scuze elevi

Săptămâna trecută am făcut o vizită câtorva licee din Prahova pentru a discuta cu profesorii cu ani întregi de experiență la catedră, despre cele mai amuzante scuze pe care l-au auzit de la elevi în anii de profesorat.

 

Mulți dintre ei nu au dorit să își dea numele sau instituția la care lucrează pentru ca foștii elevi să nu se recunoască îi situație și să se simtă jenați.

Pe cei mai mulți dintre cei cu care am discutat i-am găsit în pauza de țigară, momentul în care cu toții sunt mai deschiși glumelor și comunicării.

O doamnă profesoară de istorie mi-a povestit amuzată de o scuză pe care i-a spus-o în urmă cu mai mulți ani o elevă care nu s-a prezentat la teză și a cerut să o dea în altă zi. „Eram diriginta clasei, cu atât mai mult mă interesa să aflu motivele pentru care eleva a absentat de la teză, având și așa o medie foarte mică. Scuza ei a fost că bunicul său a decedat și că a trebuit să participe la înmormântare. Pentru asta e nevoie de niște documente care să certifice situația pentru a-i motiva absențele, de care eu am uitat să îi spun, am sunat-o pe mama fetei. Bineînțeles că am început discuția cu – Îmi pare rău pentru pierderea suferită- moment în care mama copilei a rămas fără cuvinte și mi-a răspuns cu vocea stinsă – mulțumesc, ne-a intrat un dihor în gospodărie și ne-a mâncat vreo 10 găini. În momentul ăla am rămas perplexă și i-am povestit femeii despre ce îmi spusese eleva, lucru de altfel neadevărat. Am lăsat-o într-un final să dea teza, dar i-am scăzut din start două puncte pentru că a chiulit. „

O altă profesoară, de data asta de română mi-a povestit de rușinea prin care a trecut în momentul în care a mers la teatru cu o grupă de elevi. „Plictisiți de actorii care aproape că nici nu știau versurile, elevii și-au făcut de lucru și au început să arunce cu mâncare în cei de pe scenă, așa cum văzuseră ei în filme. Pe atunci funcționa Casa de Cultură a sindicatelor, și un angajat de acolo a vrut să cheme poliția, dar mai întâi a venit să discute cu mine, copiii fiind minori. I-am scos din sală și i-am trimis acasă. A doua zi a urmat cel mai greu test pe care l-au dat în viața lor.”

Un domn profesor de matematică susține că a fost uimit de scuza unui elev care nu își făcuse tema din cauză că, spune el, a fost foarte bulversat de atacurile teroriste din Franța după atentatul de la Charlie Hebdo și s-a gândit că dacă va ajunge atât de sus în carieră precum jurnaliștii asasinați riscă să fie la rândul lui ucis, așa că preferă să numai acorde atât de multă importanță școlii. Asta se întâmpla în condițiile în care elevul era printre fruntașii clasei.

Un alt elev a preferat să fie ceva mai sincer și a recunoscut că nu a venit la școală timp de o săptămână, perioadă în care părinții au lipsit de acasă, pentru că a stat și s-a jucat DOTA aproape non stop. Informația a fost confirmată, elevul ajungând chiar și la spital la un moment dat pentru deshidratare.

Profesorii susțin că scuzele precum am uitat caietul acasă sau s-a stricat stick-ul USB pe care am prezentarea, ori sunt foarte răcit și nu pot să vorbesc, nu le mai înghit demult. Cu toate astea elevii nu încetează să își uimească profesorii în fiecare semestru cu scuzele pe care le inventează.

Multe dintre ele le apreciez pentru inventivitate. Bineînțeles și eu am fost elev și îmi dau seama de lucrurile pe care le fac ei, dar ar fi cu atât de bine să își folosească imaginația la lucruri creative care le-ar putea dezvolta personalitatea, și nu doar să se scutească de la teme.

După discuția cu cei câțiva profesori, am făcut un research pe internet și am descoperit și alte scuze penibile, la nivel mondial pe care elevii le-au folosit.

Un profesor din Marea Britanie susține că unul dintre elevii săi i-a spus că, în timp ce se afla în China, a fost confundat cu un spion şi nu a putut părăsi ţara.

Același profesor povestește că un alt elev nu şi-a putut face tema fiindcă a fost declarat mort, iar guvernul indian voia să-i confişte casa. Alte scuze foarte originale ale elevilor au fost că le-a murit personajul din World of Warcraft sau că nu pot dormi noaptea, din cauza fantomelor, relatează gândul.info.

De asemenea, o profesoară britanică povestește că un elev nu a putut să-și facă o lucrare din cauza undei supradoze de Redbull pe care a suferit-o în timp ce lucra la proiect, așa că a mers la spital de frica unui atac de cord. Bineînțeles, dovezi nu a avut de unde să aducă.