Weekendul acesta, 11-13 aprilie 2025, la Pitești, în Parcul Lunca Argeșului, a avut loc festivalul deja tradițional al orașului, Simfonia Lalelelor. A fost pentru prima dată când curiozitatea m-a împins să văd și eu ce se poate organiza într-un oraș care se poate compara cu Ploieștiul din toate punctele de vedere: statut, arhitectură, poziție geografică, oameni…
Așa că, sâmbătă, 12 aprilie, undeva după ora prânzului, am ajuns în orașul de pe malul Argeșului, pentru a asista la spectacolul florilor. Drumul din centru și până în parcul unde era organizat festivalul, a fost o plimbare lejeră, pe jos. Deși municipalitatea pusese la dispoziție, gratuit, autobuze până la parc, nu am văzut sensul.
Vremea, nu foarte prietenoasă, aș putea spune chiar rece, nu ne-a făcut să ne răzgândim, așa că am luat-o pe jos. Este adevărat, voiam să văd și Piteștiul, cât de cât, pentru a-mi face o idee, comparând cu Ploieștiul.
Pe la ora 14:00, când am ajuns în parc, era o aglomerație de nedescris. Oameni mulți, piteșteni sau argeșeni veniți cu familia sau prietenii. Dar erau și turiști din toate colțurile țării, care se înghesuiau să vadă spectacolul lalelelor.
Din păcate lipsa soarelui și temperaturile scăzute au făcut ca multe lalele să nu fie deschise. Ceea ce a știrbit puțin frumusețea aranjamentelor. Sunt sigură însă că duminică, o zi mult mai însorită decât cea de sâmbătă, a fost mult mai frumos și mai colorat. Dar… nu mai aveam timp de încă o fugă înainte de plecare.
Ce a fost la Festivalul Simfonia Lalelelor 2025
Dincolo de ceea ce organizatorii au pus la dispoziție: aranjamente florale și o scenă pentru concerte, au venit foarte mulți producători de flori din toată țara. Și când zic „foarte mulți”, erau chiar foarte mulți.
Alături de ei, au fost și producători locali de obiecte și alte produse tradiționale. Dar și reprezentanți ai farmaciilor, care împărțeau vizitatorilor mostre și pliante.
Pe una dintre aleile parcului erau aranjamente florale „puse în scenă” de diverse unități de învățământ argeșene. Frumoase… foarte frumoase! Aici se pozau cei mai mulți, probabil elevi și rude ale elevilor respectivelor unități de învățământ.
Bineînțeles că nu puteau lipsi mimii, care făceau ceva bănuți spre distracția celor mici dar și, în aceeași categorie 😉, politicienii care făceau băi de mulțime pentru a mai câștiga niște voturi pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Penibil…
Prețurile florilor, o adevărată încântare
Veniți din toată țara, producătorii de flori au avut prețuri imbatabile. Așa îți dai seama de specula care domnește în piețele așa-zise „de flori” și, de fapt, cât costă florile la producători.
Pe drum, până să ajungem în Parcul Lunca Argeșului, am văzut grupuri de oameni, toți cu flori în punguțe, care mai de care mai diverse.

De la specificele lalele ale sezonului, de toate culorile și dimensiunile, până la cactuși de toate formele, oamenii își cumpăraseră flori.
Unele erau în ghivece, altele doar în pungi cu pământ… era o adevărată simfonie verde.
O lalea cu bulb pleca de la 1 leu bucata, iar crăițele în ghivece mici erau 2 lei. Un cactus pleca de la 5 lei, la fel și o dalie… Să tot cumperi flori la banii ăștia.
Mi-a făcut mare plăcere să o găsesc la festival și pe Oana Zanfir, și ale sale ghivece colorate aduse de la Timișoara. Spunea că i-a plăcut mai mult la noi, la Ploiești, la Târgul Meșteșugarilor și mă întreba când se mai organizează.
Ghivecele ei colorate se potriveau perfect în peisajul floral al Simfoniei Lalelelor și veneau oameni din alte orașe doar ca să cumpere de la ea ulcelele vesele, așa, ca ea.
Parcul Lunca Argeșului, minunat pentru cei mici
Din toată această aventură, cea mai încântată a fost mezina familiei. S-a bucurat din plin de toate locurile de joacă și s-a dat în tot ceea ce se putea da. „Mamiiii, au tiroliană! M-am dat de trei ori pe ea!”, m-a anunțat fericită. „O să mai venim aici, da? Îmi place la Pitești!”, a afirmat cu candoarea specifică vârstei.
În afară de ceea ce parcul pune la dispoziție gratuit, cei mici s-au mai putut bucura, cheltuind banii părinților, de toboganele gonflabile. Acestea erau pentru diverse vârste, amplasate din loc în loc.
