Fotografia la schimb cu responsabilitatea socială. Expoziția “Diferit” este găzduită în clădirea Halelor Centrale. Intrarea este liberă. Banii obținuți din vânzarea lucrărilor de artă vor fi donați unui ONG care sprijină persoanelor cu epilepsie și alte dizabilități din România. FOTO la finalul textului.
Arta este vindecătoare. O știm cu toții, iar pentru unii dintre doi beneficiile sale sunt forme de supraviețuire. În această săptămână, Casa de Cultură “Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești este gazda unei expoziții caritabile de fotografie contemporană.
Spațiul, situat al etajul 1 din clădirea Halelor Centrale, se transformă nu doar într-o expoziție de fotografie ci și într-o zonă în care putem demonstra că suntem solidari și conectați la cauze caritabile care nu suportă amânare.
Expoziția itinerantă „Diferit” adună un corpus de fotografii contemporane ale artistului clujean Gelu Stănculescu. Am văzut expoziția și m-am întrebat cum se trăiește și se vede viața atunci când nu te afli pe baricada majorității, atunci când ești diferit, sau când existența ta pendulează între alb-negru și culoare.
Lucrările care înconjoară spațiul de expunere se situează între imagini alb-negru ce înfățișează personaje aflate într-o lupta continuă de eliberare (de prejudecăți, de izolare, de frici, de boala).
În contrapunct cu aceste imagini, în expoziție sunt prezente o serie de fotografii ce valorifică postura, mișcarea corpului și culoarea. Corpul este una dintre cele mai puternice unelte care pot fi folosite pentru a exprima idei, sentimente și pentru a crea un simț al sinelui. În fotografiile lui Gelu Stănculescu corpul este văzut în diferitele sale potențialități pentru a aduce un omagiu culorii. Prin lentila aparatului de fotografiat, forma modelului este capturată într-un mod senzual, sensibil.
Lucrările lui Gelu Stănculescu se pot achiziționa prin accesarea codului QR atașat fiecărei lucrări. Banii obținuți vor fi donați Asociatiei “Delia” din Cluj, un ONG dedicat în principal persoanelor cu epilepsie din România dar și persoanelor cu alte dizabilități.
Expoziția poate fi vizitată până la data de 28 iulie în incinta clădirii Halelor Centrale, la etajul 1, intrarea este gratuită.
Cum ți se pare subiectul?