fbpx

trovanti_romania-natura-campina_08.JPG

Generatori de mituri, trovanții au devenit în ultimii ani adevărate atracții turistice și la noi în țară. În Prahova, astfel de pietre ”care cresc singure” pot fi întâlnite la Câmpina, Breaza sau Măneciu.

Potrivit wikipedia.ro, trovanții sunt formațiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri.  Tendința lor este de creștere spontană - din centru către periferie - cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.

Profesorul Vasile Bouaru a identificat în Prahova astfel de ”pietre vii” în zona Câmpina, respectiv pe Valea Teleajenului, la barajul Măneciu.  Fotografiile și locația au fost postate pe blogul România Natura (detalii AICI)

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La Breaza, autoritățile locale au amenajat lângă dealul Gurga o rezervație geologică ”DEALUL CU TROVANTI”. Trovantii de la Breaza au forme bizare care au fost ”botezate” cu  nume haioas (detalii AICI)

În credinţa populară, formaţiunile geologice sunt considerate “pietre vii” cu o putere nebănuită, care îi protejează pe cei care le mângâie şi le udă.

Galerie FOTO (sursa: România Natura 49)

trovanti_romania-natura-campina_04.JPG

trovanti_romania-natura-campina_05.JPG

trovanti_romania-natura-campina_06.JPG

trovanti_romania-natura-campina_08.JPG

trovanti_romania-natura-campina_10.JPG

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Sunday Brunch El Camaron Ploiesti

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg