pensie-minimă-socială.jpg

La această oră pensia minimă socială este în cuantum de 640 de lei/lună. Drepturile acordate cu titlu de pensie socială minimă garantată se suportă din bugetul de stat și se plătesc de către Casa Națională de Pensii Publice. Pensia socială minimă garantată ar urma să crească la 1 septembrie 2019 la 704 lei.

La finele lunii decembrie 2018, în evidențele Casei Județene de Pensii Prahova figurau ca beneficiari de pensie minimă garantată un număr total de 32.494 de pensionari.

Potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Pensia sociala minima garantata nu este un drept de sine stătător, acesta este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul la pensie din sistemul public, prin urmare, pentru acordarea acesteia nu este necesara cererea pensionarului”, a preciza Casa Județeană de Pensii Prahova.

Pensia socială minimă garantată se determina ca diferență între nivelul prevăzut de lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată.

„În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri”, a mai precizat Casa Județeană de Pensii Prahova.

Anul trecut, pensia minimă socială a crescut de la 520 de lei la 640 de lei. Din luna septembrie 2019, nivelul indemnizației sociale minime ar urma să crească cu 10%, la 704 lei


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.