După cum vă spuneam în articolul de săptămâna trecută, care face parte dintr-o scurtă serie despre cele mai noi descoperiri în ceea ce privește cancerul, avându-l ca ghid pe medicul Alin Scarlat, doctor în științe medicale, de la Spitalul AS Medica Bucov, expunerea cronică la substanțe chimice sau expunerea cronică la radiații sau infecții cronice sunt cauze clare ale apariției cancerului.
Toți factorii carcinogeni cunoscuți (tutun, azbest, funingine, radiații, h. Pylori și virusuri etc.) duc la iritații subletale cronice. În mod ironic, unele tratamente împotriva cancerului duc la inflamație cronică și astfel pot cauza cancer.
În mod normal, organismul uman e capabil să se apere în fața cancerului
Organismele pluricelulare și-au dezvoltat o gamă largă de mecanisme de supresie canceroasă pentru a menține legea și ordinea la nivel celular. Dintre acestea fac parte apoptoza (moartea celulară controlată), mecanismele de reparație a AND-ului, supravegherea AND-ului, modificările epigenetice, numărul limitat de diviziuni celulare (limita Hayflick), scurtare telomerilor, arhitectura tisulară și supravegherea imunitară.
În mare parte, aceste mecanisme de apărare sunt suficiente ca să ne ferească de cancer. Dar dacă influențele mediului, despre care vă povesteam în capitolele anterioare, înclină balanța în favoarea părții unicelulare, poate să apară cancerul.
Citește și: Când are condiții, cancerul concurează puternic pentru resursele organismului uman – capitolul 3.
Teoria evoluționistă postulează că genele suferă mutații ca reacție de supraviețuire în fața unor leziuni subletale cronice. Atracția către starea unicelulară – unitatea fundamentală a supraviețuirii – este forța de la baza mutațiilor. Cancerul este prefacerea celulară supremă în lupta pentru supraviețuire.
Cancerul nu este cauzat de lipsa fibrelor alimentare sau de un exces de grăsimi alimentare
“Este cunoscut că leziunile precanceroase pentru cancerul de colon sunt reprezentate de adenoame și polipi colonici. S-a susținut că fibrele alimentare consumate în cantitate suficientă previn apariția adenoamelor și polipilor colonici, dar studiile au demonstrat că nu sunt beneficii pentru sănătate prin consumul mai mare de fibre.
Inuiții din nordul îndepărtat, conform stilului lor tradițional de viață, consumau puține fibre, sau deloc, căci în acea zonă cresc puține plante. Dar ei nu sufereau de cancer colorectal.
În societățile tradiționale s-au consumat adesea cantități mari de grăsimi. Inuiții mănâncă grăsime de balenă și de focă. Locuitorii insulelor din Pacificul de Sud consumă cantități mari de nucă de cocos, care este bogată în grăsimi saturate.
Niciuna dintre populațiile mari consumatoare de grăsimi nu suferă în mod special de cancer, afecțiuni cardiace sau obezitate. Pur și simplu nu există nici o referință că grăsimile alimentare sunt cancerigene în vreun fel.
Citește și: Problema predominantă nu este gena în sine, ci mediul de dezvoltare a cancerului – Capitolul 2
Inuiții și insularii din Pacificul de Sud, două populații cu o rată redusă a cancerului, au mâncat o cantitate mare de grăsimi de-a lungul secolelor. Vegetarienii din India au o alimentație foarte săracă în grăsimi și compusă preponderent din cereale, dar nu sunt deloc protejați împotriva cancerului.
Aceste fapte demonstrează că un consum mare de grăsimi alimentare nu cauzează cancer. Cum nici consumul unei cantități mai mici de grăsimi nu protejează împotriva cancerului. În ceea ce privește cauzele cancerului, grăsimile alimentare sunt egale cu zero.” concluzionează dr. Alin Scarlat.
Cancerul nu este cauzat de vreo carență de vitamine
Un studiu controlat, cu eșantion aleatoriu, realizat în anul 1994, a vrut să afle dacă suplimentele cu betacaroten pot să amelioreze afecțiunile cardiace și/sau cancerul. Cancerul nu era pur si simplu o boala a carenței de betacaroten, asa cum este scorbutul o boală a carenței de vitamina C.
“Administrarea de suplimente cu betacaroten face practic să crească și rata cancerului, și cea a deceselor în general. Suplimentele cu vitamine ajută celulele canceroase, care au o creștere rapidă, mai mult decât celulele normale, care au o rată mai lentă de creștere.
Studiile privind suplimentarea cu folat, vitamina B hidrosolubilă, care se găsește în legume cu frunze verzi, leguminoase și cereale, a femeilor însărcinate, a redus semnificativ incidența malformațiilor de tub neuronal.
Un alt studiu a aratăt că pacientele cu cancer mamar care au luat suplimente cu vitamina B12 prezintă un risc mai ridicat de recidivă și de deces. Suplimentele cu folat duc la creșterea cu 21% a riscului de cancer și cu 38% a celui de deces cauzat de cancer.
Nu există dovezi care să susțină utilizarea suplimentelor cu vitamina C pentru prevenirea cancerului.”, adaugă medicul internist Alin Scarlat.
Citește și: Noi descoperiri în genetică ne arată date importante despre cancer. Capitolul 1
Studiile făcute cu acizi grași omega-3 nu au găsit dovezi că vreunul dintre suplimentele care conțin acizi grasi omega-3, previne cancerul în vreun fel. La fel, nu există beneficii pentru prevenirea afecțiunilor cardiace.
Această lipsă de beneficii a fost confirmată în anul 2018 de o meta-analiză a studiilor precedente. Nu au fost depistate efecte negative, dar nici vreun beneficiu.
Suplimentele alimentare cu vitamina E se crede acum că fac să crească semnificativ riscul de cancer de prostată la bărbații sănătoși. Suplimentele cu vitamina E provocau exact cancerele despre care se presupunea că le previn.
Cancerul nu este o simplă boală a unei carențe nutritive și de aceea a lua suplimente probabil că nu înseamnă prea mult.
Cu toate acestea, alimentația joacă un rol esențial în cazul cancerului și, în episodul următor, vă vom explica care este linia de echilibru care definește alimentația ca dușman al sănătății dumneavoastră sau ca unul dintre cei mai buni aliați.