- Publicitate -

Cum poți fi despăgubit pentru nerespectarea prevederilor în procesul de portare. Noi reglementări ANCOM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă că a adoptat o nouă serie de reglementări în domeniul comunicaţiilor electronice.

- Publicitate -

Au fost astfel adoptate măsuri care vizează acordarea de despăgubiri în cazul nerespectării de către furnizori a unor obligaţii pe care le au în cadrul procesului de portare, extinderea perioadei în care abonatul beneficiază de dreptul de portare.

”ANCOM a organizat două reuniuni ale Consiliului Consultativ în datele de 8 şi 9 februarie 2023 pentru a discuta o serie de proiecte de decizii care actualizează legislaţia secundară din domeniul comunicaţiilor electronice. Revizuirea acestor reglementări secundare este necesară pentru punerea în acord cu prevederile actuale ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aşa cum a fost aceasta modificată şi completată prin Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice”, se arată într-un comunicat transmis de ANCOM.

În ceea ce priveşte proiectul deciziei ANCOM pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor de numerotaţie, principalele modificări adoptate se referă la punerea la dispoziţie, în Planul naţional de numerotaţie, a unei serii de numere nongeografice care pot fi utilizate pentru furnizarea de servicii care se realizează prin transferul automat al datelor între echipamente şi sau aplicaţii (machine-to-machine), pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Totodată, ca urmare a experienţei dobândite în timp de către Autoritate în ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea resurselor de numerotaţie, au fost luate o serie măsuri de simplificare de ordin administrativ/procedural.

În domeniul portabilităţii numerelor au fost adoptate măsuri care vizează acordarea de despăgubiri în cazul nerespectării de către furnizori a unor obligaţii pe care le au în cadrul procesului de portare, extinderea perioadei în care abonatul beneficiază de dreptul de portare, eliminarea posibilităţii de a percepe tarife de portare de către furnizorii acceptori, modalitatea de depunere a cererii de portare prin mijloace de comunicare la distanţă, asignarea numerelor temporare şi modalitatea de realizare a informării utilizatorilor finali.

Proiectul de decizie adoptat stabileşte obligaţii în sarcina furnizorilor cu privire la informaţiile care trebuie puse la dispoziţia utilizatorilor finali pentru ca aceştia să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză, informaţiile minime care trebuie incluse în facturile detaliate emise utilizatorilor, formatul şi modalităţile de transmitere a notificării privind intenţia furnizorilor de a modifica unilateral contractul.

De asemenea, decizia stabileşte regulile de acordare a unor despăgubiri abonaţilor afectaţi de nerespectarea obligaţiilor legale privitoare la transferul de la un furnizor de servicii de acces la internet la punct fix la altul şi al nerespectării programărilor stabilite în vederea instalării, respectiv remedierii şi restabilirii serviciului de acces la internet la punct fix în cadrul procesului de transfer.

Cu privire la accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii de comunicaţii electronice, decizia cuprinde o serie de măsuri pentru creşterea gradului de informare a acestora, prin intermediul unor modalităţi specifice nevoilor lor.

Totodată, ţinând cont de necesitatea adaptării pachetelor tarifare existente pe piaţă la specificul de consum al persoanelor cu dizabilităţi vizuale, respectiv auditive şi/sau de vorbire, ANCOM a adoptat două configuraţii de pachete de servicii ce conţin un nivel minim de unităţi de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de către furnizori.

Notificarea intenţiei de furnizare de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului este limitată la o notificare cu titlu declarativ, iar procedura de autorizare generală a fost simplificată ţinând seama de abordările europene în materie, simplificarea condiţiilor la nivelul administraţiei publice centrale, procesul de digitalizare a societăţii şi, nu în ultimul rând, de experienţa acumulată de Autoritate ca urmare a aplicării actualelor norme legale.

Astfel, având în vedere modelul unic european de notificare a intenţiei de a furniza reţele publice de comunicaţii electronice ori servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, a fost adoptat un nou formular-tip de notificare. Acesta conţine informaţiile necesare în vederea identificării solicitantului şi asigurării unei comunicări facile între acesta şi Autoritate, dar şi noua clasificare a reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice, împreună cu setul de informaţii necesare realizării unei descrieri succinte a reţelei sau serviciului pentru care se solicită autorizarea, arată ANCOM.

