Luni încep școlile și subiectul a fost dezbătut cu interes pe toate părțile. Cum începe școala? S-a declarat stare de alertă în contextul epidemiei de gripă. Care sunt recomandările pentru profesori și elevi?
De preșcolari însă nu se vorbește prea mult și, dacă stăm să ne gândim puțin, la nivel de grădinițe este cea mai ridicată rată de transmitere a virusurilor. Acolo sunt copii cărora nu le poți spune să stea departe, să nu tușească sau să strănute în fața altui copil. De asemenea, nu le poți spune să poarte mască. La preșcolari situația este chiar mai gravă decât la elevi.
În aceste condiții nu este de mirare că, pe grupurile de părinți, au început deja întrebările: „Ce faceți? Duceți copiii la grădiniță de luni?”. Majoritatea spun că da, îi duc. Mai ales acei părinți care efectiv nu au ce face cu copiii. Sunt unii care spun că îi duc, dar îi vor lua după masa de prânz. Aceștia consideră că riscul de îmbolnăvire este mai mare atunci când cei mici dorm acolo. Adevărul este că statistica arată clar faptul că cei care stau la program prelungit se îmbolnăvesc mai des și formele pe care le dezvoltă sunt mai severe.
Citește și: Epidemie de gripă la copii. Spitalul de Pediatrie Ploiești a epuizat stocul de 500 de teste antigripale, în doar 5 zile
Mai ales pentru copiii aflați la grădiniță în ultimul an, este o problemă faptul că nu reușesc să frecventeze cursurile. Ratează în acest fel o etapă importantă în evoluția preșcolară, ceea ce va reprezenta un dezavantaj la începerea școlii.
Și, cu toate acestea, sătui de a mai „băga medicamente” în ei, sunt părinți care aleg să-și țină copiii acasă în încercarea de a-i feri de virozele care par a nu se mai termina și, acum, de agresiva epidemie de gripă.
În acest context, care este cea mai bună soluție? Cum trebuie să procedeze părinții care au copii de grădiniță?
La majoritatea grădinițelor s-au anunțat controale și un triaj serios luni, 9 ianuarie 2023. Și, cu toate acestea sunt părinți care ezită să-și aducă în colectivitate copiii de teama faptului că, abia au reușit să lege 2 săptămâni fără medicamente și antibiotice și acum, odată cu reintroducerea în colectivitate, au toate șansele să o ia de la capăt cu tratamentele.
Nimeni nu îi poate condamna pe părinți că se tem. Nimeni nu îi poate condamna pe cei care aleg să-și țină copiii acasă, și sunt mulți care îi invidiază că au această posibilitate.
În situația de față dilema părinților este acută: Trimitem sau nu copiii la grădiniță? Tu ce faci cu copilul tău, îl duci la grădiniță sau îl ții acasă?