Greva de ieri a profesorilor, cel puțin în Ploiești, a bulversat multă lume, mai ales elevi. În timp ce unii profesori și-au ținut orele de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, alții au speriat copiii că vor îngheța anul școlar. Și, din toate astea, elevii ce să mai înțeleagă? Nici măcar profesorii cred că nu mai înțeleg nimic.
Ieri a fost o grevă de avertisment în școlile din Prahova, între orele 11:00 și 13:00. Teoretic, profesorii au intrat la clasă, dar nu au ținut orele. Sindicaliștii din educație au amenințat că, dacă până vineri, 19 mai, doleanțele lor vor fi ignorate, din 22 mai va fi declanșată greva generală pe perioadă nedeterminată. Ceea ce, după spusele unor profesori, ar însemna înghețarea anului școlar. Asta ca să descriu pe scurt cadrul general…
Cum a fost la grevă? – întrebarea pe care le-am adresat-o copiilor mei
„Moaaa, la noi a fost mega dubios, mami! Profa de logică nu e în grevă, profa de engleză este. Știi ce ciudat a fost?… una intră în clasă și ne dă test, alta intră în clasă, se așază la catedră și spune că este în grevă…” – întâmplare reală de ieri, 17 mai, din timpul grevei, la un cunoscut colegiu național din Ploiești.
L-am întrebat și pe cel de-al doilea copil cum a fost la el, la școală, în timpul grevei. „Ce grevă? E grevă?”, a fost răspunsul lui. Și asta a spus totul despre cum s-a desfășurat greva profesorilor la o mică școală de cartier din Ploiești.
Tot legat de grevă, cu câteva săptămâni în urmă, în timpul unei ședințe cu părinții la aceeași școală, doamna dirigintă a fost întrebată de greva care se anunțase. „Nu știu ce să vă zic! Eu sper să ne lase în pace. Bulversăm de tot copiii ăștia, chiar nu avem timp de așa ceva… Avem materie de terminat. Am avut Săptămâna Altfel, am avut Săptămâna Verde… greva ne mai lipsește…”, a fost răspunsul doamnei diriginte de la clasă.
Pe de altă parte, în școli mari, de renume, pe la colțuri, se vorbește de grevă de multă vreme. Copiilor, la clasă, le sunt aduse la cunoștință consecințele grevei generale, le este pus în vedere că se va îngheța anul școlar, și alte asemenea aspecte care nu cred că ar trebui să îi preocupe pe ei.
Pe de altă parte, din cererile sindicaliștilor, pe care le-am citit, ca să fie clar, un singur termen iese în evidență la fiecare paragraf: „salarizare”, indiferent că este vorba de varianta articulată sau nearticulată a acestui substantiv.
De ce împovărați copiii cu consecințele grevei când e clar că nu vă interesează de ei?
Întregul sistem de învățământ românesc este la pământ. Toți recunosc asta, dar nimeni nu pare a fi capabil să facă ceva. Dascălii au tot amenințat cu greve de-a lungul timpului, au tot organizat mitinguri și proteste… defiecare dată cererile lor erau strict financiare.
Niciodată nu v-am văzut, stimați dascăli, să ieșiți în stradă pentru că guvernanții încarcă materia! Nu v-am văzut să organizați greve pentru condițiile precare din școli, pentru materia învechită, multă și inutilă! Nu v-am văzut să faceți grevă împotriva sistemului de învățământ care încurajează meditațiile (pregătirile) pe bandă rulantă fără de care nu ai nicio șansă să intri, ca elev, la un liceu bun.
Am văzut, cu ocazia acestei greve, cum sunt profesorii împărțiți și care sunt interesele acestora.
Știți, colegiile naționale se mândresc cu rezultatele elevilor lor, și majoritatea profesorilor de acolo se simt îndreptățiți să facă grevă pe motiv de „salarizare”. Profesorii de la școlile mici, de cartier, sunt mai preocupați să-și vadă de treabă, deși rezultatele elevilor acelor școli sunt sub cele ale renumitelor colegii.
Ceea ce nu se spune nicăieri, deși colegiile se mândresc cu rezultatele elevilor, nu se spune despre anii de meditații (pregătiri) care se află în spatele acelor rezultate. Știu elevi care fac meditații din clasa a II-a… ca să intre în clasa a V-a la un colegiu național. Apoi continuă meditațiile pentru ca a IX-a să rămână la colegiu național. Apoi continuă meditațiile pentru că… nu știe că se poate și altfel.
Citește și: Sindicatele din Educație amenință cu greva generală: „Acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare!”
Deci nu e meritul școlilor, cât e meritul banilor părinților, ca s-o spunem direct! Au părinții bani, ești la școală bună! Împotriva aceste anomalii, de ce nu faceți grevă, dragi profesori?
Nu are sens să mai dezvolt, ați prins ideea…
Că nu vă interesează de copii, știm demult. Dar ce vă face să credeți că pe ei îi interesează de ce faceți grevă? Ce vă face să credeți că ar trebui ca ei să știe ce se întâmplă dacă se îngheață anul? De ce băgați frica în ei, că doar nu la ei stă puterea de decizie?
Copiii noștri sunt doar pierzătorii acestei situații. Nu pentru binele lor faceți grevă, așa că măcar scutiți-i de detalii redundante! Nu e treaba lor, nu e treaba noastră, a părinților! Grevă plăcută în continuare!