În acest an Cofetăria Ana State pune la dispoziția clienților opt sortimente de cozonac, și, ca de obicei, la cei consacrați, au adus deja îmbunătățiri rețetelor. În ceea ce-i privește pe cei noi, care anul acesta au intrat pe piață, aceștia sunt în trendul cererii clienților, cuvântul de bază fiind: FISTIC!
„O chestie super bună”, pe care invitații de la Evenimentul „Festivalul Cozonacilor”, care a avut loc vineri, 6 decembrie, au savurat-o efectiv și au golit de trei ori platourile, este NOUL cozonac glazurat cu fistic de anul acesta. „Este umplut cu fistic, glazurat cu cremă de fistic și cu inserții de cremă de fistic și ciocolată albă”, povestește Alex State despre minunea pe care a creat-o.
Încă de anul trecut fisticul este la modă, așa că cei de la Ana State s-au adaptat cerințelor pieței. Dar de anul acesta, produsele cu fistic, și datorită ciocolatei Dubai, au explodat pur și simplu, așa că acest cozonac, care, practic, este fistic în toate formele sale, este o adevărată minune.
Cozonacul cu cremă de fistic, glazurat, noutatea anului la Ana State
Un cozonac glazurat cu fistic, produs nou anul acesta, ajunge să cântărească 1,5 kilograme, dar „Mănânci o felie și te culci, de cât este de dulce și sățios”, spune râzând Alex.
„L-am făcut pentru că piața cere. Și, dacă piața cere, de ce să nu-l facem? Vom face în special pe comenzi, în avans. Încurajăm clienții să-și dea comenzile în avans, cam cu o săptămână înainte, ca să știm și noi cât pregătim. Majoritatea lasă pe ultima sută de metri, nu dau comenzi, și vin exact înainte de sărbători, la vitrină, și se miră că nu avem”, mai mărturisește tânărul State.
Cofetăria Ana State din Ploiești, de trei ani de zile, organizează evenimente de degustare de cozonaci la începutul lunii decembrie, pentru ca oamenii și aibă ocazia să deguste, pentru a ști exact ce cumpără.
Rețetele se îmbunătățesc în fiecare an
Deși majoritatea cozonacilor sunt aceiași ca sortiment, rețetele după care sunt pregătiți se îmbunătățesc mereu, an de an, astfel că o degustare este necesară și în ceea ce privește felurile deja consacrate: clasic, însiropat, cu maia și fistic, etc.
Da, pentru că fisticul este la mare căutare, anul acesta Ana State oferă atât cozonacul deja consacrat, cu maia și fistic, cât și cel nou, umplut și glazurat cu fistic. „Cei doi cozonaci au aceeași umplutură dar au aluaturi diferite. Primul, cel consacrat deja, este din aluat cu maia naturală, crescută la cald și la rece, iar cel nou este făcut din aluat dospit la cald, cu drojdie. Dar oricum, acest nou cozonac este doar despre fistic și despre umplutură… Este un cozonac-gurmand, să spunem, este ca o prăjitură, nu e chiar un cozonac… Aici aluatul se pierde prin cremele de acolo, prin glazură, prin umplutură, prin inserții…”, mărturisește Alex. De asemenea, el nu consideră că a reinventat cozonacul cu fistic ci doar că i-a făcut un frate mai mare. 😊
Cozonacul fără zahăr, CozoCHIC, o inițiativă pentru oamenii cu diabet, în colaborare cu Chic Fleuriste
Cozonacul fără zahăr are în spate o poveste frumoasă, o colaborare între Alex State și Laura Drăghici de la Chic Fleuriste. „Ne cunoșteam de mai mult timp, am mai lucrat împreună, iar Laura a venit cu propunerea de a ne îndrepta către oamenii diabetici, să promovăm în portofoliul nostru un cozonac fără zahăr. Nouă ni s-a părut o idee super bună și am zis de ce nu. Am luat rețeta de la Laura, am adaptat-o pentru producție și am ieșit cu el din prima pe piață. Acum, oamenii care suferă de diabet, se pot bucura pe masa de Crăciun de un cozonac minunat. Deja avem comenzi pentru el…”, povestește Alex.
Pe scurt, Laura Drăghici – EMC, cunoscând de mult timp produsele fără zahăr de la Ana State, a venit cu propunerea unui cozonac fără zahăr. A venit și cu o rețetă, care a fost adaptată de Alex, și cu produsul pentru degustare. Alex a gătit propriul cozonac pentru degustare, s-au întâlnit, au testat ambele produse, și, din cele două, au ajuns la forma finală: CozoCHIC by Ana State. „Este un cozonac care este și foarte bun, și care arată și foarte bine”, spune Alex.
