Pentru cei care au în proprietate un apartament la parterul blocului există un dezavantaj major, dacă vorbim de imobilele construite în Ploiești înainte de 1990, respectiv lipsa balconului. Construirea balconului la parterul blocului poate fi realizată numai în anumite condiții, prevăzute de lege, iar lipsa autorizației de construire poate atrage amenzi consistente.
Principalul dezavantaj al unui apartament situat la parterul blocului îl reprezintă lipsa balconului, dacă vorbim strict de imobile construite înainte de 1990.
Cei câțiva metri în plus, pot avea o utilizare diversă, însă în cazul unui ploieștean reprezintă o necesitate acută.
„Recent m-am mutat într-un apartament situat la parterul unui bloc din zona Malu Roșu din Ploiești.
Prețul apartamentului, dar și faptul că nu va trebui să car bagaje până la etajele superioare au reprezentat două avantaje substanțiale, însă am constatat că lipsa balconului constituie un inconvenient major.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cei care locuiesc la parterul sau la etajul unu al unui bloc plătesc sau nu pentru lift?
Pe lângă lipsa unui spațiu în plus, în sufragerie am tot timpul zgomot, pentru că există un parc în apropiere.
În plus, grădina blocului este plină de gunoaie, chiar în fața geamului meu. Ce trebuie să fac ca să închid balconul?
Am nevoie de acordul vecinilor? Am întrebat la asociația de proprietari, iar administratorul blocului mi-a spus că terenul este domeniul public al municipiului”, ne-a scris un cititor al Observatorulph.ro.
Viața la bloc în Ploiești. Cum poți construi, legal, un balcon la parterul imobilului
Pentru construirea balconului de la parterul blocului, proprietarul apartamentului trebuie, obligatoriu, să parcurgă câțiva pași.
Principalul demers ar fi acela de a solicita Consiliului Local Ploiești dreptul de a exploata terenul unde v-ați propus să edificați balconul.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Ce poți face dacă te inundă vecinul
„Înainte de a se aproba un contract de concesiune trebuie văzut regimul juridic al terenului.
Pentru edificarea balconului de la parterul blocului, proprietarul apartamentului trebuie să obțină un contract de concesiune pentru teren și, ulterior, trebuie să obțină o autorizație de construire.
Balconul de la parter nu poate depăși proiecția balconului de deasupra”, ne-a explicat consilierul local (PNL) Valentin Marcu, președintele Comisiei pentru valorificarea patrimoniului, servicii către populație, comerț, turism, agricultură și promovare operațiuni comerciale.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cum se calculează fondul de rulment
Contractul de concesiune îi conferă, astfel, dreptul proprietarului de apartament să exploateze terenul pe o perioadă determinată. Contractul încheiat cu administrația locală și este absolut necesar pentru obținerea autorizației de construire.
În astfel de cazuri nu este necesar acordul vecinilor pentru construirea balconului, însă trebuie avut în vedere că viitoarea construcție este permisă numai sub perimetrul balconului de la etajul superior.
Documente necesare pentru obținerea autorizației de construire
Pentru construirea balconului de la parter este necesară obținerea unei autorizații de construire în baza unei documentații de autorizare. Primul pas ar fi obținerea certificatului de urbanism.
Trebuie precizat că sunt necesare avize de la furnizorii de servicii, prin care se certifică faptul că terenul respectiv nu este grevat de o serie de rețele, dar și întocmirea expertizei tehnice.
Citește și: Viața la bloc în Ploiești. Cum au ajuns locatarii să plătească sume foarte mari pentru apa caldă
În fine, pentru obținerea autorizației va fi necesară și documentația tehnică, respectiv proiectul pentru viitoarea construcție.
Potrivit Legii 196/2018, modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari, precum şi a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi, se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.