Nu există nenorocire mai mare decât moartea unui copil. Putem discuta și altfel despre asta, pentru a nu se mai repeta?

Cazul copilul ucis în timpul creștinării este unul dintre cele mai sensibile subiecte ale momentului. Ecourile sunt la limita acceptabilului, poate și pentru că situația este inacceptabilă. Ce am mai putea face?

Am putea face multe, chiar dacă nu esențialul, adică se redăm viața acelui suflețel nevinovat. Am putea face în așa fel încât să nu se mai repete.

A fost un accident? Nu cred că există cineva care să creadă că acel nefericit de slujitor al bisericii a făcut-o intenționat. La rândul său, este un om distrus pentru tot restul vieții. Putătorul de cuvânt al BOR afirma că preotul în cauză s-a autosuspendat. Ancheta este în derulare, cineva va răspunde, dar copilul nu mai poate fi readus la viață. Cumplit…

„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent? Nu există discuții, există cel mult solilocvii, adică intrarea în noi înșine, rugăciunea și, bineînțeles, deplângerea.”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

De preot ne pasă? Cel mult să ne pară rău că un om poate ajunge în situația asta, gândindu-ne că toți suntem supuși greșelii și că oricând o putem comite grav, fără intenție. ”Nu judeca pe altul”, spune Biblia. Haideți să nu judecăm un om, ci o situație, care poate să se schimbe. Am creștinat copii, atât în rit ortodox, cât și catolic. Mulți dintre voi au făcut-o și știți ce sentiment stârnește momentul. Dacă la catolici se toarnă puțină apă peste creștetul copilului, la ortodocși se practică ambele variante, incluzând-o și pe cea de scufundare a pruncului. I-am rugat pe preoții de aici să recurgă la varianta mai puțin riscantă. Le-am vorbit frumos, au înțeles, iar copiii au fost botezați.

Știu că există și cazuri când preoții nu au acceptat, am și asistat personal la câteva dintre ele. De ce nu ar face-o? Aici s-a deschis una dintre cele mai aprige discuții din ultimele zile. Când și cum s-a botezat Hristos, de ce așa, de ce nu altfel, de ce noi nu putem să ieșim din niște canoane vechi, care fac victime? Unde scrie? Cine decide? De ce unii sunt atât de inflexibili, atât de convinși că dețin adevărul absolut?

Așteptam reacția unul înalt oficial BOR. A venit… cea a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului. Ce sunt Sfintele Canoane? Sunt reguli stabilite de Biserică, respectiv tot de noi, muritorii de rând.

L-aș întreba pe ÎPS Teodosie, dacă la vremea sa, în calitate de părinte, copilului său i s-ar fi întâmplat asta. Ce mi-ar răspunde? Luând în calcul declarația, poate că ar spune ”dacă așa a fost voia Domnului…” Poate nu ar răspunde așa, cine știe, dar mă pun în locul unui părinte care se confruntă cu o asemenea nenorocire. ÎPS se poate vedea pentru o clipă într-o asemenea ipostază? Ce simte?

Am văzut apoi comentariile/reacțiile oamenilor. Dacă nu le-ați citit, oricum sunt ușor de intuit. Să ne blocăm aici, într-o avalanșă de acuzații, blesteme și înjurături? Putem face și asta, deși sunteți conștienți că reprezintă doar refulări ale furiei, o furie justificată până la un punct. Să nu uităm că nu este primul incident de acest fel. Nu va fi nici ultimul, dacă nu deschidem ochii și nu facem un minim efort de înțelegere și acceptare.

Dacă există o cale lipsită de orice pericol, atunci de ce să nu o adoptăm? Cumva, copiii nu vor mai fi creștinați? Nu se mai ”pune” botezul? Nu se va altera deloc semnificația momentului, nu pot să cred că Dumnezeu, indiferent de cum îl percepem fiecare, în funcție de experiențe și posibilități, va spune ”ăsta nu-i copilul meu!”, pentru că a fost băgat în cristelniță până la gât și i sa turnat doar puțină apă pe căpșor. În cazul acesta, catolicii și o parte dintre ortodocși nu-s creștini?

Sunt atât de multe de spus și nu doresc să provoc discuții pe teme religioase, știind foarte bine că nu vor avea finalitate, ba chiar vor duce la radicalizarea reacțiilor. În fond, scopul creștinării nu este acela de a ne face pe toți mai buni? Să respecți un canon, pe care nici Dumnezeu și nici Fiul Său nu l-au lăsat scris, tot dintre noi muritorii de rând a apărut, un canon care poate ucide, nu cred că e un lucru tocmai creștinesc.

