Pe fondul temperaturilor extreme din sezonul cald, specialiștii din domeniul auto atrag atenția asupra riscurilor la care sunt expuse diferite componente ale unui vehicul.
Printre cele mai vulnerabile se numără anvelopele și sistemele de răcire, care pot ceda în condiții de suprasolicitare termică, existând chiar riscul unor explozii.
Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto din România (POSA), a explicat pentru Digi24 care sunt sistemele tehnice cele mai afectate de caniculă.
Anvelopele: risc de explozie pe timp de caniculă
„Dacă vorbim de temperaturi ridicate și combinarea căldurii extreme cu frecarea anvelopelor de suprafața carosabilă atunci, da, poate crește presiunea în pneuri.
Acest fenomen devine deosebit de periculos în cazul anvelopelor uzate sau îmbătrânite, care pot ceda sub această presiune, existând riscul real de explozie, mai ales dacă vorbim autovehicule grele, încărcate.
Este foarte important să fim atenți la gradul de uzură al anvelopelor și, în special, la anul de fabricație al acestora. Cu cât anvelopa este mai veche și prezintă fisuri vizibile la suprafață, cu atât riscul de explozie este mai mare, în special pe timp de caniculă.”, a explicat președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto din România (POSA).
Președinte POSA: „Atunci când spațiul dintre radiatorul de climatizare și cel de răcire este obstruat de depuneri, eficiența sistemului scade”
Sistemul de răcire al mașinii
În condiții de temperaturi exterioare ridicate, sistemul de răcire este solicitat suplimentar, ventilatoarele radiatoarelor fiind nevoite să funcționeze mai intens.
Această utilizare prelungită a componentelor de răcire poate crește riscul de defecțiuni, însă vorbim aici despre vehiculele care circulă în regim continuu. Radiatoarele sunt dispuse în mod compact într-un autoturism.
În față se află radiatorul pentru instalația de climatizare (condensatorul A/C), urmat de intercooler (radiatorul de aer) și radiatorul principal de răcire, în care se adaugă amestecul de antigel și apă distilată.
Distanța dintre toate aceste componente este redusă, iar acest lucru poate favoriza acumularea de praf și impurități între straturile radiatoarelor.
Atunci când spațiul dintre radiatorul de climatizare și cel de răcire este obstruat de depuneri, eficiența sistemului scade. Aerul nu mai circulă corespunzător, ceea ce poate conduce la supraîncălzirea instalației.
În astfel de situații, presiunea din sistemul de răcire sau de climatizare poate crește, existând riscul de avarii, inclusiv defectarea compresorului, încingerea componentelor sau chiar explozii, în cazuri extreme.”, a explicat Dan Barbu.
Citește articolul integral pe digi24.ro