- Publicitate -

Mare atenție la oferte! Radu Anghel, director ANPC: „Recomand consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online”

Începe sezonul reducerilor, sezonul ofertelor. Radu Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări cu privire la siguranța cumpărăturilor în această perioadă.

- Publicitate -

Clienții nu trebuie să se lase amăgiți de prețurile imbatabile și trebuie să fie foarte atenți la detaliile ofertelor. De asemenea trebuie să studieze în amănunt specificațiile produselor pe care vor să le achiziționeze.

„Reducerile de preț, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici.

Pentru a beneficia de aceste reduceri și pentru a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intentionează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor, în special în perioada reducerilor de prețuri.

Este recomandat să verificați prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs, practică ce a dus la îmbunătățirea constantă a modalităților de prezentare a prețurilor și reducerilor de către magazinele online.

Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.

Cumpărăturile din această perioadă pot fi făcute în deplină siguranță dacă:

  • Întocmiți o listă cu produsele pe care doriți să le cumpărați și cu prețurile actuale ale acestora. Astfel veți fi informat cu privire la reducerile de prețuri;
  • Verificați stocul existent;
  • Verificați prețul afișat și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);
  • Verificați dacă prețul include și costul de livrare;
  • În cazul în care comandați online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul;
  • Dacă aveți nelămuriri, contactați comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozității vânzătorului;
  • Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii, oferind, printre altele, următoarele informații:

-Datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);

- Publicitate -

-Caracteristicile esențiale ale produsului;

-Prețul cu toate taxele incluse;

-Cheltuielile de livrare, dacă este cazul;

- Publicitate -

-Modalitățile de plată și de livrare;

-Perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;

-Durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;

- Publicitate -

-Funcționalitatea, compatibilitatea și interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a conținutului digital și a serviciilor digitale;

-Existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Alte recomandări

Recomand consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele și să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul.

- Publicitate -

În plus, pentru contractele încheiate pe piețele online (de intermediere vânzări între comercianți și consumatori) consumatorul trebuie să știe că orice furnizor de piață online (proprietarul website-ului de intermediere) este obligat să furnizeze următoarele informații într-o secțiune specifică a interfeței online, care este direct și ușor accesibilă de pe pagina unde sunt prezentate ofertele:

-dacă partea terță care oferă produsele este sau nu un comerciant – persoana juridică și în cazul în care nu este un comerciant – persoana juridică ci o persoană fizică care vinde, să specifice faptul că drepturile consumatorilor care decurg din legislația în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică contractului încheiat;

-la furnizarea de rezultate ca răspuns la o căutare efectuată online de către un consumator, furnizorul de piață online este obligat să specifice în mod clar într-o secțiune specifică a interfeței de pe pagina unde sunt prezentate ofertele, existența oricărei publicități plătite sau a oricărei plăți specifice pentru asigurarea unei încadrări pe o poziție mai bună în ierarhie a produselor în cadrul rezultatelor căutării.

- Publicitate -

Pentru siguranța contului dumneavoastră, când doriți să achizitionați online cu plata prin card bancar, căutați „https” în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăților făcute cu cardul, nu transmiteți niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre și parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru.

De asemenea trebuie să aveți în vedere următoarele:

Cum trebuie afișat prețul?

Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

(…)

Care sunt regulile privind reducerea de preț?

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință / prețului anterior.

Prețul de referință / prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioadă mai mică de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în această perioadă înainte de data aplicării reducerii de preț. Vânzătorul trebuie să indice într-un mod clar, lizibil și ușor de identificat perioada în care prețul anterior a fost aplicat.

Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc. (…)

Când se consideră contractul încheiat?

Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care plătiți și primiți bunul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către comerciant, a acceptării comenzii dvs.

(…)

În cât timp trebuie să primiți bunurile comandate online?

Comerciantul trebuie să-și îndeplinească obligațiile contractuale în termen de cel mult 30 de zile de la data la care ați transmis comanda sau într-un termen mai scurt care v-a fost comunicat. Dacă vânzătorul nu a livrat bunurile în termenul stabilit, trebuie să îi solicitați să livreze cât mai repede posibil. În cazul în care livrarea nu se face nici în termenul suplimentar, aveți dreptul să renuntați la contract, iar comerciantul trebuie să vă dea banii înapoi în termen de 7 zile.