Pentru că Chic Fleuriste este o firmă care se ocupă cu aranjamentele și, în contextul colaborării cu Cofetăria Ana State, anul acesta, pe site-ul cofetăriei, sunt disponibile și pachete cu aranjamente gata făcute, care au și câte un CozoCHIC, special pentru a putea fi oferite cadou. Și acestea se pot comanda direct, prin intermediul Cofetăriei Ana State.
Cozonacul Panettone, o poveste de ani de zile
Panettone, care a apărut nou în portofoliul celor de la Ana State, are o poveste frumoasă, care se întinde pe mai mulți ani de zile. Deși este pimul an când este lansat pe piață, cozonacul Panettone are în spate o poveste care se întinde pe trei ani de zile.
„De trei ani de zile am maiaua cu care lucrez și pe care o manevrez. La Panettone maiaua trebuie foarte bine controlată. Dacă la cozonacul cu maia aceasta nu trebuie să fie atât de „în grafic” în ceea ce privește temperatura și PH-ul, la Panettone este mai multă știință”, mărturisește Alex State.
Pentru a se asigura că totul decurge conform graficului, Alex folosește un termometru special de temperatură și PH. „Trebuia să știu exact aciditatea maielei, pentru că trebuie să mă asigur că într-un interval de 3-4 ore se triplează în volum ca să fie perfectă. De asemenea, trebuie să-i mai fac niște teste în apă ca să verific dacă plutește după o anumită perioadă de timp și dacă PH-ul se păstrează în limitele care trebuie…”, mai explică Alex, care deja dă dovadă de cunoștințe de chimie.
Alex State: „Merg la cursuri, citesc, greșesc, mai învăț…”
Rețeta de Panettone are la bază rețeta milaneză și are în compoziție portocală confiată și stafide. Aroma lui este dată de vanilie și fructele din interiorul lui. De trei ani de zile Alex face teste și își perfecționează rețeta. „Merg la cursuri, citesc, greșesc, mai învăț…”, spune cu sinceritate tânărul.
Cozonacul Panettone, are un termen de valabilitate de 30 de zile, doar prin propriul mod de preparare, fără a avea în cadrul rețetei, niciun fel de conservant adăugat, așa cum, dealtfel, nu are niciun cozonac marca Ana State. Simplul fapt că este făcut cu maia, nu cu drojdie, și că nu are umplutură, îl face să reziste atât de mult timp.
Un cozonac făcut cu maia, dar care are umplutură, rezistă, la loc uscat și răcoros, cam 10-15 zile. „Deși este făcut tot cu maia, aici intervine și umplutura care dă umiditate, și oul, un aliment perisabil, care scad termenul de garanție”, explică Alex.
Panettone, by Alex State, a fost recunoscut de maeștri ai domeniului culinar
În urma participării la un curs, în luna septembrie a acestui an, care a fost ținut în București de patiserul spaniol Ramon Morato, și care a fost și despre Panettone, Alex a ajuns acasă, la Ploiești, și s-a apucat să definitiveze rețeta de Panettone. A făcut cozonacul și l-a trimis mai multor specialiști în domeniu, inclusiv maestrului Ramon Morato.
„Avem inclusiv video, trimis ca răspuns de către Morato, în care este apreciat Panettone by Alex State ca fiind foarte bine realizat”, povestesc reprezentanții Ana State. De asemenea, mesaje de apreciere au venit din toate părțile, de la maeștri patiseri și cofetari, ceea ce l-a făcut pe Alex să îndrăznească și să lanseze pe piață, cu ocazia acestui Crăciun, cozonacul la care muncește de trei ani de zile.
2024 s-a dovedit a fi anul care i-a adus lui Alex multe conexiuni și i-a deschis multe uși, atât la nivel național, cât și internațional. Aprecierile pe care le-a primit, atât de la consumatori cât și de la specialiști, l-au făcut să meargă mai departe, să lanseze noi produse, să testeze noi rețete și să pună la dispoziția clienților Ana State adevărate răsfățuri culinare dulci.
Cu ocazia sărbătorilor care se apropie, în afară de cele trei noutăți delicioase în materie de cozonac, Cofetăria Ana State păstrează și portofoliul consacrat: cozonacul însiropat cu triplu sec, cozonacul clasic, cozonacul cu maia și fistic, cozonacul de post și cozonacul cu ciocolată.
Toate acestea, alături de cele trei noi „vedete”: cozonacul glazurat cu fistic, CozoCHIC – cozonacul fără zahăr și Panettone, pot fi comandate direct la locațiile Ana State, sau direct pe site-ul lor, pentru a vă îndulci sărbătorile care vin. (P)
Cum ți se pare subiectul?