De asemenea, au fost adoptate modificări de structură precum şi de conţinut la Autorizaţia generală pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, ca urmare a stabilirii, în acord cu legislaţia primară, a unor condiţii exhaustive care vizează furnizarea de reţele şi/sau de servicii de comunicaţii electronice, cu excepţia serviciilor de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere.

Adoptarea noului formular de notificare determină actualizarea informaţiilor referitoare la reţele şi servicii de către toţi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Totuşi, pentru a veni în întâmpinarea furnizorilor, dar şi pentru a asigura o interpretare riguroasă şi unitară în ceea ce priveşte încadrarea tipurilor de reţele şi de servicii de comunicaţii electronice, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a deciziei, ANCOM va trimite fiecărui furnizor, prin mijloace electronice, încadrarea, potrivit noului formular-tip al notificării, a tuturor tipurilor de reţele şi de servicii notificate ANCOM de respectivul furnizor anterior intrării în vigoare a prezentei decizii. În măsura în care sunt necesare modificări cu privire la încadrarea astfel realizată de autoritate, fiecare furnizor are obligaţia de a completa în mod corespunzător şi de a transmite formularul-tip al notificării către ANCOM, până la data de 31 mai 2023, în caz contrar încadrarea astfel comunicată de ANCOM furnizorului în cauză urmând a fi validată ca atare.

Ștefan Vlăsceanu
Ștefan Vlăsceanuhttps://www.observatorulph.ro/
Ștefan Vlăsceanu a fost interesat de presa scrisă încă din perioada liceului, când a intrat pentru prima dată pe ușa redacției ziarului Monitorul de Prahova. Este cel mai tânăr jurnalist din echipa Observatorul Prahovean, în prezent fiind redactor șef. Publică și documentează lunar zeci de articole și subiecte din domenii precum eveniment, social și investigații. În paralel administrează ziarul Observatorul de Brașov. Este absolventul facultății de Sociologie și Comunicare din Brașov, promoția 2013 și câștigător al Galei Tineretului Prahovean 2023 – cel mai activ tânăr jurnalist prahovean.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -
- Publicitate -

Articole asemănătoare

Un alt motiv pentru care Ploieștiul este un oraș eșuat: oamenii care locuiesc aici

Ploieștiul este departe de a arăta sau a fi administrat pe măsura așteptărilor locuitorilor care, ani la rând, au fost alimentați doar cu promisiuni. Citește...

Noi reguli pentru produsele care conţin lapte. Metoda prin care românii erau păcăliţi a fost interzisă

Produsele lactate beneficiază de noi reguli, inclusiv la rafturile magazinelor, în pieţe, restaurante, cofetării sau patiserii, pentru ca românii să nu mai fie păcăliţi,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Reacția Casei Albe după doborârea unei drone americane de către un avion rusesc

Prima reacție a Casei Albe după doborârea de către un avion rusesc a unei drone americane, nu a întârziat să apară. “Dacă vor să ne...

Cartierul Dallas din Ploiești urmează să fie demolat. Doar opt familii au prioritate la locuințele sociale. Ce se întâmplă cu restul?

Cartierul Dallas din Ploiești, apărut în apropierea Gării de Vest, lângă conductele de termoficare ale orașului, urmează să fie demolat pentru a face loc...

O dronă americană și un avion militar rusesc s-au ciocnit deasupra Mării Negre

Un avion militar rusesc Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9, deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA, conform Mediafax.Comandantul...

Un alt motiv pentru care Ploieștiul este un oraș eșuat: oamenii care locuiesc aici

Ploieștiul este departe de a arăta sau a fi administrat pe măsura așteptărilor locuitorilor care, ani la rând, au fost alimentați doar cu promisiuni. Citește...

Caracatița deșeurilor ilegale din Bereasca. Proprietarii de terenuri chemați în instanță, cei care aruncă gunoaiele stau fără nicio grijă

Strada Drumul Serii, din Ploiești, de mai mulți ani, s-a transformat în groapă de gunoi. Proprietarii de terenuri arabile intravilane, dar și ceilalți locuitori...
Emisiuni
- Publicitate -