grigore vieru

Elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Spirea Sorescu din Zamfira au susținut vineri o activitatea în memoria poetului român din Republica Moldova, Grigore Vieru. 

 

Activitatea a fost susținută în prezența cadrelor didactice, dar și a autorităților locale și județene. Printre oaspeții de seamă s-au numărat Mihaela Radu - directorul bibliotecii județene Nicolae Iorga și vicepreședintele CJ Prahova - Ludmila Sfîrloagă. 

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.

 

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul "Tînărul leninist", actualmente "Florile Dalbe" .