trovanti_romania-natura-campina_08.JPG

Generatori de mituri, trovanții au devenit în ultimii ani adevărate atracții turistice și la noi în țară. În Prahova, astfel de pietre ”care cresc singure” pot fi întâlnite la Câmpina, Breaza sau Măneciu.

Potrivit wikipedia.ro, trovanții sunt formațiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri.  Tendința lor este de creștere spontană - din centru către periferie - cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.

Profesorul Vasile Bouaru a identificat în Prahova astfel de ”pietre vii” în zona Câmpina, respectiv pe Valea Teleajenului, la barajul Măneciu.  Fotografiile și locația au fost postate pe blogul România Natura (detalii AICI)

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La Breaza, autoritățile locale au amenajat lângă dealul Gurga o rezervație geologică ”DEALUL CU TROVANTI”. Trovantii de la Breaza au forme bizare care au fost ”botezate” cu  nume haioas (detalii AICI)

În credinţa populară, formaţiunile geologice sunt considerate “pietre vii” cu o putere nebănuită, care îi protejează pe cei care le mângâie şi le udă.

Galerie FOTO (sursa: România Natura 49)

trovanti_romania-natura-campina_04.JPG

trovanti_romania-natura-campina_05.JPG

trovanti_romania-natura-campina_06.JPG

trovanti_romania-natura-campina_08.JPG

trovanti_romania-natura-campina_10.JPG


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.