- Publicitate -

Corespondență din Ucraina. Războiul nu oprește viața!

Data:

Observatorul Prahovean publică un nou articol semnat de jurnalista Lydia Nesterenko, care s-a refugiat în Prahova timp de aproape trei luni, apoi a revenit acasă. Astăzi, Lydia scrie despre situația ucrainenilor care își continuă viața, chiar dacă sunt cu toții afectați într-un fel sau altuld e războiul cu Rusia invadatoare.

- Publicitate -

În toate războaiele, oamenii au născut copii și au frământat pâine. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia nu face excepție. La urma urmei, viața trebuie să continue…

În ciuda bombardamentelor, exploziilor, raidurilor aeriene constante, a stresului și a disperării, peste 26.000 de copii s-au născut în Ucraina de la începutul războiului la scară largă. Acest lucru este raportat de Ministerul Justiției din Ucraina.

Cu toate acestea, în multe orașe, din cauza bombardamentelor, femeile trebuie să nască în locuri neadecvate. Și aceasta este putin spus, pentru că femeile ucrainene trebuie să nască în adăposturi: în temnițe, în metrou, în subsoluri.

- Publicitate -

Citește și Corespondență din Ucraina: cum vor începe elevii noul an școlar

O astfel de poveste de naștere „extremă” am intalnit și în Korosten. Recent, familia lui Volodymyr Slipachenko și a Nataliei Shakhmatenko a venit la noi cu un grup de refugiați din Est. Înainte de invazie, familia locuia în satul Kamianka din regiunea Harkov.

Natalia a spus că bombardamentul satului a început pe 26 februarie: un elicopter a survolat și a început… La început, familia s-a ascuns în subsol, dar acolo era foarte frig. Când oamenii au încercat să se încălzească puțin în casă, în apropiere a explodat o rachetă. Acoperișul casei a fost demolat și ferestrele au explodat. Volodymyr și soția sa și-au dat seama că nu mai pot rămâne acolo. Era vorba despre viața întregii familii: soț, soție, doi copii și un copil nenăscut.

Voluntarii i-au îndemnat pe toți să evacueze, le-au spus să ia cu ei cele mai necesare lucruri și să aștepte lângă casă pana când vor fi luați. Doar ceva a mers prost… Familia a așteptat, a așteptat și a tot așteptat…

- Publicitate -

Citește și Corespondență de război din Ucraina. ”Suntem sub focul rachetelor de croazieră rusești”

Au decis că vor ajunge singuri la Sviatohirskaya Lavra. Natalya însărcinată (atunci în 6 luni), soțul ei Volodymyr, Nastya în vârstă de unsprezece ani, Kostya în vârstă de opt ani și o altă rudă au părăsit satul. Călătoria a durat între orele 11:00 și 21:00. În tot acest timp, grupul de refugiați a mers sub focul inamicului…

Pe 13 martie, familia a fost primită, încălzită, hrănită și adăpostită în Lavra Sviatohirska. O vreme, Natalia s-a liniştit, pentru că părea că familia este în siguranţă. Însă invadatorii au distrus totul în calea lor. Nimic nu era sacru pentru ei.

Citește și Mărturia unei refugiate din Ucraina în Prahova care s-a întors acasă. Ocupanții ruși ucid civili nevinovați FOTO

La 31 mai, au început bombardamentele de artilerie grea asupra Lavrei de către trupele ruse. La vremea aceea, pe teritoriul mănăstirii se aflau aproximativ 600 de civili. Natalya și-a amintit că a trebuit chiar să-și întindă rufele și să meargă la toaletă între explozii. A fost o perioadă înfricoșătoare și stresantă. În plus, nașterea se apropia. Copiii care urmează să se nască nu prea aleg momentul potrivit… Într-un moment atât de greu a trebuit să se nască si micul ucrainean Igor.

- Publicitate -

Peste tot se auzeau explozii, dar o nouă viață s-a nascut  în subsolul Lavrei Sviatohirskaya. Întrebată dacă Natalya s-a speriat în acel moment, femeia a răspuns că nu a fost timp pentru asta.

Domnul este milostiv – micuțul Igor s-a născut sănătos, nașterea a decurs fără complicații. O bătrână – o asistentă din Mariupol – a ajutat-o ​​pe Natalie să nască.

Apoi a fost Sloviansk, apoi Dnipro, iar acum familia încearcă se adapteze la viața în Korosten. Credem că se vor simti confortabil în comunitatea noastră, că această familie va putea, în sfârșit, să se simtă ușurată, deoarece regiunea noastră este relativ liniștită acum.

- Publicitate -

Și astăzi, tocmai in acest moment, se nasc copii în familii ucrainene, ceea ce înseamnă că neamul nostru este viu și nimic nu ne va opri!

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -