Locuitorii Ploieștiului vor putea admira lucrări de artă stradală deosebite. Orașul va deveni în perioada 05 august-14 august un spațiu urban capabil să demonstreze că, dincolo de problemele recente, poate folosi arta ca manifest pentru a comunica mesaje privind evoluția, revoluția, libertatea și creativitatea. FOTO la finalul textului.
Artown Festival a ales orașul Ploiești pentru ediția din acest an a festivalului de street-art, o revitalizare a spațiului urban prin artă. « Sinestezie Urbană » este tema acestei ediții ce se va desfășura în Ploiești, o fuziune a senzațiilor în timp și spațiu, o reconectare la noi, cu noi și cu spațiul în care trăim.
Arta în spațiul public eliberată de convenții și criterii, o forma de luare în stăpânire a spațiului urban prin resemnificarea acestuia cu ajutorul spray-urilor și culorilor.
Citește și Artă în scop caritabil în incinta Halelor Centrale din Ploiești [FOTO]
Conceptul prezentat va avea la bază “Istoria Ploieștiului”, lucrările de artă vor fi experimentale sau conceptuale explorând tema sinesteziei urbane, de la trecut și până la viitor, de la povestea din spatele pereților până la aceea pe care aceștia o spun în viitor și invită la dezbateri sau interogări.
Ce promit organizatorii
”Istoria Ploieștiului pe care vrem să o integrăm în lucrări: de la povestea lui Moș Ploaie, care dă numele orașului, până la adevărata istorisire despre cum Mihai Viteazul a înființat orașul în 1599. De la povestea care spune despre Ploiești că ar fi “Orașul lui ce bei?”, deoarece puteai găsi atât de multe restaurante și baruri în oraș încât atunci când te-ai fi întâlnit cu cineva înainte de a te saluta, acesta te-ar fi întrebat “ce bei?”, și până la înființarea Republicii Ploiești.
De la poeziile lui Nichita Stănescu și până la premiile obținute în fiecare an la competițiile de robotică de către elevii ploieșteni. De la operele arhitecturale ale lui Toma Socolescu până la deosebita artă a Getei Brătescu. De la istoria industriei petroliere și până la Nicolae Simache și Muzeul Ceasului ce îi poartă numele, care este totodată și primul de acest gen din Europa de Est.
Ploieștiul ascunde multe alte astfel de povești pe care locuitorii orașului, și nu numai, ar trebui să le cunoască pentru a putea să le aprecieze, ca ulterior să poată dezvolta o conexiune strânsă cu locul și comunitatea”. Acesta este mesajul organizatorilor festivalului postat pe artown-festival.art/ro.
Artiști cunoscuți ajung la Ploiești
Astfel, vom descoperi semnături în oraș ale unor artiști naționali și internaționali importanți ancorați în mișcarea street-art, precum Pisica Pătrata, (Alexandru Ciubotariu), Patrizio Anastasi, Alexa, Gabi, Bogdan Cazancincu, Maria Zurbagiu. O experiență culturală unica ce unește artiști internaționali pentru a readuce orașul la viață.
Acolo unde oraşul nostru îşi poartă rănile – mai mult sau mai puţin la vedere, mai adânci sau, din contră, mai superficiale – street art-ul, de data acesta, va contribui la salvarea lui.