- Publicitate -

Oameni de carieră. Campioana Tamara Costache: „Am știut că înot voi face, când am văzut că pot”

Data:

Sunt oameni cărora profesia le este mult mai mult decât un simplu mijloc de a-și câștiga existența. Îi vedem în jurul nostru, interacționăm cu ei, îi admirăm și respectăm, deopotrivă, acea „bucurie calmă a muncii”. Este o expresie pe care am auzit-o la un astfel de om și care mi-a rămas în minte fiindcă exprimă în cuvinte atât de simple ceea ce numim vocaţie și pasiune. Observatorul Prahovean vă propune ca, în cadrul campaniei „Oameni de carieră”, să îi cunoaștem pe cât mai mulți dintre semenii noștri cărora profesia le-a fost și le este aidoma unui destin. Unul trasat de timpuriu, dar întreținut mai apoi cu mult devotament și drag de meserie. Oameni care nu au ieșit și nu ies în „față” decât cu rezultatele muncii lor. Pentru ei, a excela într-un anumit domeniu e cea mai mare recompensă pe care ar putea-o primi.

- Publicitate -

Astăzi, povestea unei învingătoare, Tamara Costache pe numele ei

Sportiva pe care toată lumea o cunoaște ca fiind prima campioană mondială la înot din istoria României. Puțini îi știu, însă, marele regret, dar și greaua lovitură primită de la viață, pe care însă, a depășit-o mereu cu zâmbetul pe buze.

În 1986, la Madrid, ploieșteanca reușea să doboare recordul, fiind prima campioană mondială la înot din istoria României. Are, deopotrivă, în palmares nici nu mai știe câte medalii, 15 titluri naționale, 8 recorduri ale României și alte 4 europene.

În spatele zâmbetului și optimismului aproape molipsitor se ascunde o poveste din care cu toții avem de învățat. Indiferent cum alege viața să te „încerce”, important este să te ridici și să mergi mai departe. „Alta soluție nu ai, nu există”, povestește multipla campioană. Femeia care a sfidat cancerul și care nu a acceptat nicio secundă ca boala să o scoată din cursa ei mereu contra cronometru.

- Publicitate -

Tamara Costache a pășit pentru prima dată la bazinul de înot de la Vega (închis în 2021), pe când avea doar cinci ani

Spune că a înotat atunci „de frică”.  „M-a adus tata, care voia neapărat ca eu să fac sport. Mi-a fost o teamă teribilă când am intrat pentru prima dată în apa care avea patru metri adâncime. Teama a dispărut, însă, când am făcut prima lungime de bazin. Mai întâi cu pluta, că așa era pe vremea aceea, iar mai apoi fără. Pe mine apa, de zeci de ani, mă liniștește, mă face să mă gândesc la lucrurile frumoase pe care mi le-a oferit viața”, mărturisește sportiva.

„Mi-am dat seama că înot voi face, în momentul în care am văzut că pot”

O întreb pe Tamara Costache dacă și-a dat seama, de mic copil, că vrea să facă performanță și că înotul este acel ceva pentru care ea a fost făcută. „E simplu. Mi-am dat seama că asta vreau să fac, în momentul în care am văzut că pot. Când am realizat că bat apa cu o viteză fantastică și că în bazin este mediul în care mă simt cel mai bine.

Am avut un antrenor fantastic, care a știut să mă motiveze și cu blândețe, dar și cu vorbe dure, iar asta m-a ambiționat. Mereu mi-a plăcut competiția, mereu am vrut să fiu cea mai bună, să nu stau în umbră. Aveam în jur de 10 ani când au început antrenamentele suplimentare. Nu-mi încăpeam în piele de bucurie. Știam că cine e chemat suplimentar are acolo, undeva, o sămânță de performer”, mai spune campioana nataţiei româneşti, care a luat primul Aur la o competiție națională pe când avea doar opt ani.

- Publicitate -

„Dacă ar fi să mă mai nasc o dată, nu aș vrea să schimb nimic”

De atunci, pentru sportiva care se mândrește cu orașul ei, Ploiești, au început să„ curgă” medaliile și trofeele. Cu fiecare competiție care o aducea pe podium, Tamara Costache povestește că își simțea împlinită menirea. Nu crede că a fost lipsită de copilărie, așa cum se întâmplă în cazul foarte multor puști care fac performanță. Din contra, „cele mai frumoase amintiri ale mele sunt de la antrenamente, concursuri și din cantonamente. Am sacrificat, da, joaca cu păpușile, însă, nu regret nicio clipă. Dacă ar fi să mă mai nasc o dată, nu aș vrea să schimb nimic, mi-aș dori același parcurs în viață”.

Tamara Costache

Pentru sportiva azi în vârstă de 54 de ani, momentul de glorie a venit pe când avea doar 16 ani. S-a întâmplat la Madrid, unde adolescenta sfioasă, dar și extrem de muncitoare și ambițioasă, devenea  prima româncă deținătoare a unui record mondial realizat la proba de 50 m liber, cu timpii 0′ 25” 28. Atunci, își amintește Tamara Costache, a simțit că are lumea la picioare. A realizat că nimeni și nimic nu îi poate sta în cale, cel puțin nu pe culoarul de înot.

tamara costache

„Primeam întrebarea:„cum s-a întâmplat?” Habar nu aveam ce să răspund”

Îmi amintesc de parcă a fost ieri. Vedeam peste tot reporteri, blitz-uri… Primeam întrebarea: „cum s-a întâmplat, cum ai reușit să dobori recordul mondial?” Habar nu aveam ce să răspund. S-a întâmplat, uite că s-a întâmplat. Acum, dând timpul înapoi, îmi dau seama că nimic nu a fost o întâmplare. Rezultatul acela, dar și multe altele au venit nu neapărat ca urmare a unui talent nativ, ci, mai ales, fiindcă am muncit mult. Făceam, de copil, și șapte ore de antrenament pe zi”.

- Publicitate -

medalie madrid

„Întotdeauna e cineva care vine din spate, se antrenează și e cu ochii pe titlu”

Au urmat campionatele europene de la Strasbourg, din 1987, unde ploieșteanca a  luat Aurul,  după ce antrenorul a impulsionat-o un pic „cu o palmă”, iar un an mai târziu, cele de la Seul, unde Tamara Costache a suferit o cruntă dezamăgire, după ce nu a reușit să mai ajungă pe podium. A înțeles atunci că nu are voie să „se culce pe o ureche”.  „Am suferit enorm. A fost un eșec pentru mine. Am realizat în acele momente că nu trebuie abordată nicio competiție cu prea mare ușurință și prea multă siguranță. Întotdeauna e cineva care vine din spate, se antrenează și e cu ochii pe titlu”, e analiza pe care sportiva și-a făcut-o „la rece”.

Deși s-a retras din competiții la 22 de ani, fiindcă, „în timp, obosești, iar uzura își face simțită prezența” multipla campioană europeană și mondială nu a renunțat și nu va renunța, spune, niciodată la bazinul de înot. Acum îi pregătește în bazinul didactic de la Moreni pe micuții înotători ai Prahovei. Îi vrea, dacă s-ar putea, pe fiecare în parte, pe podiumuri la competiții și, dacă s-ar putea, și-ar dori pentru „copiii” ei să simtă și ei emoția fantastică pe care ea a trait-o la Madrid, pe cel mai înalt podium al unei competiții mondiale.

„Doctorul mi-a zis că dacă toți pacienții ar avea moralul meu sănătos, el nu ar mai avea pe cine să trateze de cancer”

O mai întreb pe Tamara Costache dacă are vreun regret în viață sau dacă au fost momente când a fost pe punctul de la claca. „Niciodată, îmi spune iute. Am fost diagnosticată cu cancer la sân pe când aveam doar 29 de ani, dar …am râs de boală. M-am luat la trântă cu ea și am învins-o. Țin minte că doctorul mi-a zis atunci că dacă toți pacienții ar avea moralul meu sănătos, el nu ar mai avea pe cine să trateze”.

- Publicitate -

Cât despre regrete,  una dintre cele mai valoroase înotătoare ale României recunoaște că are unul. „Faptul că nu am putut avea un copil al meu. Asta mi-a fost marea durere. Dar, ironia sorții, mi-a dat Dumnezeu sute de copii ai altora de care să am grijă și pe care să îi pregătesc în drumul către performanță”, încheie campioana care, în puținul timp liber pe care îl are, se delectează cu filme, iubește pescuitul recreativ și ascultă muzica anilor 70, 80.

„Dacă aș putea asculta muzică și în apă ar fi minunat. Aș împleti frumos cele două mari iubiri ale mele”

Este concluzia plină de umor a campioanei care a reușit, cu fiecare lecție pe care i-a dat-o viața, să se ridice mereu cu și mai multă forță și cu o și mai mare dorință de a reuși. Este convinsă că  oamenii de valoare nu au voie să se piardă într-o lume în care nu mai știm care ar trebui să ne fie modelele. „Ar trebui să facem valuri, cu toată modestia, să dăm cu pumnul în masă ca să fim auziți. Să nu permitem niciodată nimanui să spulbere visurile unor copii în care mă regăsesc. Sunt copii care au nevoie să fie ajutați pentru a străluci la adevărata valoare pe cele mai înalte podiumuri din lume”.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

5 COMENTARII

  1. Sunt ploieștean, din nord, și o știu pe Tamara din copilărie. A fost colegă cu sora mea la școla 25 (actuală H.M. Berthelot). Am predat în această școală și vă pot spune că am simțit o mare tristețe văzând că în școală, pe pereții coridoarelor (și nicăieri altundeva), nu era niciun cuvânt care să amintească de această mare sportivă care a învățat aici! Mai mult: niciunul dintre colegi, nici măcar conducerea școlii, nu auziseră de Costache Tamara!!! După părerea mea, școala aceasta ar trebui să-i poarte numele, dar… Foarte trist…și rușinos!