(…)

Care sunt regulile privind garanția?

OUG 140/2021 este cea care reglementează garanțiile bunurilor. De fapt, stabilește că există două tipuri: garanția legală de conformitate și garantia comercială, care pot coexista pentru un singur bun.

Garanția legală se aplică pentru orice bun comercializat (cu anumite excepții, clar stabilite). În momentul în care un bun vă este vândut, beneficiați de garanția legală, fără ca garanția să fi fost oferită de cineva anume, ci numai în temeiul legii. Garanția legală este responsabilitatea vânzătorului, la fel, în temeiul legii.

În principiu, garanția legală este de doi ani, dar există și excepții:

  • în cazul bunurilor cu elemente digitale (televizoare, aspiratoare smart, telefoane mobile, etc.) garanția legală poate fi de cinci ani, dacă bunurile au o durată medie de utilizare mai mare de cinci ani, iar contractul prevede furnizarea continuă de conținut digital sau de servicii digitale (de exemplu, actualizări de sistem periodice sal software inclus în contractul de vânzare). Dacă furnizarea continuă de conținut digital sau de servicii digitale se face pentru o perioadă mai mare de cinci ani, atunci garanția va fi valabilă pentru acea perioadă.
  • În cazul produselor de ocazie, consumatorul și vânzătorul pot conveni asupra unei perioade de garanție de cel puțin un an.

Garanția comercială este cea care, în anumite situații, este oferită suplimentar. De exemplu garanție de 5 ani pentru anumite electrocasnice sau de 10 ani pentru anumite componente ale obiectelor electrocasnice. Este ceva în plus față de garanția legală și nu aduce atingere acesteia. O poate oferi atât producătorul, cât și vânzătorul. Garanția comercială poate îmbrăca orice formă: o durată de timp mai mare, rambursarea direct a sumei plătite în cazul apariției unui defect etc. Dar nu poate înlocui și nu anulează garanția legală.

Ce se întâmplă dacă bunul se defectează sau nu respectă specificațiile?

Aveți dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a prețului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile.

Ca regulă, inițial, puteți alege între reparare și înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în practică a acesteia în comparație cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este de regulă prima măsură care se ia pentru a asigura funcționalitatea produsului.

Repararea produsului sau înlocuirea acestuia se face în termen de 15 zile calendaristice din momentul în care ați informat vânzătorul asupra problemei. Vânzătorul trebuie să preia bunul înlocuit pe cheltuiala proprie.

Încetarea contractului sau reducerea corespunzătoare a prețului poate interveni în trei cazuri:

-vânzătorul nu a finalizat reparația sau înlocuirea sau vânzătorul a refuzat să aducă în conformitate bunurile

-se constată o neconformitate, în pofida eforturilor vânzătorului de a o remedia;

-neconformitatea este de o asemenea gravitate încât justifică o reducere de preț sau dreptul la încetarea imediată a contractului de vânzare;

-vânzătorul a declarat că nu va aduce bunurile în conformitate într-un termen rezonabil sau fără inconveniente semnificative pentru consumator, ori acest lucru reiese clar din circumstanţele cazului.

Încetarea contractului are ca efect punerea părților în situația anterioară contractului. Prin urmare, veți primi suma plătită pentru bun, iar comerciantul bunul înapoi. Returnarea bunului în această situație se face pe cheltuiala vânzătorului.

Contactați vânzătorul dacă aveți o problemă!

Ce este foarte important, chiar dacă în practică vi se spune să luați legătura direct cu service-ul în cazul unui defect, responsabilitatea va aparține întotdeauna vânzătorului, potrivit legii. Nu aveți niciun fel de contract încheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea regulilor privind garanția. Prin urmare, chiar dacă mergeți la service cu produsul, informați întotdeauna vânzătorul despre problemele apărute.

Bunul reparat/înlocuit este acoperit de o noua garanție?

Bunul înlocuit este acoperit de o nouă garanție (legală sau comercială) care începe din momentul înlocuirii.