”Să nu ucizi”, spune una dintre cele 10 porunci. Și încă ceva… Dumnezeu a zis să fim mai buni, nu mai proști. Ce a zis El și ce facem noi… Credeți că îi place ce vede? Decalogul nu are anexă o rubrică de excepții, care spune ”poți totuși să ucizi, dar în numele Domnului”. Spre exemplu, cruciații au făcut-o în numele Lui, iar Biserica Catolică plătește și astăzi tributul unor reproșuri dure, chiar dacă timpurile și atitudinile s-au schimbat.

În zilele noastre trăim în mijlocul unui dogmatism, prin definiție inflexibil, intrat în conflict cu un progresism dus la limita imbecilității. Societatea evoluază și este firesc fenomenul, dar nu toate schimbările sunt bune, cum nu toate vechile obiceiuri sunt utile și nepericuloase. Cumva, respingând extremele periculoase, ambele din ce în ce mai vizibile în aceste vremuri, poate că singura soluție este calea echilibrului, în care să reînvățăm să ne respectăm reciproc, credincioși sau ne, să ne ascultăm și să ne înțelegem. Dacă nu, foarte curând o să ne scoatem ochii pe străzi, iar momentul nu pare a fi deloc departe.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

5 COMENTARII

  1. Eu ma intreb unde era Dumnezeu cand s-a inecat micutul? si cate cazuri au mai fost care nu au ajuns in media…

    Oricum peste un an se va uitat tot, popa se va intoarce la nunti, botezuri etc. ca trebuie sa-si umple buzunarele si sa cotizeze la BOR.

  2. Nu vreau sa fiți în inima și în sufletul acelui preot care sufletește este terminat. Greșeală este atât a preotului care nu trebuia sa îl boteze în felul respectiv dar și al familiei care trebuia sa îl anunțe pe preot ca este născut prematur iar în al doilea trebuia sa mai aștepte cu botezul pruncului. Dar aceste canoane stabilite prin sinoadele ecumenice și aflându-se sub binecuvântarea lui Dumnezeu nu pot fi modificate după cum vrea fiecare. Într-adevăr la nevoie botezul se poate săvârși și prin stropire. Dar dacă pruncul este sănătos nu exista nici un pericol pt a fi afundat

  3. Bun articol si analiza motivelor, dar…mai exista o solutie…cetateanul Teodosie sa fie judecat de autoritati pentru propaganda la crima, prin autosesizarea organelor de urmarire penala iar popa care a ucis copilul acuzat de crima;problema este alta, cu implicatii pe termen lung asupra romanilor…continuarea acestor practici criminale…de ce credeti ca „se insista” cu predarea religiei in scoli? pentru banul public primit si, mai ales, pentru ca biserica „simte” ca pierde teren in fata tinerilor-eventual „viitori” platitori de canoane si fornaituri pe nas(spectacole cu public pentru majoritatea varstnicilor);pe termen scurt, aceasta institutie depasita si obscura,in numele careia s-au comis crime(vezi Templierii), este mai putin periculoasa decat actuala pandemie(ca un caine tinut in lant…deocamdata) dar pe termen lung, cu ajutorul partidelor care au nevoie de propaganda electorala, este greu de combatut daca nu, imposibil de combatut…care este calea? educatia nepartinitoare primita in scoli si acasa(in ce masura si cu ce rezultate, se vede acum cand o mana de tineri inteligenti prefera sa plece, surghiuniti de societatea romaneasca, spre alte tari care au nevoie de INTELIGENTA lor, nu de ei ca persoane) si masuri severe ale autoritatilor pentru prevenirea crimelor viitoare de acest gen…cat despre „sufletul” criminalului acestui pui de OM? doar atat:ce fac animalele cand le sunt amenintati puii (caini, pisici, ursi, lupi, pasari, etc)?dar, noi suntem OAMENI, au fost facute LEGI care trebuiesc respectate, altfel exista riscul „nesupunerii civice” cu efecte dramatice care nu trebuie tolerata sub nici o forma..in situatia aproape disperata a romanilor de acum, fara un loc de munca si fara a se simti in siguranta pe strazi, este foarte usor sa folosesti indoctrinarea(psihica sau politica) pentru a-i atrage spre ilegalitati;RESPECTA LEGEA, ORICINE AI FI si apoi cere sa fii respectat si sa ti se respecte drepturile

  4. Domnule Claudiu Vasilescu ,
    Constat ca va hraniti in exces trupul si sufletul aproape deloc . Iar in calitate de jurnalist si formator de opinie , ii indemnati si pe altii sa procedeze in acelasi mod . Si mai cosntat ceva ; foarte multi parinti se exprima si adopta o atitudine de parca ar fi proprietarii copiilor lor .

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău