şi imaginea binemeritate, datorită Fundaţiei Cantacuzino Florești, al cărei scop este restaurarea întregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, și promovarea lui la nivel național și internațional și introducerea lui în circuitul public.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Curse ilegale de mașini și drifturi la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești [VIDEO]

De ani buni, locuitorii din zona Sălii Sporturilor din...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

A început reabilitarea stațiilor de transport în comun de pe Bulevardul Independenței

O altă minune se întâmplă în Ploiești în campania...

Transport agabaritic azi-noapte, în Prahova – VIDEO

Azi-noapte cititorii au surprins un transport agabaritic în Prahova,...

Cauza surpării de la Slănic. Ce spune raportul specialiștilor

Pe site-ul Primăriei Slănic a fost publicat raportul privind...

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

A început reabilitarea stațiilor de transport în comun de pe Bulevardul Independenței

O altă minune se întâmplă în Ploiești în campania...

Transport agabaritic azi-noapte, în Prahova – VIDEO

Azi-noapte cititorii au surprins un transport agabaritic în Prahova,...

Cauza surpării de la Slănic. Ce spune raportul specialiștilor

Pe site-ul Primăriei Slănic a fost publicat raportul privind...

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...
- Publicitate -