În cazul bunurilor reparate, garanțiile legale și comerciale se prelungesc cu o perioadă egală cu timpul scurs din momentul în care ați notificat vânzătorului defectul până în momentul în care bunul v-a fost livrat în stare de utilizare normală”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Anghel, Director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Sondaj Observatorul Prahovean

sondaj volosevici

1 COMENTARIU

  1. Gargara de 2 bani. ANPC ar face bine sa raspunda/sa rezolve reclamatiile cetatenilor. Mie nu au vrut sa-mi rezolve diferendul cu o firma de transport persoane, invocand lipsa documentelor, desi le-am trimis nenumarate dovezi (extrase de cont, mailuri, convorbiri Whatsapp). Am rezolvat in instanta ! Ar trebui sa le trimit hotararea si sa-i dau si pe ei in judecata, pentru nerespectarea propriului Regulament de organizare si functionare ! Tara de 2 lei ☹️.

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Cum poți obține un preț mai mic la asigurarea RCA auto. ASF a actualizat sistemul de calcul

Sistemul de calcul pentru asigurări a fost actualizat de ASF, astfel că acum şoferii români au la dispoziţie o nouă metodă pentru a obţine...

Cât costă să petreci Crăciunul pe Valea Prahovei la pensiuni și hoteluri. Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele

Cum mai este puțin până la Crăciun, am vrut și noi să vedem cam ce prețuri „se poartă” iarna aceasta la pachetele oferite de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Alertă portocalie în Gornet, Prahova. 31 de pompieri se luptă să stingă 20 de hectare de vegetație uscată cuprinsă de flăcări

Acționează pentru localizarea și lichidarea acestuia pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Vălenii de Munte. Intervenția este îngreunată din cauza vântului și a...

A fost demarată procedura de licitație pentru înlocuirea nocturnei de pe Ilie Oană

Uzată moral și fără să mai îndeplinească standardele UEFA și FRF, nocturna stadionului Ilie Oană are nevoie urgentă de reabilitare. După luni de așteptare...

Eveniment inedit la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești: Noaptea Magiei Cărților

Astăzi, 29 septembrie, de la 18:00 la 23:00, Biblioteca Judeteana "Nicolae Iorga" Ploiesti găzduieste a XIV-a editie a Nocturnei Bibliotecilor, intitulată "BIBLIOTECA - SUNET...

Pe 18 octombrie vom afla dacă măsurile fiscale asumate de Ciolacu vor trece de CCR

Curtea Constituțională a României a luat act de sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, formațiuni politice care reclamă mai multe încălcări ale prevederilor...

Vouchere educaționale pentru preșcolarii și elevii din Ploiești. Termen limită pentru depunerea cererilor

Preșcolarii și elevii din ciclurile primar și gimnazial din Ploiești pot beneficia, în anul școlar 2023 - 2024, de un voucher educațional în valoare...
Emisiuni
- Publicitate -

Rețeaua de canalizare din comuna Valea Călugărească se va extinde în patru sate

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare din comuna Valea Călugărească în satele Darvari, Pantazi, Coslegi, Radila va fi implementat prin fonduri europene. Primăria comunei Valea...

Fotomodel celebru din București, arestat pentru viol, lipsire de libertate, lovire și alte violențe

Un fotomodel cunoscut a fost arestat peventiv pentru 30 de zile după ce o femeie a reclamat că a târât-o într-un apartament din centrul...

La a doua încercare le-a ieșit. Locurile de parcare de pe strada Apelor din Ploiești au fost marcate din nou [FOTO]

După ce în la începutul acestei săptămâni v-am prezentat cum și-au bătut joc angajații SGU de șoferi, dar și de persoanele cu dizabilități, prin...

„Mie nu mi se poate întâmpla”. Campania prin care IGSU vrea să-i convingă pe români să nu-și mai riște viața atunci când merg să...

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o campanie pentru conștientizarea riscurilor la care oamenii se expun atunci când ignoră semnele de avertizare...

Rădăcinile mai multor castani de pe Bulevardul Independenței au fost rupte în urma lucrărilor [FOTO]

Lucrările desfăușurate în această perioadă pe Bulevardul Independenței din Ploiești nu crează doar disconfort și aglomerație, ci pun în pericol și castanii cărora Ploieștiul...
Emisiuni
- Publicitate -