Au mâncat vată de zahăr, porumb sau floricele, în timp ce urmăreau cu privirile locurile unde se împărțeau gratuit baloane colorate.
Autocarele cu turiști, inclusiv din Ploiești, veniseră special pentru Festival. La hotelul unde eram cazați, era un grup de turiști greci, veniți și ei, special, la Festival. Clar, pentru Pitești, evenimentul a fost un câștig, atât financiar, cât și de imagine.
Ca o concluzie, Simfonia Lalelelor 2025 chiar a fost un festival reușit, în ciuda vremii destul de reci. Sper că anul viitor va fi mai cald pentru că, în mod sigur, voi mai merge din nou la Pitești. De ce? Pentru că Simfonia Lalelelor chiar merită!
Slăbuț articol!
” Duduia nu a vorbit nimic despre Parcul Lunca Argeșului, locul unde s- a desfășurat simfonia. Este un parc superb cu alei întortocheate, cu hamace atârnate peste tot, cu terenuri pt sport, fântâni , locuri de joaca pt copii, restaurante, terase, cu ronduri uriașe de flori superbe, gazon impecabil, pădure uriașă, alei pe care te poți plimba cu carturi, biciclete, etc.
Nu a povestit nici despre ” dinozaurii” găzduiți temporar, despre concertele organizate și așteptate, in schimb a scris ‘ceva’ randuri despre un producător de la Timișoara care prefera evenimentele organizate la Ploiesti😃!
Duduia putea să scrie despre varietatea soiurilor de lalele, ar fi fost mult mai la obiect. Ne a povestit cum a plecat pe jos de la hotel pana in parc pt a vedea orasul, dar nu a spus și cum este orașul…
O înșiruire de propozitii fara CONTINUT!
„Duduia” vă mulțumește pentru comentariu. Pozele vorbesc, cine stă să citească despre soiurile de lalele? Parcul Lunca Argeșului găzduiește dinozauri și are terenuri de sport, fântâni și locuri de joacă tot timpul anului, nu doar la Simfonia Lalelelor. Era un articol despre festival, nu despre parc…
Va multumim pentru aprecieri,chiar a fost frumos!
Veniți mai des la Pitești, aveți ce vedea. E un oraș de trăit,destul de curat ,bine organizat,găsim cam tot ce avem nevoie. Sunt și 2 teatre( Davila și Victoriei) ,Filarmonica,Casa Sindicatelor, malluri, pietonala din centru e o încântare,fântână muzicala seara e de vis,Ștrandul , pădurea Trivale.
Vom ajunge și noi la Ploiești,ca avem prieteni în zona metropolitana.
Am mers de la Craiova în duminica Floriilor special ptr a vedea parcul și orașul în aceste zile de sărbătoare. Mai fusesem în urma cu 2 ani și mi-a plăcut enorm, dar acum, din păcate, nu a fost sa fie. Vremea a fost superba fata de 2023 când ne-a plouat, dar, doar vremea a fost un plus.
Centrul orașului, care în urmă cu doi ani „strălucea” de frumusețe, cu fantani arteziene functionale și mii de flori multicolore, acum era trist și parca părăsit.
Parcul, ceva mai bine, dar departe de ce fusese atunci. Câteva aranjamente florale si o multitudine de comercianți de tot felul. Am fost profund dezamăgiți și probabil a fost ultima data când mai venim. Totul a semănat mai mult a târg de de flori intr-un loc natural frumos si intr-o zi de primăvară superbă. Nici un merit al organizatorilor. Pe o scara de la 1 la 10, dau un 2. S-a încercat ceva. Simfonia lalelelor 2025!
Buna ziua. Ce nu s-a spus in acest articol este ca cea care a „dirijat” anul acesta Simfonia lalelelor la Pitesti este un designer floral cu atestat internațional din … PLOIESTI. Cred ca era de recomandat un pic mai multa informare.
Bună ziua,
A fost un material despre Simfonia Lalelelor prin ochii unui turist. Despre organizatori, cred că ați observat că nu a fost menționat nimeni, tocmai pentru că nu este un articol de informare, ci unul de stare..
Despre Laura Drăghici, de la Chic Fleuriste, nu cred că putem fi acuzați că nu am scris…
https://www.observatorulph.ro/exclusiv/2752370-chic-fleuriste-arta-bijuteriilor-din-flori-naturale-la-ploiesti
Cu părere de rău, comparând parcurile din Ploiești și Pitești, Piteștiul e net superior . Parcul Lunca Argesului este un vis. Organizatorii s-au întrecut pe ei. A fost cea mai frumoasa ediție a Simfoniei lalelelor, de când vizitez acest spectacol cu flori. Pitestiul a fost orașul copilăriei mele, în Ploiești am locuit 30 de ani. Pitestiul este superb, în Ploiești am dus dorul parcurilor frumos amenajate și izolate.
Articolul slabut