  2. Sunt de acord că ar trebui să le fie rușine autorităților, nu avem cultura in a păstra, a respecta și omagia acești oameni care ne au bucurat și ne-au făcut mândrii!!!
    A fost o sportivă extraordinară însă un antrenor tip Gică Hagi.
    Fara răutate am citit sau auzit ceva de genul că sportivii preluați formați și cei formați de echipa CSM au strâns în 5 ani 150 de medalii, și majoritatea celor care au fost preluați au plecat de la club(adică majoritatea medaliilor),să fim corecți și cinstiți, 150 de medalii este foarte foarte puțin!
    Respect și felicitări pentru activitatea de sportiv, îi urez sănătate multă!
    Însă activitatea de antrenor lasă de dorit!
    Sunt doar un decorator de sport, nu doar fotbal baschet…si am văzut acum o lună la campionatul mondial în bazin scurt de la Budapesta prahovean de-al nostru, antrenat la Cornu am impresia….
    Repet, să nu se înțeleagă greșit, doamna Costache a fost o sportivă extraordinară!
    Asta nu o face o antrenor!
    PS: acestor primari, consilieri directori de școli ,care mi fac nimic în vederea promovării sportului, și vaporilor românești, să le fie rușine!!! Eu as face un muzeu educativ, pentru orice performanță, nu doar cele mediatizate pentru reclama să atragă clienți la școlile private!

  3. Darius Coman, campinean, antrenat la Bazinul de Înot Didactic CornuBarracuda.
    Un junior prahovean participant la Campionatul Mondial de la Budapesta, obținând locul 14 mondial, intr- un concurs de seniori și deocamdată primul junior al lunii în proba de 200m bras.

  4. Bună ziua,
    Numele meu este Loredana U,sunt o fost eleva și înotătoare a școlii Nr 25 Ploiesti, generația 1989.
    Am citit cu lacrimi in ochi articolul despre Tamara Costache.
    Tamara pentru mine și multi alți copii a fost un model in viața.
    După atâția anii de muncă, Tamara a ajuns sa meargă la Moreni, pentru antrenamente, că la Ploiesti nu se poate, este foarte rușinos acest lucru.
    Păcat că după atâtea rezultate ale sportivilor Ploiesti și din alte localități invecinate, edili acestui oraș nu au fost în stare să mențină deschis bazinul Vega.
    Suntem sătui de promisiuni, vrem realizări, pentru copii noștri și pentru noi cei care inca mai mergem la 🏊, pentru că ne place sa ducem o viață sănătoasă.
    Eu nu mi-am pierdut speranța deschiderii unui bazin al consiliului local.
    Pentru echipa Petrolul Ploiești s-a putut face ceva dar ptr înot: *NU*
    Sa ne rugam la Dumnezeu sa se facă lumină și pe strada sportivilor și a antrenorilor!
    Ii doresc mult succes succes lui Tamara și copiilor ei!

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Școala Spectrum Ploiești face înscrieri la Clasa Pregătitoare

Școala Spectrum Ploiești a început sezonul de înscrieri pentru...

Călin Georgescu a pierdut procesul în dosarul anulării alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins...

Cum s-a produs accidentul cu trei victime de la Loloiasca

Un accident rutier în urma căruia trei persoane au...

Sute de polițiști prahoveni protestează față de OUG „trenuleț”

Protest masiv, vineri, pe bulevardele din București,  față de...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Cum s-a produs accidentul cu trei victime de la Loloiasca

Un accident rutier în urma căruia trei persoane au...

Sute de polițiști prahoveni protestează față de OUG „trenuleț”

Protest masiv, vineri, pe bulevardele din București,  față de...

Accident grav pe DN1B, în Loloiasca

Un accident rutier grav, în care au fost implicate...

Percheziții în Prahova după ce un card a fost furat

Polițiștii au descins joi la două adrese din Scorțeni,...
- Publicitate -

O casă a luat foc la Râfov [FOTO]

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață în satul Sicrita...

Ședință decisivă pentru majorarea tarifelor Hidro Prahova LIVE

Astăzi are loc o ședință a Asociației de Dezvoltare...

17 ianuarie 1871 – Se năștea marele om de cultură, Nicolae Iorga

Pe 17 ianuarie, în 1871, s-a născut, la Botoșani,...

Când va fi ales primarul stațiunii Bușteni, în 2025

Hotărârea de Guvern care oficializează data alegerilor locale din...