Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, cererea de carne de porc a crescut considerabil și odată cu ea și afacerile la limita legii.
Astfel, pe site-urile de anunțuri, dar și pe Facebook au apărut numeroase oferte de genul ”vând porc bio, crescut în gospodărie”. Prețul unui kilogram variază între 14 și 17 lei, mai mult cu cel puțin 20% față de carnea de porc de fermă.
În acest context au apărut și afaceriștii de sezon, care cumpără porci de la fermă cu 8-9 lei/kg, iar apoi îi vând din propria gospodărie ca fiind ”bio”.
Contactat de observatorulph.ro, directorul DSV Prahova, Mihai Terecoasă, a indicat două metode simple pentru a face diferența între porcii de fermă și cei din gospodării:
”Orice porc crescut în gospodărie trebuie să fie crotaliat. În lipsa acestui element de identificare, animalul respectiv poate proveni de la o fermă sau în condiții ilegale. După sacrificare, la un porc de gospodărie se observă că stratul de grăsime este mult mai mare decât cel de fermă”.
foto cu caracter ilustrativ