- Publicitate -

Imunoterapia reprezintă viitorul medicinei în lupta împotriva cancerului – Capitolul 8

Din fericire, pe parcursul evoluției, organismul uman și-a dezvoltat mecanisme sistematice de apărare împotriva invadatorilor străini. Strategia logică de câștigare a războiului este să ne întărim sistemul înnăscut de apărare, sistemul imunitar.

Celulele canceroase apar tot timpul, dar sunt distruse de mecanismele noastre de apărare

Încheiem, prin acest capitol, seria articolelor despre noi abordări ale cancerului prin prisma unor descoperiri esențiale făcute de omenire în ultimele zeci de ani.

Ghidați în această temă de medicul Alin Scarlat, doctor în științe medicale, pasionat al studiului acestei boli, director al Spitalului AS Medica Bucov, v-am prezentat de-a lungul a opt capitole, noutăți despre armele pe care le putem folosi în războiul cu această boală necruțătoare: noi abordări în genetică, factorii de risc și importanța lor în hrănirea bolii, felul în care înclinăm balanța, fără să realizăm, în defavoarea noastră, capacitatea uimitoare a organismului uman de a lupta și de a se regenera.

Citește și: Prevenția, singura cale de a bate cancerul – capitolul 7

“Celulele canceroase apar tot timpul, dar sunt distruse de mecanismele noastre înnăscute de apărare. Acest concept original de imunosupraveghere a fost extins și se numește acum imunoeditare, având trei stadii: eliminarea, echilibrul și evadarea.

Sistemul imunitar uman recurge la celule specializate pentru a patrula regulat prin întreg organismul, în căutarea unor elemente perturbatoare ca virusurile, bacteriile și celulele canceroase.”, explică medicul internist, Alin Scarlat.

Ce ne deteriorează ADN-ul: fumatul, poluarea aerului, virusurile, bacteriile și radiațiile

„Se estimează că fiecare celulă din organism suferă zilnic peste 20.000 de acțiuni de deteriorare a ADN-ului. Sursele uzuale de deteriorare sunt fumatul, poluarea aerului, virusurile, bacteriile și radiațiile.

În etapa de echilibru a imunoeditării, grupuri de celule canceroase supraviețuiesc, dar nu pot să prolifereze din cauza acțiunii supresoare a sistemului imunitar. Cancerele latente pot rămâne inactive ani sau zeci de ani.

Citește și: Organismul uman are în dotare arme solide pentru a lupta cu cancerul – Episodul 6

Eforturile cancerelor de a crește sunt preîntâmpinate de eforturile sistemului imunitar de a stopa această creștere. Forțele pro și contra cancerului sunt în echilibru.

Cu vârsta, sistemul imunitar slăbește în general, iar uneori nu mai poate ține cancerul sub control. În această luptă dintre cancer, ca specie invazivă și sistemul imunitar, cancerul ajunge să fie în avantaj și să scape suprimării imunitare.

Netratat, cancerul va continua să crească și apoi să metastazeze. În acest moment stimularea sistemului imunitar poate foarte bine să încline balanța în favoarea noastră. Aceasta este promisiunea ultimei frontiere din medicina oncologică: imunoterapia.”, ne asigură dr. Alin Scarlat.

Citește și: Obezitatea și diabetul de tip 2, în strânsă legătură cu cancerul – capitolul 5

În 1929, medicii de la John Hopkins au observat că pacienții cu tuberculoză păreau cumva protejați împotriva cancerului. Tuberculoza a făcut să scadă riscul de cancer cu aproape 60%.

În 1990, FDA a aprobat injectarea directă, cu ajutorul unui cistoscop, a BCG (Bacilul Calmette-Guerin care face parte din vaccinul cu tulpini vii BCG, singurul vaccin eficient împotriva tuberculozei) în vezica urinară ca tratament împotriva cancerului.

Un procent impresionant de 71% dintre pacienții cu cancer incipient de vezică urinară au răspuns la tratamentul cu BCG. BCG stimulează profund sistemul imunitar și asta îmbunătățește cumva recunoașterea și distrugerea ulterioară a celulelor canceroase.

În anul 1978 s-a început să se studieze modelul după care celulele T atacă tumorile, devenind unul dintre primii pionieri ai imunologiei. Celulele T sunt asasinii profesioniști naturali ai organismului uman, niște celule extrem de letale menite să distrugă agenții patogeni.

Transfer de celule T adoptive

“O imunoterapie promițătoare este o tehnologie numită transfer de celule T adoptive. În cadrul acestui tratament, sunt extrase celulele T ale unui pacient și apoi cultivate în laborator. De aceste celule se atașează un sistem anticancerigen numit receptor de antigen chimeric (CAR-T) și apoi celulele sunt transferate înapoi pacientului. Aceste celule T letale, activate se abat asupra cancerului specific al pacientului ca o armă de mare precizie. Teoretic CAR-T poate reprezenta șansa de a distruge orice fel de cancer.

Imunoterapia are câteva avantaje inerente față de tratamentele convenționale. În primul rând, cancerul este întotdeauna într-o stare de evoluție dinamică în relație cu mediul său. Un medicament atacă o țintă statică și nu evoluează. Astfel, cancerul se strecoară cu ușurință pe lângă medicament ca să dezvolte rezistență și să facă aceste tratamente ineficiente în timp. Un sistem imunitar stimulant este un sistem dinamic care poate să țină mai bine pasul cu mutațiile cancerului. Sistemul imunitar poate să se adapteze și să evolueze cot la cot cu cancerul.

Citește și: ”Cancerul nu este cauzat de excesul de grăsimi alimentare. Orice inflamație cronică poate să-l cauzeze” – Capitolul 4

În al doilea rând, sistemul imunitar are memorie, deci poate să prevină recurența.

În al treilea rând, imunoterapia are mai puține efecte secundare decât chimioterapia standard, întrucât este un tratament cu o țintă precisă. Imunoterapia nu este intrinsec toxică decât pentru celulele pe care organismul le identifică drept străine.

În al patrulea rând, imunoterapia este un tratament sistemic, iar asta este esențial, deoarece și cancerul este o boală sistemică. Metastazele apar devreme în procesul de îmbolnăvire, deci o terapie sistemică poate să trateze potențialele micrometastaze răspândite prin organism.

Sistemul imunitar poate să blocheze și să distrugă celulele canceroase și nu trebuie direcționat manual în același fel în care sunt direcționate tratamentele locale, cum sunt chirurgia și radiațiile.

Natura sistemică a tratamentului mai înseamnă și că imunoterapia poate fi eficientă chiar și foare târziu în procesul de îmbolnăvire, după ce cancerul a metastazat.

În combinație cu imunoterapia, radiațiile pot induce efectiv un răspuns sistemic antitumoral care depășește cu mult beneficiile așteptate de la cele două tratamente administrate separat.”, spune Dr. Alin Scarlat.

Imunoterapia deschide orizonturi optimiste în bătălia cu cancerul

„Imunoterapia reprezintă viitorul medicinei în lupta împotriva cancerului, nu doar pentru că este eficientă în sine, ci și pentru că face ca restul de tratamente mai vechi să fie mai bune.

Chimioterapia, radiațiile și tratamentele hormonale distrug celulele canceroase, dar mai exercită și o presiune selectivă naturală în favoarea apariției rezistentei.

Celulele canceroase trebuie să intre în competiție pentru resurse. Ele dezvoltă rezistență la cele mai puternice forme de chimioterapie.

Să presupunem că stropești un miliard de lăcuste cu pesticide ca să reduci 99,9% din populația lor și supraviețuiesc un milion (0,1%). Acest milion de lăcuste rămase nu mai sunt acum în concurență pentru hrană, iar populația lor începe să crească exponențial. În cele din urmă, te trezești cu un miliard de lăcuste rezistente la pesticide. Așa este și cu celulele canceroase.

Citește și: Când are condiții, cancerul concurează puternic pentru resursele organismului uman – capitolul 3.

Poți distruge 99,9% dintre celulele canceroase cu ajutorul chimioterapiei, dar acele celule care supraviețuiesc se confruntă cu o competiție redusă și deci, au parte de foarte multe resurse pe baza cărora să prolifereze. În plus, noua populație de celule canceroase va fi rezistentă la tratament.

Poate că în unele cazuri ne vom descurca mai bine dacă ținem sub control cancerul, în loc să îl distrugem.

Criza tot mai amplă a obezității a făcut să crească ponderea cancerelor legate de obezitate, printre care cancerul mamar și cel colorectal. Deși cele mai multe forme de cancer au o prevalență din ce în ce mai redusă, aceste cancere sunt în creștere. Dar totuși, avem încă motive să fim optimiști. Nutriția este arma noastră principală împotriva cancerelor legate de obezitate. Prin schimbarea alimentației, putem contribui la reducerea acestei amenințări.

Citește și: Problema predominantă nu este gena în sine, ci mediul de dezvoltare a cancerului – Capitolul 2

Concluzia mea după 40 de ani de medicină, este că prevenția îndreptată împotriva factorilor de risc în cancer rămâne cel mai valoros mijloc al nostru în lupta cu cancerul. Factorii de risc în cancer sunt cunoscuți și recunoscuți în cea mai mare parte, rămâne doar ca noi să luăm, la nivel planetar, măsurile necesare.”, concluzionează medicul Alin Scarlat.

Citește și: Noi descoperiri în genetică ne arată date importante despre cancer. Capitolul 1

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Avarie la rețeaua de apă a municipiului Câmpina. Explicația Hidro Prahova

Municipiul Câmpina, al doilea ca mărime din județul Prahova, a rămas, joi seară, fără apă potabilă. Societatea care administrează sistemul de alimentare cu apă...

Minor de 16 ani, din Breaza, dispărut dintr-un centru de plasament. L-ați văzut? Sunați la 112

Un minor în vârstă de 16 ani din Centrul de Plasament Breaza a dispărut, joi seară, din incinta adăpostului. Potrivit IJP Prahova, lipsa acestuia...

Cezar, „The voice”, alături de copiii talentați care provin din medii defavorizate. „Nu vând iluzii! Dacă un copil are potențial, îi sunt alături, dar...

Este unul dintre primii 5 contratenori ai lumii și singurul din România. Vocea sa inconfundabilă impresionează. Artistul ploieștean, Cezar „The voice” Ouatu a avut...

Ce obligații vor avea polițiștii, jandarmii și armata pentru combaterea pestei porcine africane. Câți bani se vor acorda pentru reducerea efectivelor de mistreți –...

Un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere, prevede noi obligații pentru polițiști, jandarmi și armată când vine vorba despre măsurile de control...

Prefectura Prahova cere mobilizarea primarilor în contextul codului galben de ninsori, vânt și polei

Prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a solicitat, joi, mobilizare în contextul fenomenelor meteorologice periculoase anunțate de meteorologi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Parteneri
MindArchitect
- Publicitate -